Csekély az esély az egyezségre

Feladhatják a kormánypártok a nemzeti parkokkal kapcsolatos terveiket.

Katona Mariann–Nagy Áron
2015. 04. 16. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik, hogy az ellenzékkel egyeztetve találnak egy kompromisszumos megoldást, amelyet legalább néhány, nem kormánypárti honatya is támogat a szavazáskor. Fazekas Sándor kedden ígéretet is tett arra, hogy tárgyalásokat kezd az ellenzéki képviselőkkel.

Tegnap érdeklődtünk a Földművelésügyi Minisztériumnál arról, hogy milyen javaslattal fog élni a tárcavezető, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Ráadásul forrásaink szerint igen csekély az esély a kompromisszumra, az ellenzék ugyanis hajthatatlannak tűnik, és – beszámolóik szerint – semmiképpen sem fogják támogatni, hogy a nemzeti parkok földterületeinek kezelése az NFA-hoz kerüljön. Informátoraink szerint tehát az a valószínűbb forgatókönyv, hogy a kormánypártok egyszerűen kiveszik a törvényjavaslatból a kétharmados részeket, így pedig a nemzeti parkokról szóló részt is. Várhatóan az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága végzi el a korrekciót, és így kerülhet az indítvány majd újra a plenáris ülés elé a következő hetekben.

Ez lehet az első olyan kormányzati terv, amelyet a Fidesz– KDNP kétharmados parlamenti többségének elvesztése óta nem tud elfogadtatni az Országgyűléssel.

Lapunk is beszámolt róla, hogy kedden tartották volna a javaslat zárószavazását, ám már a törvényalkotási bizottságnak a jogszabályhoz benyújtott összegző módosító javaslata sem kapta meg a kétharmadot, ahogyan néhány perccel később az indítvány minősített többséget igénylő részei sem. A teljes ellenzék mellett a fideszes Bencsik János – előzetes jelzésének megfelelően – mindkét alkalommal nemmel voksolt (őt emiatt pénzbüntetéssel szankcionálhatja a Fidesz-frakció), s érdekesség, hogy a második szavazáson a nem gombot nyomta meg három miniszter, Varga Mihály és Hende Csaba mellett az indítványt jegyző Fazekas Sándor is. A Fidesz frakcióvezetője szerint mindhárman véletlenül voksoltak rosszul. A zárószavazást végül elhalasztották.

A törvényt ellenző civil szervezetek üdvözölték ugyan a szavazás elhalasztását, de semmit sem bíznak a véletlenre. Mint Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) igazgatója lapunk kérdésére elmondta: a következő napokban minden képviselőcsoportot megkeresnek, és arra kérik a frakciókat, hogy ne támogassák a nemzeti parkokra és a környezeti értékeinkre nézve káros kezdeményezést. Ha pedig valamilyen úton-módon mégis sikerül keresztülvinni a módosítást, akkor a WWF-fel és a Magyar Természetvédők Szövetségével együtt a köztársasági elnökhöz, az ombudsmanhoz és az országgyűlési képviselőkhöz fordulnak, arra kérve őket, hogy kezdeményezzék a vitatott törvényhelyek alkotmányossági felülvizsgálatát.

A közelmúltban Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója arra figyelmeztetett, hogy az egykori „zöldombudsman”, Fülöp Sándor és a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) szakértői megállapították: a törvénytervezet valószínűleg sérti az egészséges környezethez való alapvető jogot, „amikor rövid távú birtokpolitikai érdekekre tekintettel rontja a természeti erőforrások felelős, fenntartható, ökologikus használatát és szakszerű természetvédelmi kezelését”. Az MME-s Halmos Gergő szavai szerint a természetvédők azt kifogásolják, hogy a vitatott kezdeményezés elfogadása esetén a nemzeti parkok nem dönthetnek többet a területükön lévő meghatározott földterületek hasznosításáról, és olyan jogosítványuk sem lesz, amellyel a felelőtlenül gazdálkodó haszonbérlőt a környezetvédelmi szempontok tiszteletben tartására kényszeríthetnék.

Hasonló kritikát fogalmazott meg a Kövér László házelnök vezette Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács is. A szervezet szakmai egyeztető munkabizottsága március végén kijelentette: nem értenek egyet a törvényjavaslat indoklásában megfogalmazott céllal, hogy „egységes elvek mentén történjen az állami földek hasznosítása”. Ahogy arra rámutattak, a törvényjavaslat elfogadása esetén csökkenhet a természetvédelmi területeken lévő földek tényleges védettsége, hiszen a vagyonkezelői jogok gyakorlása a nemzeti parki igazgatóságoktól a NFA-hoz kerülne, és így a döntések a védett területtől távol, a nélkülözhetetlen természetvédelmi szakismeret és gyakorlat híján születhetnének meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.