Nyomtalanul eltűnt gyermekmenekültek

A rendőrségtől és a szaktárcától sem kaptunk megnyugtató választ, hogy mi lesz a fiatalkorúakkal.

Nagy Áron
2015. 07. 25. 6:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden eltűnt gyermeket keres a rendőrség, de arról nincsenek adataik, hogy hány kísérő nélkül érkezett migráns fiatalnak veszett nyoma az elmúlt hetekben-hónapokban – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig egy hét után sem válaszolt a menekültként magyar gondozásba került ázsiai, afrikai, balkáni fiúk és lányok sorsát érintő kérdéseinkre.

Július közepén beszámoltunk róla, hogy az év első hat hónapjában a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) 3779 olyan gyermeket regisztrált, aki egyedül tette meg a hazánk és az otthona közötti, nemritkán sok ezer kilométeres utat. Ez egyébként csaknem tízszerese a 2013-as adatnak, és közel 120-szorosan múlja felül a fóti otthon honlapján megadott, migránsok részére fenntartott férőhelyek számát.

A fóti Károlyi István Gyermekközpont tájékoztatása szerint Magyarországnak 2004-től vannak statisztikai adatai a hazánkba egyedül, felnőtt kísérő, hozzátartozó nélkül érkező kiskorú menedékkérőkről. Róluk hosszú időn át civil és egyházi szervezetek gondoskodtak, s az ehhez szükséges pénzt jobbára uniós pályázati forrásokból teremtették elő. A hazai jogszabályok alapján egyébként ezeket a fiatalokat már korábban is a gyermekvédelmi rendszeren belül kellett volna ellátni, ami viszont alkalmatlan volt erre a feladatra.

Aztán 2010-től fokozatosan Fóton is megkezdődött a kísérő nélküli kiskorú menedékkérők, menekültek és oltalmazottak gyermekvédelmi szakellátása. Mára már – mint azt Simon Ernőtől, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hazai szóvivőjétől megtudtuk – a gyerekeket elsősorban a Károlyi-központba küldik. Abba az intézetbe, melyben saját bevallásuk szerint jelenleg 32 kiskorúnak tudják megteremteni a teljes körű, otthont nyújtó ellátást, és 50 fiatal felnőttnek az utógondozói ellátást.

Ezzel összevetve a BÁH adatait könnyű elhinni, amit egy ott dolgozó állított: „Ha gumiból lennének a falak, akkor sem férnénk el”. A zsúfoltságon persze valamelyest enyhít, hogy sok fiatal az első adandó alkalommal elszökik. De a kérdésre, hogy hányan vannak ők, és mi lesz velük a távozás után, úgy látszik, ma egyetlen hatóság sem akar vagy tud válaszolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.