Nagyon sok pénz juthat a magyar gazdáknak

A beruházási források legnagyobb része a kis- és közepes méretű mezőgazdasági vállalkozásokhoz kerül.

Tóth László Levente
2015. 08. 27. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vidékfejlesztésre az elmúlt harminc év legnagyobb keretösszege áll rendelkezésre, miután Brüsszel jóváhagyta az 1300 milliárd forint keretösszegű magyar program támogatását – jelentett be tegnap Győrben Simon Róbert Balázs miniszteri biztos. A program a mikro-, kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok kiemelt fejlesztését helyezi a középpontba, a beruházási források 80 százalékát ezek a vállalkozások fogják kapni. A cél ugyanis a vidéki munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése, a munkaigényes ágazatok, különösképpen az állattenyésztés, a kertészet, az élelmiszer-feldolgozás kiemelt támogatása.
A keretből 190 milliárd forint jut az agrár-környezetgazdálkodási programra – ebben a nagyüzemek támogatásai méretükkel fordítottan arányosan csökkennek –, míg az ökogazdáknak 60 milliárd forintos támogatást terveztek. Összesen 75 milliárd forintot használhatnak fel a piaci szereplők az állattenyésztő telepek modernizációjára, illetve újak létesítésére, s az állattenyésztéshez szükséges gépek beszerzésére. További 72 milliárdot a kertészeti ágazatnak különítettek el, ültetvények, üvegházas kertészet létesítésére, s a meglévő kertészetek technológiai korszerűsítésére, például az öntözött területek növelését célzó új beruházások támogatására.

A kisméretű terménytárolók és -szárítók fejlesztésére 20 milliárd, az erdőgazdálkodásra 100 milliárd forint jut. Több mint 17 milliárd forint segíti a kistermelők piacra jutási lehetőségeit segítő tematikus alprogramot, a rövid ellátási láncok szervezését. A védett, őshonos és veszélyeztetett állatfajták genetikájának megőrzésére 18 milliárd, míg a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásokra 27 milliárd forintot szánnak. További, mintegy 800 milliárd forint áll majd rendelkezésre a mezőgazdasági termelés és feldolgozás támogatására, ebből 200 milliárd forint jut a kis- és közepes élelmiszer-ipari vállalkozásoknak, illetve birtokmérettől függetlenül a mezőgazdasági üzemeknek.

A vidéki önkormányzatoknak is számos fejlesztési forrás nyílik, például a külterületi utak felújítására, helyi termelői piac kiépítésére, épületek energetikai korszerűsítésére. A vidéki térségek – a 10 ezer fő alatti települések, illetve tanyás városok – fejlesztésére 214 milliárd forintot különítettek el, ebből 86 milliárd szolgálja a kistelepülések kisebb infrastruktúrafejlesztéseit, például a szennyvízkezelést, a multifunkciós közösségi terek kialakításával az alapszolgáltatások bővítését.

Az állattenyésztési és kertészeti pályázatokat várhatóan már az ősszel kiírják – mondta lapunknak Gönczi Zsolt pályázati szakértő. A Független Nemzetközi Tanácsadó Iroda Kft. ügyvezetője kifejtette: a mostani 1300 milliárd forint vidékfejlesztési forrás az utolsó esélyt jelenti a gazdáknak a megerősödésre, s ha a pénz jó helyre kerül, az egész ágazat számára hasznos lesz. Jó, hogy lépéselőnybe kerülnek a kisebb gazdaságok, mert eddig nemigen tudtak pályázni, hiszen a nagyobbak elvitték előlük a pályázati pénzeket. Azt viszont nem feltétlenül tartja szerencsésnek a szakember, hogy a pályázatok elbírálásánál a végzettség jelent pluszpontokat, véleménye szerint a gyakorlati tapasztalati idő „díjazása” ennél életképesebb lenne. Az viszont jó irány – tette hozzá –, hogy a korábbiaktól eltérően a fiatal gazdáknak minden pályázati formánál elkülönített összeg áll a rendelkezésükre, emellett induló támogatást is igényelhetnek.

Gönczi Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházásoknál alapesetben a projektérték 50 százaléka lehet a vissza nem térítendő támogatás, ám ha a termelők konzorciumban pályáznak, akkor az arány 60 százalékra emelkedik. A fejlettebb Közép-magyarországi régióban azonban a támogatás mértéke csupán 40 százalékos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.