Tapolcán törhetett be a Jobbik fölött az üvegplafon

A kormányoldal a vasárnapi vereség után minden bizonnyal átgondolja a párttal kapcsolatos stratégiáját.

MNO
2015. 04. 13. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy időközi választásból messzemenő következtetés levonni nem lehet, viszont 2014 ősze óta ez volt – Újpest és Veszprém után – sorozatban a harmadik időközi parlamenti választás, amelyet a Fidesz elveszített – emeli ki Facebook-bejegyzésében Török Gábor. Az elemző szerint utóbbiból azért lehet következtetéseket levonni, ha nem is 2018-ra vonatkoztatva.

Török felidézi, hogy az országos közvélemény-kutatások szerint a Fidesz ősz óta szavazótáborának közel egyharmadát elvesztette, de még mindig jelentős előnnyel vezet. Valami miatt azonban ezt az előnyt egyik időközin sem tudta érvényesíteni: azaz feltehetően a baj nagyobb, mint a kutatások alapján gondolnánk. Az elemző szerint különösen tanulságos, hogy ebben a körzetben Orbán Viktor személyes jelenléte sem segített a kormánypártnak.

A kormánnyal elégedetlen szavazók Tapolcán az esélyesnek gondolt ellenzéki jelöltre szavaztak, motivációjuk alapvetően proteszt jellegű – emeli ki Török. Ez rossz hír az ellenzéknek, mert döntően nem értük lelkesednek, de nem jó hír a Fidesznek sem: egy parlamenti választáson a proteszt bőven elég a kormányváltáshoz, ahogy ezt már jó sokszor láthattuk. A politikai elemző szerint a tapolcai eredmény azt mutatja, hogy a Jobbik felett összetört az üvegplafon. Nem lett kormányváltó párt belőlük, az a kérdés nem vasárnap dőlt el, de az első egyéni mandátum megszerzésével cáfolták, hogy eleve korlátozott lenne a növekedési potenciáljuk.

A baloldal számára ez a választókerület eleve rosszabbnak ígérkezett a veszpréminél. Ehhez képest furcsa, hogy miért nem alkalmazták az ott sikerrel bevált „álfüggetlen” receptet. A baloldal – a részvétel arányában – közel ugyanazt az eredményt produkálta a körzetben, mint egy évvel ezelőtt. Számukra az igazi kudarc az, hogy pártlogókkal indulva komolyan kikaptak a Jobbiktól, és ezzel gyengítették váltópárti retorikájukat – húzta alá.

Az elemző szerint a Jobbik győzelmének nagy lesz az árnyéka. Nemzetközileg és idehaza is újra a figyelem középpontjába kerül majd a Jobbik-kérdés. Az egyik oldalon felerősödik a félelem, a másik oldalon pedig a remény. A Jobbik ezzel a sikerrel komoly lehetőséget kapott arra, hogy felépítse a váltópártiságát, ugyanakkor helyzete nehezebbé is válik, mert a korábbi szélárnyékból – hogy a Fidesz nem támadja – feltehetően kikerül.

A Political Capital távirati irodához eljuttatott közleményében kiemeli: a Jobbik vasárnapi sikere jelzi, hogy a választók kritikus tömege nem tartja már szélsőségesnek a pártot. Tehát ledőltek azok a tabuk, amelyek főképp a bizonytalan választók jelentős részét tartották távol a Jobbiktól. A párt győzelem megerősítette azt is, hogy nincs plafonja a Jobbik növekedésének. Ezt a folyamatot csak a rivális pártok lehetnének képesek megállítani, de ennek egyelőre nincs jele.

Az elemzőintézet szerint az országgyűlési és az önkormányzati választások után újabb bizonyítéka látható annak, hogy sikeres a Jobbik elmúlt másfél évben folytatott, mérséklődést célzó imázskampánya. Mindez megerősíti Vona Gábor Jobbik-elnök párton belül pozícióját: ezek után még határozottabb lépésekkel haladhat a politikai jobbközép irányába.

Az elemzés kitér arra is, hogy a Fidesz láthatóan nem tud mit kezdeni a Jobbik-jelenséggel: miután éveken keresztül gyakorlatilag nem támadta ideológiailag jobboldali riválisát, a kampányhajrában azt a stratégiát választotta, ami a baloldalon az elmúlt években már egyértelműen megbukott: a Jobbik neonáci pártként való stigmatizálását.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője az M1-nek adott hétfői nyilatkozatában – amit a távirati iroda szemlézett – azt emelte ki, hogy a Jobbik nagyon jó volt a mozgósításban. Leszögezte, hogy Tapolca hagyományosan a Jobbik erőssége, ott érte el a párt az őszi önkormányzati választáson az egyik legjobb eredményét. Szerinte a Fidesz nem vagy csak részben tudta megmozdítani azokat a szavazókat, akiket egy évvel ezelőtt el tudott vinni az urnákhoz. Lánczi szerint a baloldal nagyon csúfosan lemaradt, hiszen míg a jobbikos és a fideszes jelölt között csak néhány száz szavazat a különbség, addig a szocialista jelölt több ezer szavazattal maradt le. Ez rámutat arra, hogy abból a szavazatveszteségből, amelyet a Fidesz elkönyvelt az elmúlt fél évben, csak a Jobbik tudott profitálni.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az Inforádiónak adott vasárnapi nyilatkozatában azt emelte ki, hogy a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választás egy „ellenzékválasztásnak” tekinthető a jelenlegi közhangulatban, amit ezúttal a Jobbik nyert.

A Nézőpont szakértője szerint nagy hibát követ el a Jobbik, ha azt gondolja, a választás üzenete, hogy megérett az ország irányítására. „Szó nincsen róla, a Jobbiknak az egyik legnagyobb problémája a kormányképesség hiánya” – fogalmazott az elemző. Mráz szólt arról is, hogy a Fidesz a közelmúltban lebonyolított veszprémi időközi parlamenti választásnál jobban szerepelt, hiszen szavazótáborának nem csak felét, hanem majdnem 60 százalékát mozgósítani tudta.

Az elemző úgy látja, a stabilitás nagyon komoly értéke a kormánynak, ezért nem számít kapkodásszerű kormányátalakításra.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az eredményekből biztosan megállapítható, hogy véget ért a baloldali sikerszéria, vagyis nem oldódott meg az oldal válsága, a választópolgárok nem tértek vissza az itt található pártokhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.