Az MSZP hangfelvételeket kér és házkutatásokat vár

Szinte minden ellenzéki párt megszólalt pénteken.

MNO
2015. 03. 27. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik azt kéri, hogy a politikusok nyilatkozzanak: ők vagy családtagjaik vettek-e ki pénzt a Quaestorból március 1. és 9. között. Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: kérésük az országgyűlési és EP-képviselőkre, miniszterekre, államtitkárokra, helyettes államtitkárokra és a tárcák „holdudvarához tartozókra” vonatkozik. A parlamenti képviselőknek hétfőn adnak át egy nyilatkozattervezetet – közölte a szóvivő, aki szerint több mint beszédes, ha valaki nem tölti ki. Azt is mondta, ha a miniszterelnök tudott előre a helyzetről, nemcsak a közpénzt kellett volna megvédenie, hanem az emberek pénzéért is tennie kellett volna. A Jobbik egyúttal vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Quaestor-ügyben, erre vonatkozóan szintén hétfőn keresi meg a parlamenti frakcióvezetőket.

A Demokratikus Koalíció – Varju László országgyűlési képviselő révén – írásbeli kérdés formájában felszólítja Orbán Viktort, a kormány valamennyi miniszterét és a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy hivatalosan és írásban nyilatkozzanak arról, hogy ők maguk, saját tulajdonú cégeik, családtagjaik vagy családtagjaik tulajdonában álló cégek voltak-e bármilyen kapcsolatban a Quaestorral.

Az Együtt elnöke szerint Polt Péter legfőbb ügyésznek le kell mondania és magyarázatot kell adnia arra, hogy van-e kapcsolat családja és Tarsoly Csaba Quaestor-tulajdonos környezete között. Szigetvári Viktor pénteken, Dombóváron tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja elfogadhatatlannak tartja, hogy Polt Péter délig nem reagált arra a hírre, miszerint lánya és Tarsoly Csaba személyi titkára élettársi kapcsolatban vannak. A Blikk pénteken írt erről. Az ellenzéki pártelnök szerint ez olyan fejlemény, ami az Együtt számára végleg megingatja a bizalmat az igazságszolgáltatás ügyészi részében. Hozzátette: az elmúlt két hétben az ügyészség hagyta „szabadon futni” Tarsoly Csabát, hagyta, hogy szabadon átruházhasson cégtulajdont, átrendezze a cégcsoportját és eltüntesse a bűncselekmények nyomait.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Polt Péter legfőbb ügyésznek azonnal távoznia kell posztjáról, ha beigazolódik, hogy személyes összefonódások miatt késlekedett az eljárás megindításával – közölte a párt az MTI-vel.

Az MSZP kikéri Tarsoly Csabának, a Quaestor elnök-vezérigazgatójának Orbán Viktor kormányfőnek küldött levelét, illetve a február 25-ei kormányülés szó szerinti jegyzőkönyvét és hangfelvételét. Ezt Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke mondta pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. A politikus szerint ez a levél választ adhat arra, hogy történt-e bűncselekmény, bizonyíthatja a bennfentes információval való visszaélést. Lukács Zoltán azt mondta, gyanújuk szerint megtörtént ez a bűncselekmény, de a bizonyítékok begyűjtése a hatóságok dolga. Várják, hogy mikor tartanak a Miniszterelnökségen, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) házkutatást, hogy a levelet lefoglalják – fűzte hozzá.

A Buda-Cash-ügy kirobbanásának másnapján, február 25-én tartott kormányülésen utasította Orbán Viktor a minisztereket, hogy vizsgálják meg, van-e pénz kockázatos helyeken, és ha igen, azokat vegyék ki – hangzott el a kormányülés emlékeztetőjére hivatkozva az M1 péntek déli híradójában. Hozzátették: a miniszterelnöki utasítás tehát két héttel a Quaestor -ügy kirobbanása előtt történt.

Orbán Viktor is úgy nyilatkozott péntek reggel a Kossuth rádióban, hogy az első ügy a Buda-Cash-ügy volt, amikor a Honvéd Egészségpénztár és néhány önkormányzat pénze beszorult, akkor kezdtek el foglalkozni a problémával. Akkor merült fel, hogy ezt fel kell számolni – közölte.

A Fidesz-frakció délután közleményben reagált az ellenzéki nyilatkozatokra. Ebben felszólították az ellenzéket, hogy „tegyék félre a politikai színjátékot, mert a saját politikai érdekeiknél most fontosabb az évtizedes pénzügyi korrupció károsultjainak kártalanítása és a felelősök felelősségre vonása. Ez nem a politikai cirkusz ideje!” Mint írták, „a kormány, a nyomozó hatóságok, a jegybank, a kártalanító alapok, a  kormánypárti  frakció mind teszik a dolgukat és véget vetnek annak az évtizedes pénzügyi korrupciónak, ami a szocialisták idején zavartalanul folyhatott.”

A Fidesz közleménye szerint „az évtizedes pénzügyi korrupcióért felelős szocialisták azt a miniszterelnököt és azt a kormányt akarják bemocskolni, amelyek elszámoltatják a felelősöket és rendet tesznek a brókerpiacon. Ha az ellenzék valóban részt akar venni az érdemi munkában, akkor a politikai színjáték helyett inkább támogassa javaslatunkat, amely lehetővé teszi, hogy az összes szélhámos összes cégének vagyonát és akár személyes vagyonát is zárolni lehessen már folyamatban lévő ügyekben is. Továbbá támogassák a kormány erőfeszítéseit azon törvények megalkotásában, amelyekkel rendet teszünk a brókerpiacon.”

„Sokakkal együtt üdvözöljük, hogy a hatóságok napról napra egyre előrébb tartanak a nyomozásban, és egymás után kattan a bilincs a brókerbotrány érintettjein, így mielőbb választ kaphatunk arra, hogy kik és hová tüntették el az emberek pénzét” – írták. A frakció arra is felhívta a figyelmet, hogy a szocialisták hamarosan vizsgálóbizottság előtt felelhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.