Mesterházyt „visszavárja” az MSZP?

Többen szorgalmazzák a szocialista párton belül, hogy Tóbiás József működjön együtt az elődjével.

Katona Mariann
2015. 04. 21. 4:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több forrásunk is arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZP korábbi elnöke az utóbbi időszakban – a tavaly májusi lemondását követő hónapokkal ellentétben – egyre gyakrabban szerepel a nyilvánosság előtt, és egyértelműen képviseli a párt álláspontját. Az újpesti, veszprémi és tapolcai időközi országgyűlési választás kampányából kivette a részét, emellett a zárt frakcióüléseken is több vita kapcsán kiállt a párt és a képviselőcsoport egysége mellett.

Legutóbb az Iszlám Állam elleni szerepvállalással összefüggésben igyekezett a frakción belül kompromisszumos megoldást találni. Több forrásunk is úgy látja, hogy mindezeket figyelembe véve mintha kezdene kirajzolódni egyfajta együttműködés a szocialisták korábbi és jelenlegi elnöke között.

Információink szerint már korábban sokakban felvetődött az is, hogy Mesterházy esetleg visszavehetné Tóbiás Józseftől a frakcióvezetői posztot, ehhez ugyanis elég lenne a képviselőcsoport döntése. Egy ilyen váltás azonban többek szerint kellő előkészítés nélkül alapot szolgáltathatna az olyan véleményeknek, hogy „kétfejűvé” válik a párt. Volt olyan forrásunk, aki szerint Mesterházy is csak abban az esetben gondolkozna el ezen a lehetőségen, ha azt Tóbiás javasolná egy újfajta munkamegosztás keretében. Információink szerint egy másik forgatókönyv alapján lehet, hogy Mesterházyt érdemben bevonják a párt közép- és hosszú távú döntéseit előkészítő folyamatba, ám ez nem feltétlenül jelentene formális posztot, sokkal inkább tartalmi, stratégiai együttműködést.

Mesterházy Attila tavaly májusban, az újabb kétharmados kormánypárti győzelmet hozó országgyűlési, majd a szocialisták harmadik helyét eredményező európai parlamenti választások után mondott le a pártelnöki és a frakcióvezetői posztról. Ezt azzal indokolta, hogy egymaga elvállalja a felelősséget. A hirtelen vezetés nélkülivé vált MSZP-ben rendkívüli tisztújítás következett, aminek végén nyárra Tóbiás József mint egyedüli induló lett a párt új elnöke.

Tóbiást azóta – amellett, hogy elnöksége alatt Újpesten szocialista, Veszprémben pedig a párt által támogatott jelölt szerzett parlamenti mandátumot – bőven éri kritika párton belülről és kívülről. A legfőbb belső bírálatok célpontjai közé tartozik a Tóbiás és köre – Baja Ferenc elnöki tanácsadó, Katona Tamás pártigazgató és Gőgös Zoltán elnökhelyettes – által elindított szervezeti reform, amellyel a 106 egyéni országgyűlési választókörzethez igazították a vidéki struktúrát, új vezetők, a társadalomszervezők alá rendelve, amely az általános vélekedés szerint nem tette hatékonyabbá a párt működését, viszont jelentős sérelmet okozott több megyei vezetőnek.

Sokan kritizálják azt is, hogy a párt döntéshozó fórumaival előre nem egyeztetve a párt Jókai utcai székházának eladása vagy bérbeadása mellett döntött, így pedig a baloldal vezető szerepét megőrizni igyekvő szocialista párt gyakorlatilag elveszítette központi bázisát. Mesterházy a lemondását követő hónapokban kerülte a nyilvánosságot, viszont januártól országjárásba kezdett azért, hogy összegyűjtse azon javaslatokat, hogyan lehetne újra felívelő pályára állítani az MSZP-t. Akcióját többen is úgy értelmezték, hogy a volt elnök már a párt irányítói közé való visszatérését készíti elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.