Tavalyi szinten a kollégiumi díjak

Sok egyetemen és főiskolán továbbra is vannak szobák havi 9-10 ezer forintért. Az önköltséges hallgatók viszont rosszul járnak.

Csókás Adrienn
2015. 08. 12. 9:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vár még teendő a sikeresen felvételiző gólyákra tanévkezdés előtt, több egyetemen ugyanis e hét végéig lehet jelentkezni a kollégiumokba. A legjobb felszereltségű és fekvésű szobákért most is nagy harc folyik, hisz fiatalok tízezrei igyekeznek szállást találni maguknak néhány hét leforgása alatt.

A Miskolci Egyetemen havi kilencezer forint a legolcsóbb szoba, de az itt lakóknak közös konyhán és vizesblokkon kell osztozkodniuk. Picivel drágábban, 11 ezer forintért viszont elérhetők a komfortosabb, 2x2 ágyas apartmanok is, de nem mindegy, hogy a hallgató milyen finanszírozású képzésre jár: az önköltségen tanulóknak a közös vécés verzió esetén is 14 800 forintot kell fizetniük. A legjobb felszereltségű apartmanokért pedig 21 800-at kérnek el a fizetős diákoktól, míg ugyanezt az ösztöndíjasok 16 ezerért megkapják.
Hasonló a helyzet a Műegyetemen is, ahol a havi térítési díj felszereltségtől függően 9-11 ezer forint az államilag támogatott hallgatóknak, ám az önköltséges hallgatóknak ugyanezért 21-23 ezer forintot kell kifizetniük.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem meghagyta a tavalyi árakat: az állami ösztöndíjas hallgatók nagyon olcsón, 9250 forintért vehetnek igénybe szálláshelyet, az önköltségesek viszont ennek többszörösét, 23 ezer forintot kell hogy fizessenek.

Rengeteg szálláslehetőség van a Debreceni Egyetemen, ahol 15 különböző helyszínen kínálnak szobát. A legolcsóbbak 12 ezer forintos havidíjért érhetők el, a felszereltebbek 14–20 ezer forintba kerülnek. Aki egyetlen szobatárssal szeretne közösködni, minimum 22 ezres kiadásra készüljön, aki pedig senkivel sem akar osztozkodni, annak 35 ezres díjat kell kifizetnie havonta az egyágyasért. A Pécsi Tudományegyetem viszonylag jó árakkal dolgozik: 13 különböző helyszínen kínálnak szállást, összesen akár ötezer diáknak. A szobák ára 12 és 18 ezer forint között mozog.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolának ugyan nincs saját kollégiuma, de az együttműködéseiknek köszönhetően 14 helyszínen kínálnak szállást, amelyek ára havi 18 ezertől indul. A levelezősöknek napi 1580 forintos áron tudnak javasolni olyan szobákat, amelyeket akár egy-két éjszakára is ki lehet venni.

A Pannon Egyetem veszprémi campusán öt épületben csaknem másfél ezer fiatalt tudnak fogadni. Ösztöndíjasoknak 11–17 ezer között mozognak az árak, fizetős diákoknak 22–28 ezret számítanak fel havonta, a külföldi diákokra pedig egy harmadik díjtáblázat vonatkozik, tőlük 34-45 ezer forintot kér az intézmény.

Másfél ezer hallgatót tud elszállásolni a Budapesti Corvinus Egyetem is, itt a kétágyasok tarifája a képzés finanszírozásától függően 11–18, illetve 26–30 ezer forint. A 3-4 fős szobák valamivel olcsóbbak, de itt is a támogatott képzésben tanulók járnak jól: ők már 9300 ért kapnak szobát, míg a fizetősök minimum 22 ezerért.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem elég olcsó: 10–14 ezer forint közötti díjat kér, az ELTE-n 9–15 ezer között mozog a tarifa, a Szegedi Tudományegyetemen szintén 10 ezer az átlagár, míg a Szent István Egyetemen 10 ezertől 25 ezerig terjednek a térítési díjak.

A jelentkezőknek fontos tudniuk, hogy a férőhelyeket az intézmények többségében egy vagy két szemeszterre lehet megkapni, később újra kell pályázni. Az elbírálásnál mindenhol számít a szociális helyzet, figyelembe veszik az intézmény és a lakóhely közötti távolságot, a felvételi – később pedig a tanulmányi – eredményt. Érdemes továbbá feltüntetni a jelentkezési lapon a sport- vagy művészeti területen elért eredményeket, illetve a szakmai, közéleti tevékenységet is, mert ezek is komoly előnyt jelenthetnek.

Aki nem kap kollégiumot, az albérletbe is mehet, de nem árt már előre társulni néhány leendő lakótárssal, a kiadó lakások ugyanis jóval többe kerülnek, mint a kollégiumi szobák, és a lakbér nem tartalmazza a rezsiköltségeket.

Az Eduline összeállítása szerint a vidéki egyetemvárosokban, így például Szegeden, Pécsen már 40-50 ezer forintért hozzá lehet jutni egy kétszobás, ötven négyzetméteres lakáshoz, Debrecen és Győr valamivel drágább, Budapesten ugyanakkor 100 ezer forint feletti bérleti díjakkal kell számolni. Fel kell készülni arra is, hogy a lakástulajdonosok két-, de néha háromhavi bérleti díjat is elkérnek kaució gyanánt beköltözéskor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.