Migránsdráma: egy gyanúsítottnak magyar tartózkodási engedélye volt

Előzetes letartóztatásba helyezik a gyanúsítottakat.

MNO
2015. 08. 29. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelte az ausztriai migránsdrámával kapcsolatban csütörtökön elkapott gyanúsítottak harminc napos előzetes letartóztatását a Bács-Kiskun megyei járásbíróságon Dr. Demeter Gábor bíró. Mindezt Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke jelentette be szombaton. A gyanúsítottak vallomást is tettek, de ezek tartalmáról, illetve a kihallgatás során elhangzottakról a nyomozás érdekeire való tekintettel nem árultak el részleteket a zárt tárgyaláson. Az ügyészség nem fellebbezte meg az előzetes elrendelését, a négy gyanúsított viszont igen, állítván, hogy ők nem követtek el bűncselekményt. Később Bicskei kérdésre válaszolva elmondta: nem tudni, hogy a tragédia áldozatai kértek-e Magyarországon menekültstátuszt, vagy hogy egyáltalán jelentkeztek-e menekülttáborba. Hozzátette: a tapasztalat az, hogy a migránsok 90 százaléka mindent megtesz azért, hogy a hazai menekültállomások helyett Nyugat-Európába jusson. „Nem az a tragédia oka, hogy Magyarország nem engedi be ezeket az embereket” – tette hozzá.
Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék Büntető Kollégium vezetője lényegében megismételte a Schmidt Gábor által elmondottakat, vagyis hogy az előzetes letartóztatást indokolja a gyanúsítottak elrejtőzésének, illetve a tanúk befolyásolásának veszélye. A bolgár állampolgárságú gyanúsítottak 29, 30 és 50 évesek, az afgán gyanúsított 29 éves, egyiküknek volt csak magyar tartózkodási engedélye. Sárközy elmondta, hogy az embercsempészetet kettőtől nyolc évig terjedő börtönnel bünteti a törvény, ám mivel alapos a gyanú, hogy bűnszervezetben követték el a bűncselekményt, így már 2-16 évre számíthatnak.

„Csak idő kérdése volt”

Az előzetes letartóztatás elrendelésének bejelentése előtt Dr. Kozma Ferenc – aki az Országos Bírói Tanács soros elnökhelyettese – arról beszélt „az egész világot megrázó tragédia okán”, hogy „a borzalmas katasztrófa nem volt előzmény nélküli, és csak idő kérdése volt, hogy mikor következik be”. Beszámolt róla, hogy nagyon megnövekedett az utóbbi időben az embercsempészettel kapcsolatos bűncselekmények száma. Korábban is találkoztak vele – mondta Kozma –, de nem volt olyan jelentős, mint az elmúlt hónapokban, amikor már havi 25-30 esetről beszélhetünk. Tájékoztatott, hogy eddig halálos áldozatot nem követelt ez a cselekmény, valamint hogy az esetek gyakorisága miatt súlyosbították, kiutasítással és letöltendő börtönbüntetéssel sújtották a tetten érteket, de még ez sem állította le őket.
Kozma Ferenc szerint mindez hatalmas munkaterhet jelent a bíróságnak, akkorát, hogy a felgyülemlett többletmunkát kizárólag a nyári ítélkezési szünet miatt tudták megoldani, úgy, hogy bírákat hívtak vissza szabadságaikról. Úgy látja, ha hamarosan bűncselekmény lesz a határzár rongálása, akkor a jelenlegi infrastruktúrával nem fogja tudni ellátni szakszerűen a munkáját a bírói hivatal, százas számban lenne szükségük jogvégzett bírósági titkárokra és bírákra. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ez tetemes összeget fog felemészteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.