Gördülékeny volt a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése

A projekt több mint 5 milliárd forintba került, amelyből 4,9 milliárd uniós forrás volt.

2015. 05. 14. 20:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeneczey Balázs emlékeztetett: a projektet 2011-ben nyújtották be az unióhoz, a fővárosi „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtési rendszer már 2014 végén gyakorlatilag működött Budapesten. A program megvalósítását 2013 tavaszán kezdte meg az FKF Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság.

Hozzátette: a projekt keretében 403 ezer új, szelektív gyűjtőedényt helyeztek ki Budapesten. Emellett vásároltak 60 CNG (gáz) üzemű hulladékgyűjtő célgépet (kukásautót). Így ez év elejére a fővárosban a „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés terén a lefedettség elérte a 95 százalékot. „Csak abban a háztartásban nincs szelektív gyűjtőedény, ahová nem tudtak bejutni az azt kihelyezők” – összegezte Szeneczey Balázs.

A főpolgármester-helyettes szerint a megvalósult projekt legfontosabb eredménye a fővárosi lakosok körében a „házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés terén kialakult együttműködés és támogatás. Egyben kérte a budapestieket, hogy a hulladékok pontos, elkülönített gyűjtésével a továbbiakban is segítsék ennek a környezetbarát rendszernek a fenntartását.

Kitért arra, hogy a szelektíven gyűjtött fővárosi hulladék előválogatókba kerül, ahol a válogatott hulladék tüzetes átvizsgálásával az újrahasznosítás gördülékenyebbé tételét kívánják elősegíteni. Utalt arra, hogy a múlt év őszén helyeztek üzembe egy válogatót, amellyel az újrahasznosítást kívánják felgyorsítani (ez mintegy 500 millió forintos beruházás volt). A válogatóüzemben elítélteknek biztosítanak munkát segítve társadalmi visszailleszkedésüket.

Horváth Béla, az FKF Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság vezérigazgatója kiemelte: a rendszer kiépítése sikeres volt, és határidőre valósították meg. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megkezdése – 2013 tavasza – óta papírból mintegy 22 millió 624 ezer kilogrammot, műanyagból és fémből pedig mintegy 11 millió 622 ezer kilogrammot gyűjtött össze a cég szelektíven. A gyűjtés járatrendszerben történik, és mintegy kétszázan végzik ezt a munkát.

Bokor István, az FKF Zrt. projektigazgatója az MTI-nek elmondta: a házhoz menő szelektívhulladékgyűjtő-rendszer működtetése a fővárosban évente mintegy 1,5-2,0 milliárd forintba kerül. Hozzáfűzte, hogy a rendszer hatékonyabb működtetése érdekében épül Budapesten egy nagy optikai hulladékválogató is, amely mintegy 3 milliárd forintba kerül majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.