Ennyibe kerültek a fővárosnak eddig a tranzitzónák

A legmagasabb, több mint 12 millió forintos költsége a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek volt.

MTI
2015. 08. 27. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tarlós István főpolgármester, Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, valamint Láng Zsolt, a tulajdonosi gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság elnöke által jegyzett, a fővárost érintő migrációs helyzettel kapcsolatos előterjesztés szerint a legmagasabb, több mint 12 millió forintos költsége a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek volt.

„Tekintettel arra, hogy a fővárosi intézmények és közszolgáltató cégek költségvetése a tranzitzónákhoz kapcsolódó feladatok elvégzésére nem rendelkezik megfelelő forrással, annak biztosítása a fővárosi önkormányzat költségvetésének terhére történhet” – olvasható az előterjesztésben.

Az előzetes becslések szerint a várható havi bruttó költségek több mint 77 millió forintra is rúghatnak – írták az augusztus 25-ei keltezésű előterjesztésben, amely azt célozza, hogy a Fővárosi Közgyűlés kérje fel a főpolgármestert: vizsgálja meg a tranzitzónák kialakításával és működtetésével, valamint a fővárost is jelentősen érintő migrációs helyzettel kapcsolatban jelentkező többletfeladatok ellátásának módját és finanszírozási feltételeit, illetve a fővárosi intézmények és közszolgáltató cégek többletfeladatai alapján terjessze be valamennyi szükséges döntést a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának vezetője augusztus 5-én jelentette be, hogy a migránsok által önkéntesen igénybe vehető úgynevezett tranzitterületeket alakítanak ki Budapesten, ezeken a főváros biztosítja a legalapvetőbb közegészségügyi és higiénés viszonyokat. Pető György az ügyben a főpolgármester kezdeményezésére tartott egyeztetésről beszámoló sajtótájékoztatón elmondta: ilyen területet alakítanak ki a Keleti pályaudvarnál, a Baross téri aluljáróban, valamint a Nyugati és a Déli pályaudvarhoz kapcsolódó közterületeken.

Az első tranzitzóna a Keleti pályaudvar épülete előtti aluljáróban nyílt meg augusztus 8-án. Ezt követte 12-én a Déli pályaudvarnál kialakított tranzitzóna, majd két nappal később a Nyugati pályaudvari.

Tarlós István szerda délután az M1 csatornán jelentette be, hogy a Keleti pályaudvarhoz közel, egy korábbi piac helyén lesz a migránsok új tranzitzónája a fővárosban.

Elmondta, hogy a területet a katasztrófavédelemmel egyeztetve a korábban összeszokott csapat rendezi be a nagyjából ezer ember befogadására. Hozzátette: nem egy időben zárják be a pályaudvarokon lévő zónákat és nyitják meg az újat. A Nyugati pályaudvaron lévő zóna marad nyitva legtovább, tartalékképpen. A költözés nagyjából két héten belül záródhat le – mondta akkor a főpolgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.