Tovább nő a kórházak tartozása

Havonta 3,5-4 milliárd forinttal duzzad az adósságállomány, elfogyott a keret.

Kuslits Szonja
2015. 09. 24. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) tájékoztatása szerint az adósságkonszolidációra szánt hatvanmilliárd forint teljes egészét felhasználták, az augusztus 31-i adatok szerint azonban nyár végére ismét 41,922 milliárd forintos adósságot halmoztak fel a kórházak – jelentette ki lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A szakember szerint ez az adat azt igazolja, hogy a kormányzati erőfeszítések ellenére sem látszik, hogy az adósságnövekedés korábbi dinamikája megtört volna. – A Magyar Kórházszövetség tájékoztatása szerint az adósság havonta 3,5-4 milliárd forinttal növekszik, így az év végére az összeg már 55-60 milliárdra duzzadhat. A legnagyobb adóssággal a Honvédkórház és az egyetemi klinikák (Pécs, Szeged, Debrecen és Budapest) rendelkeznek – tájékoztatott Rásky.A szakember emlékeztetett Zombor Gábor volt egészségügyi államtitkár kijelentésére, amely szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium ígéretet adott arra, a fennmaradó adósságot is rendezik az év végén. Az azonban nem világos, hogy ezt milyen forrásokból lehetne finanszírozni, hiszen az idei keretet már kimerítették, a jövő évi költségvetésben pedig már nem szerepel a kórházi adósságkonszolidációra szánt keret. Ez megerősíti, hogy egy elhúzódó és folyamatos adóssághelyzettel kell szembenézni – fejtette ki a főtitkár. A magyar gazdaság helyzete szerinte lehetővé tenné, hogy a kormányzat pluszpénzt áramoltasson az egészségügybe. Arra számítanak, ezeket elsősorban a béremelésekre fordítják majd, de a dologi kiadásokra szánt összegeket is emelni kell.SzuperkórházAz egyébként is felújításra szoruló Szent János Kórház mellett a Sportkórház neve is felmerült az új budai „szuperkórház” esélyeseinek listáján – írta a Magyar Idők. Utóbbi esetében a kormányzat valószínűleg nem felújítással, hanem teljesen új épület kialakításával számol. – A tömegközlekedés szempontjából előnyösebb helyzetben van a János-kórház, ráadásul a felújítás mindenképp költséghatékonyabb, mint egy építkezés. Emellett ott kellene fejleszteni az ellátást, ahol az jelenleg is működik – mondta el lapunknak Nyulasi Tibor, a Szent János Kórház osztályvezető főorvosa. A döntés hamarosan megszülethet, hiszen a 2016-os költségvetésből egymilliárd forintot különítettek el az előkészítésre.– Az orvoselvándorlás miatt egyre keresettebbek lettek bizonyos szakorvosok, például az aneszteziológusok. Azért, hogy nekik versenyképes fizetést nyújtsanak, szerződéses formában alkalmazzák őket – tájékoztatott a főtitkár. Az érintett orvosok fizetésének egy részét – ami Rásky szerint aneszteziológusok esetén 700-800 ezer forint is lehet – tulajdonképpen az orvostechnikai eszközökre és gyógyszerekre fordítható keretből vonják el, mivel a bérkeret nem bírná el a magas fizetéseket.A főtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészségügyben 60 napos fizetési határidők vannak, ami jelentős mértékben megnehezíti a helyzetüket, hiszen többmilliárdos kifizetetlen tételeket generál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.