Bevándorlás: Orbán a parlament elé terjesztené az EB javaslatát

A miniszterelnök szerint „izgalmas és szép vita előtt állunk”.

2015. 05. 11. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor az Országházban – egy más témában tartott sajtótájékoztatón – elmondta: a bizottság javaslata nemcsak az illegális bevándorlással foglalkozik, hanem általában az EU stratégiáját tartalmazza a bevándorlás kérdésének összes részletével kapcsolatban.

Ezt terjesztené a parlament elé, és javasolja az Országgyűlésnek, valamint a közvéleménynek, hogy megvitassák, mivel értenek egyet belőle és mely részek ellentétesek Magyarország érdekeivel. „Izgalmas és szép vita előtt állunk” – fogalmazott.

Jó lenne, ha erre még az Európai Tanács júniusi csúcstalálkozója előtt sor kerülne, mert akkor úgy mehet az eseményre, hogy bírja a magyar parlament egyértelmű felhatalmazását – közölte a kormányfő.

A Welt am Sonntag című vasárnapi német lap azt közölte, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérők tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóta bevezetését javasolja az Európai Bizottság. A brüsszeli testület szerdán mutatja be a javaslatot, amely szerint az egyes tagállamok által ellátandó menedékkérők számát – a tagállami kvótát – egyebek között a hazai össztermék (GDP), az ország népessége, a munkanélküliségi ráta és a menedékjog iránti kérelmek aktuális száma alapján kellene meghatározni.

A kormányfő az Országházban fogadta Maszúd Barzanit, az iraki kurdisztáni régió elnökét, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: különösen fontos e térség stabilitása, de nemcsak az ott élőknek, hanem a Nyugatnak, Európának is, és ez magyarázza az egyértelmű magyar hozzájárulást az Iszlám Állam elleni harchoz.

Nagy az esély arra, hogy Kurdisztán modern, korszerű, hatékony és sikeres régió legyen, amellyel Magyarország szoros együttműködést folytathat – közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor felidézte: a magyar parlament alig egy hónapja úgy döntött, hogy katonákat is küld abba a régióba, e művelet előkészítése zajlik, a tisztek már kinn vannak. A parlament jó döntést hozott, hiszen tenni is kell a nyugati értékekért, és „Magyarország a nyugati identitásának fontos részeként tekint” erre a küldetésre – fogalmazott. Hozzátette: azokból a katonákból állítják össze az egységeket, akik jelentkeznek a szolgálatra, és azt várják el tőlük, hogy munkájukkal elismerést vívjanak ki Magyarország iránt.

Orbán Viktor a magyar–kurd kapcsolatokat illetően emlékeztetett: tavaly novemberben egyetértési nyilatkozatot írtak alá, és megnyitották az erbíli főkonzulátust. Magyarország mindig támogatta a szunnita és a kurd közösség teljes körű bevonását a politikai párbeszédbe – emelte ki.

Arról is beszélt, hogy a kurdokat mindig nagy tisztelet és megbecsülés övezte a magyarok körében, a magyar ugyanis sokat szenvedett nép, amely szimpátiával fordul a hasonlóan gyötrelmes múltú népek felé.

A kormányfő a magyar–kurd gazdasági együttműködéssel kapcsolatban üdvözölte, hogy a Mol a legnehezebb és legkockázatosabb időszakban sem vonult ki, és ma a két nép közötti együttműködés zászlóshajója lett. Kitért továbbá arra is, hogy jelenleg harminc kurd fiatal tanul Magyarországon állami ösztöndíjjal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.