Mi lesz a hazánkba jött négyezer gyerekmenekülttel?

„Félő, hogy a közbeszéd stigmatizálni kezdi őket, pedig olyanok, mint magyar társaik, csak nagyobb zsákot cipelnek a hátukon.”

Konopás Noémi
2015. 08. 02. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt négy év alatt 13,9 millióval nőtt a menekültek száma világszerte, így 2014-ben 59,5 millióra rúgott a számuk. Az ENSZ Menekültügyi Szervezetének frissen publikált éves jelentése szerint 2014-ben a menekültek 51 százaléka 18 év alatti gyerek, ami az évtized legmagasabb aránya – olvasható az UNICEF honlapján. Csak Magyarországon az év első hat hónapjában a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) 3779 olyan gyermeket (ez tízszerese a 2013-as adatnak) regisztrált, aki egyedül tette meg a hazánk és az otthona közötti, nemritkán sok ezer kilométeres utat – számolt be július közepén a Magyar Nemzet.

– A viszontagságos útjuk után kísérő nélkül Magyarországra érkező fiatalkorúak összességében egy működő gyermekvédelmi intézményrendszerbe kerülnek – mondta az MNO-nak dr. Lux Ágnes. – A gyerekmenekülteket a fóti Károlyi István Gyermekközpontban helyezik el, ahol minden szolgáltatást megkapnak, miképp a valamilyen okból a családjukból kiemelt magyar állampolgárságú társaik – emelte ki az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány gyermekjogi igazgatója. Lux szerint kérdéses azonban, hogy a magyar intézményrendszer fel van-e készülve ennyi gyerek ellátására, úgy véli, fontos lenne megerősíteni a segítő szakembergárdát. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a hazánkba érkező gyermekek száma 120-szorosan múlja felül a fóti otthon honlapján megadott, migránsok részére fenntartott férőhelyek számát. Az ORFK lapunk megkeresésére korábban annyit közölt, nincsenek adataik, hogy hány, kísérő nélkül érkezett migráns fiatalnak veszett nyoma az elmúlt hetekben-hónapokban, de ők minden eltűntet keresnek.

Lux elmondta: azok a kísérő nélküli menekült gyerekek, akik Magyarországon maradnak, bekerülnek a magyar köznevelési rendszerbe is, ami azzal jár, hogy nagykorúságukig vagy tanulmányaik befejezéséig itt maradhatnak. A szakértő szerint feltételezhető, hogy az a 18. életévét Magyarországon betöltő személy, aki ennyi ideig itt maradt, már megkapta a menekültstátuszt, vagyis az Európai Unión belül ugyanolyan jogokkal rendelkezik, mint más állampolgár. Félő azonban, hogy a közbeszéd előítéletekre építve elkezdi stigmatizálni ezeket a gyerekeket, akik pedig ugyanolyanok, mint magyar társaik, csak épp nagyobb – virtuális és valós – hátizsákot cipelnek a hátukon – emelte ki Lux Ágnes.

Azt a tényt, miszerint ezek a gyerekek voltaképpen semmiben nem különböznek magyar társaiktól, igazolja a szakértő véleménye szerint az az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány által május közepén végzett kérdőív is, melynek során 12–17 éves menekülteket kérdeztek arról, hogy milyen gyermekjogok fontosak a számukra, és szerintük hol jó és hol rossz élni. A válaszadók alapvetően ugyanolyan szükségleteket fogalmaztak meg, mint bármely gyerek a világon. Többségük szerint az a gyerekbarát település, ahol nincsen háború, nincsenek fegyveres emberek, és erőszak sem, meghallgatják viszont a véleményüket, és ahol tanulni is lehet.

Mint azt az UNICEF munkatársa elmondta: a menekült gyerekeknek pontosan olyan jogaik vannak, mint a befogadó ország gyerekeinek, rájuk ugyanúgy érvényes a gyermekjogi egyezmény 3. cikke, amely kimondja, hogy a gyereket érintő valamennyi döntés során a kiskorú mindenek felett álló (legfőbb) érdekét kell figyelembe venni. Lux szerint bár ez talán megfoghatatlannak tűnik, de a menekültügyi eljárás során – amikor is feltérképezik a gyerek családi kapcsolatait, hogy ennek függvényében válasszák ki a számára legmegfelelőbb elhelyezést és ellátást – elengedhetetlenül fontos mégis figyelembe venni. Ez a feltérképezés azonban korántsem olyan egyszerű: a szakértő szerint bizalmi viszonyt feltételez, nem mindegy, ki, hogyan és mikor kérdezi a gyermekeket a körülményeiről, és arról, mit élt át.

Lux úgy véli, arra kell törekedni, hogy a gyerekekkel kapcsolatba kerülő felnőtt és a rendeltetésétől fogva idegen, a gyermekjogi igazgató szerint nemcsak a gyermekekben, de a felnőttekben is sokszor félelmet keltő hatóság segítő szándékkal járjon el. Így kialakulhat az a támogató légkör, amelyben a gyermek segítséget mer kérni. Az UNICEF munkatársa szerint szem előtt kell tartani, hogy a menekült gyerekek olyan országokból jönnek nagyon komoly traumákat elszenvedve, ahová senkinek nem ajánlják az odautat, ráadásul nagyon bizonytalan a további sorsuk is.

A támogató légkör kialakításáért küzdenek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális munkás és pszichológus munkatársai is, akik heti rendszerességgel látogatnak el a vámosszabadi és a bicskei táborba, hogy pszichoszociális segítséget nyújtsanak a gyerekmenekülteknek. Fontosnak tartjuk, hogy a frusztráló helyzet alól mentesüljenek a borzalmasan nehéz utat megtett gyerekek – mondta az MNO-nak Senkár Éva, a szervezet pszichológus munkatársa. Sajnos arra nincs mód, hogy nehéz helyzetük feldolgozásában hosszú távon segítsük őket, egyrészt a nyelvi akadályok, másrészt amiatt, hogy ezek a gyerekek és családok 3-5 nap után továbbállnak – tette hozzá.

A pszichológus szerint így az a cél, hogy olyan emlékezetesebb élményeket – legyen az közös játék, sport, kézműves foglalkozás – adjanak a gyerekeknek, amivel jelentősen csökkenthető a stressz. Mivel ezekben a táborokban minden korosztály megfordul, a csecsemőtől egészen a 18 évesig, próbálják szélesebbre venni a foglalkozások tárházát. Senkár szerint a személyes figyelem és odafigyelés a legfontosabb, ez az, ami pozitív élményt adhat a megterhelő környezetben. Úgy véli, a gyerekek bevonása a közös tevékenységbe ezalatt a rövid, átmeneti időszak alatt többet segít, mint a személyes történetekről való beszélgetés révén a traumás emlékek felidézése.

Más a helyzet viszont azokkal a gyerekekkel, akik kísérő nélkül, szüleiket elvesztve érkeznek, nekik mindenképpen szükségük van mélyrehatóbb pszichoszociális segítségre, aminek viszont meg kell teremteni az alapjait. Senkár szerint ehhez elengedhetetlen, hogy a gyermek megnyíljon, és faggatás nélkül ő maga kezdjen el mesélni. Ezt elérni viszont nem egyszerű, egyrészt a nyelvi akadály miatt, másrészt azért sem, mert a gyerekek további sorsa is bizonytalan, ami még több stresszt szül. Ezért is fontos, hogy minél hamarabb stabilizálódjon a kiskorúak helyzete – tette hozzá a pszichológus.

Senkár Éva az eddigi foglalkozásokat értékelve elmondta: a gyerekeket könnyen be tudták vonni a játékba, és a szülők is örömmel vették a segítségnyújtást, egy időre fellélegeztek. A táborokban egyébként nagyon kevés az olyan eszköz, amivel a gyerekek le tudják foglalni magukat, ráadásul a munkatársak is nagyon leterheltek, kétszer annyi emberrel kell foglalkozniuk, mint amit a kapacitás megenged.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.