Megkezdődött a paksi atomerőmű tervezési munkája

A nukleáris biztonság maximális szem előtt tartásával kezdték meg a munkálatokat.

MTI
2015. 09. 10. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paksi tervezéséért felelős szakember hangsúlyozta, hogy a nukleáris biztonság maximális szem előtt tartásával végzik a munkát, az egyenként 1200 megawatt teljesítményű blokkokat hatvanéves élettartamra, százszázalékos terheléssel tervezik. Hozzátette, a tervezői munka haladását befolyásolják a különböző tanulmányok, hatósági engedélyek rendelkezésre állása. Gennagyij Jersov elmondta, hogy az új blokkok élettartama meghosszabbítható lesz, a teljesítményt pedig az előírások betartása mellett ötven és száz százalék között lehet majd változtatni.

A biztonsági szempontokat számos eljárással igyekeznek kielégíteni, ezek között említette a szakember a reaktorcsarnok kettős falú, hermetikus burkolatát, az aktív, illetve a fizika törvényeit kihasználó passzív biztonsági megoldásokat, köztük a zónaolvadék-csapda beépítését, amely a legsúlyosabb esetleges üzemzavar elhárítására kínálja a legkorszerűbb megoldást. Jersov közölte, hogy a paksi atomerőmű új blokkjainak hűtésénél is a Duna vizét használnák, bár ajánlották a hűtőtornyos megoldást is.

A Pakson építendő blokktípust a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség olyannak ismerte el, amely megfelel a nagyobb biztonságot jelentő 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztatott követelményeknek – hangsúlyozta a szakember. Kérdésre válaszolva Gennagyij Jersov elmondta, hogy az erőmű turbinájával és irányítási rendszerével kapcsolatos követelményeket a megrendelő határozza meg, több gyártó terméke is megfelel a legkorszerűbb előírásoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.