Kormányváltó hangulatról beszéltek baloldali pártok

Kormányváltó hangulatról beszélt hétfőn több baloldali ellenzéki politikus a tapolcai választás eredményére reagálva.

HZS
2015. 04. 13. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint a tapolcai választás alátámasztotta, hogy hónapok óta kormányváltó hangulat van az országban, mert a Fidesz tavaly ősz óta egyetlen időközi országgyűlési választást sem tudott megnyerni – erről Vadai Ágnes beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, a Fidesz hol balról, hol a szélsőjobbról kapja a pofonokat. Az alelnök azt mondta, hogy az időközi választásokon a szavazók jelentős része pártszimpátiájától függetlenül a legesélyesebbnek vélt ellenzéki jelöltre voksol. A DK figyelmeztető jelnek tekintik a Jobbik győzelmét, de biztos abban, hogy a választáson nyertes pártnak nincs ennyi szavazója.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy nem tudnak örülni a választási eredménynek pusztán azért, mert a Fidesz és a centrális erőtér politikája megbukott, ugyanis „a demokratikus ellenzék nem jó jelöltet nem jó együttműködésben állított”. Az MSZP-t és a DK-t is kritizáló politikus hozzátette, hogy Ajkán és Tapolcán újra megbukott az ellenzék 2014-es választási együttműködési modellje, míg létezik a sikeres veszprémi modell, ahol új jelölttel, új szövetségesekkel szereztek új szavazókat. Szigetvári az ellenzéki pártok feladatának nevezte, hogy ne vitatkozzanak személyeskedő módon, hanem a jövőről beszéljenek, új politikát hirdessenek, és működjenek együtt a civil szervezetekkel. Azt is mondta, a Jobbik előretörése olyan probléma, amelynek a „demokrata ellenzéki” pártok nem örülhetnek.

 

 

Tordai Bence, a PM szóvivője sajtótájékoztatóján megrázónak nevezte, hogy egy „szélsőjobboldali, Putyin érdekeit szolgáló párt” jelöltje nyert. Ő is a veszprémi modell folytatását javasolta, mert szavai szerint ott az vezetett sikerhez, hogy a helyi társadalom, a „régi baloldal és az új baloldal” egy jelölt mögé állt. Tapolcán viszont a „régi baloldal” pártjai úgy gondolták, hogy elég, ha egy fővárosi pártközpontban kijelölik az induló személyét – folytatta Tordai. A szóvivő szerint valódi és hiteles alternatívát kellett volna felajánlani a választáson.

A Magyar Liberális Párt szerint nagyon rossz jel, „szégyen az országnak”, hogy a Jobbik egy egyéni választókerületben nyerni tudott – közölte a párt elnöke. Fodor Gábor azt mondta, a „demokratikus ellenzék” dolga, hogy még egyszer ilyen ne fordulhasson elő. A liberális politikus is úgy értékelte, hogy a választók kormányváltást akarnak. A „demokratikus ellenzék” feladatának nevezte, hogy tegye világossá: aki kormányváltást akar és azt szeretné, hogy Magyarország a nyugati világhoz tartozzon, annak a liberálisokra és a baloldali demokrata pártokra kell szavaznia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.