Györgydeák Márton kapta idén a Hit pajzsa díjat

A díjat Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye adta át szombaton Budapesten.

MD
2015. 02. 21. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Felső-krisztinavárosi Plébániatemplomban tartott ünnepségen Kocsis Máté, a Fővárosi Közgyűlés önkormányzati és rendészeti tanácsnoka, a Fidesz kommunikációs igazgatója kiemelte: a kommunizmus eszmerendszere hit- és egyházellenességen is alapult, mégis sokan voltak azok az egyházi személyek, akik a diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz és magyarságukhoz. Azok, akik belső parancsaik szerint élték mindennapjaikat, az alapján cselekedtek, és nem azt nézték, mit lehet, mit szabad egy önkényuralmi rendszerben.

Kocsis Máté szólt arról is, hogy a Hit pajzsa díj mindig arra figyelmeztet, hogy „hitünket és erkölcsösségünket a legnehezebb időkben sem veszíthetjük el, hogy a legfájóbb földi kín, igazságtalanság sem rendítheti meg bennünk istenhitünket, amely egyben cselekedeteink pillére és támpontja”.

Bolberitz Pál, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának professzora laudációjában elmondta, Györgydeák Márton 1942-ben született, 1965-ben szentelték pappá Esztergomban. Ifjúkorától kezdve tagja volt a Regnum Marianumnak, annak a 20. század elején alapított katolikus ifjúsági mozgalomnak, amelyet a kommunista pártállam illegálisnak tekintett, és hol burkoltan, hol nyíltan üldözött.

Bolberitz Pál elmondása szerint a „regnumi atyák”, köztük Györgydeák Márton összesen 72 évet töltöttek börtönben azért, mert nem voltak hajlandók lemondani az ifjúság katolikus neveléséről. Jelmondatuk ez volt: vagy így, vagy sehogy – tette hozzá.

A professzor kiemelte: a Regnum Marianum volt az egyetlen katolikus mozgalom, amely végig kitartott és nem kötött olcsó kompromisszumokat. Nem alkudott meg Györgydeák Márton sem, pedig lett volna módja rá a Gyorskocsi utcai kihallgatások alkalmával.

Györgydeák Márton a díjat megköszönve hangsúlyozta, nem érzi magát áldozatnak. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy bár a rendszerváltás óta Magyarországon senkit nem üldöznek hite miatt, a világban sok helyen napjainkban is üldözik, és hitük miatt megölik a keresztényeket.

Györgydeák Márton a Hit pajzsa díj mellett átvette a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által felajánlott, a jó pásztort megformáló szobrot is.

Az ünnepségen a kormányt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érseket Monostori László egyházmegyei titkár képviselte.

A Hit pajzsa díjat 2002-ben Horváth Béla volt kisgazda politikus és a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor író alapította. Azoknak az egyházi személyiségeknek ítélik oda minden évben, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz. Az elismeréssel járó vörösréz pajzs Madarassy István ötvösművész munkája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.