Kovács Zoltán: Sikeres a déli határzár

Vasárnap negyvenegy migránssal szemben intézkedtek. Eközben tranzittábor épült a szlovén-osztrák határon.

MTI
2015. 10. 18. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határzár jól működik, gyakorlatilag megszűnt az illegális migránsok határátlépése, a hatóságok ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, reagálnak az esetleges változásokra, ezért volt szükség például arra, hogy a szlovén határon ideiglenesen visszaállítsák az ellenőrzést – mondta a kormányszóvivő az MTI kérdésére.

Hangsúlyozta, hogy a magyarok már hónapokkal ezelőtt egyértelműen kinyilvánították a véleményüket az illegális migrációval szembeni fellépésről. Az azóta a magyar–szerb és a magyar–horvát határon bevezetett intézkedések egyértelműen mutatják, hogy hatékonyan és sikeresen lehet fellépni az illegális bevándorlókkal szemben – tette hozzá Kovács Zoltán.

Kovács Zoltán Nagykanizsán tartott tájékoztatóján felidézte, hogy szombaton nulla órakor lépett életbe a magyar–horvát zöldhatáron a határzár, szombat délelőtt pedig a kormány – értesítve a szlovén és az európai uniós feleket – ideiglenes jelleggel, a schengeni kritériumoknak megfelelően állította vissza a határellenőrzést. Utalt rá, hogy utóbbit az a rédicsi incidens indokolta, amikor mintegy 150 migráns szlovéniai oldalon megjelent a magyar határ közelében, de nem lépte át.

„Gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák” – utalt Kovács Zoltán a határzár eredményességére.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a tájékoztatón azt mondta: péntek nulla órától szombat nulla óráig a szerb, a horvát és a szlovén határszakaszokon összesen 870 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedni. Hozzátette, hogy ennek többsége az a 859 migráns, akit nem sokkal péntek éjfél után, a határzár elrendelésekor Zákánynál még beengedtek Magyarország területére, de már ők sincsenek a térségben. A szerb határszakaszon nyolc, a szlovén határon, Tornyiszentmiklósnál két emberrel szemben intézkedett a rendőrség – mivel ott nincs határzár, ellenük szabálysértési eljárás indul –, az országhatártól távolabb pedig egy embert fogott el a készenléti rendőrség az eltelt huszonnégy órában.

A tranzitzónákban 579 migráns nyújtott be menekültkérelmet, a magyarországi menekülttáborokban pedig jelenleg 522-en vannak. Embercsempészés miatt idén eddig 1166 emberrel szemben indított büntetőeljárást a rendőrség – ismertette Bakondi György.

Arra a felvetésre, hogy a menekültáradat miatt pluszkiadásokra kényszerült települések számíthatnak-e a költségeik megtérítésére, Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta: az önkormányzatoknak megvan a lehetőségük arra, hogy vis major- és egyéb alapokból a kiadásaik megtérítését kérjék, erről hamarosan dönteni is fognak. Felidézte ugyanakkor azt is, hogy a kormány legutóbb 17 milliárd forintot hagyott jóvá a migrációs helyzet, illetve az ezzel összefüggő károk rendezésére.

A schengeni határ-ellenőrzési kódex és a genfi konvenció felhatalmazást ad szankciók bevezetésére olyan személyek ellen, akik szabálytalan módon lépnek be egy országba, kivéve ha az életük veszélyben forog – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a France 24 francia hírtelevíziónak adott interjúban. „A migránsok élete azonban nincs veszélyben Szerbiában, amely demokratikus ország, és csatlakozási tárgyalásokat folytat az Európai Unióval” – hangsúlyozta. Megerősítette azt is, hogy Magyarország száz százalékig tiszteletben tartja a nemzetközi konvenciókat.

Trócsányi László visszautasította azt a feltételezést, hogy a kormány a Jobbik erősödése miatt folytat migrációellenes politikát. Megjegyezte, hogy a parlamentben a Jobbik általában nem szavazza meg a kormány törvényjavaslatait. Leszögezte, hogy a magyar kormány mindig tiszteletben tartja az európai normákat, és mindenképpen az Európai Unió tagja kíván maradni, annak ellenére is, ha időnként kialakulnak viták a tagállamok között.

Több ezer négyzetméter területű tranzittábort alakítottak ki a szlovén hatóságok a Szlovéniába érkező migránsok részére közvetlenül az osztrák határ mentén, a Maribortól északra található Sentilj településen – tapasztalta vasárnap a helyszínen az MTI tudósítója. A területen nyolc, összesen több ezer ember elhelyezésére alkalmas sátrat állítottak fel, amelyekben tábori ágyakat, székeket, asztalokat helyeztek el, illetve biztosított a tisztálkodás is.

Az MTI tudósítójának ottjártakor mintegy 300 migráns tartózkodott a táborban. Ugyanakkor a hatóságok a helyszínen arról tájékoztattak, hogy folyamatosan cserélődnek az emberek: ez azt jelenti, hogy egy nap mintegy 1500 migráns fordul meg Sentiljben. A közlés szerint többnyire néhány órát, de maximum egy napot tartózkodnak a migránsok a tranzittáborban, és az osztrák hatóságok fogadókészségétől függően engedik tovább őket Ausztriába. Az utat gyalog teszik meg, és az osztrákoknál egy hasonló táborban helyezik el őket. Az osztrák oldalon a hatóságok napi 2000-2500 ember érkezéséről számoltak be, akiket buszokkal visznek tovább Bécs, Graz, Klagenfurt, illetve Salzburg felé.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyi tárca államtitkára szombaton a sajtónak úgy nyilatkozott: Ljubljana 2500 migránst tud fogadni naponta, de az sem baj, ha 200-zal több, majd hozzátette: a horvát hatóságok eddig tartják magukat a megbeszéltekhez.

Ugyanakkor vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte: Horvátországnak, Szerbiának és Macedóniának lassítania kell az áradatot. Hozzátette: Horvátország azt kérte, hogy Szlovénia naponta 5000 menedékkérőt fogadjon, miközben Ausztria azt jelezte, hogy 1500 főnél többet nem tud beengedni területére. „Nem tudjuk korlátlan számban fogadni a migránsokat, ha tudjuk, hogy nem képesek folytatni útjukat” – jelentette ki.

Szlovénia nem tud eleget tenni a horvát kérésnek úgy, hogy az ne veszélyeztetné a nemzetbiztonságot és az állam zavartalan működését, ezért csak annyi migránst enged be a területére, amennyi el is tudja hagyni – szögezte le. „Ha ennél többen jönnek, tíz nap alatt 35 ezer migráns marad Szlovéniában, amit nem engedhetünk meg” – jelentette ki.

Az államtitkár szerint a rendőrség nagyon jó munkát végzett. Szombaton és vasárnap a migránsokat az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontba szállították, és a többségük már el is hagyta Szlovéniát, közölte. A legtöbb közülük szíriai, afgán és iráni állampolgár, és csak négyen kértek Szlovéniában menedékjogot – mondta. Két nap alatt Szlovéniába 4000 migráns érkezett.

A nemzeti védelmi szolgálat szerint Szlovénia jelenleg öt napra elegendő élelmiszer-tartalékkal rendelkezik több ezer menekült ellátására. Miro Cerar miniszterelnök arról beszélt, hogy a migránshullám anyagilag megterhelő Szlovénia számára, ezért az Európai Unióhoz fordul segítségért.

Amióta Horvátország életbe léptette a C tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja őket a magyar határra, mindössze háromezren hagyták el Horvátországot – közölte a horvát sajtó. A legtöbb migráns a macelji és muraszerdahelyi határátkelőkön lépett be Szlovéniába, továbbá 642-en a Zágrábhoz közeli Breganában.

1000, Szlovéniából érkezett menekültet regisztráltak vasárnap délelőtt Ausztria déli határrészén. A burgenlandi határátkelőnél ez idő alatt nem érkeztek menekültek az országba.

A stájerországi Spielfeldnél szombattól a vasárnap kora reggeli órákig 1600 menekült lépte át a határt, őket buszokkal egy gráci bevásárlóközpontban berendezett szükségszállásra és a karintiai Feldkirchenbe vitték. Jelenleg 700-an vannak még Spielfeld településen, különvonatok nem indulnak a környékről. Stájerországban vasárnap délelőtt megnőtt a menekültek száma, itt reggel hat órától 60-150 fős csoportokban 1000 ember érkezett Ausztriába.

A hatóságok előzetes számításai szerint a hétvégén 4000 menekültet vártak Stájerországba. A spielfeldi határátkelőnél kétezer embert tudnak elszállásolni és Bad Radkersburgnál is felállítottak ideiglenes befogadóközpontot.

A szlovén rendőrség közlése szerint a szlovén–osztrák határon összesen ezerhatszázan – Bad Radkersburgnál 330-an, a spielfeldi táborban pedig 1300-an – várják, hogy továbbutazhassanak, őket osztrák önkéntesek segítik.

Vasárnap este nyolc óráig összesen 41 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkednie a magyar rendőröknek a szerb határszakaszon, Horvátország irányából pedig nem volt elfogás – mondta el Bakondi György vasárnap este az M1 aktuális csatornán. Kitért arra is, hogy vasárnap sem a két horvát tranzitzónában – Letenyén és Beremenden –, sem pedig Tompán és Röszkén nem jelentkeztek migránsok menedékkérelem benyújtására.

Több száz migráns várakozik arra Szerbiában, hogy folytathassa útját Horvátország, majd Szlovénia felé. A Blic című belgrádi napilap internetes oldalának beszámolója szerint vasárnap délelőtt körülbelül húsz autóbusz várt arra, hogy átengedjék a szerb–horvát határon.

A migránsok egyelőre nem tartózkodnak néhány napnál tovább Szerbiában, de az ország felkészült arra az esetre is, ha jelentősen meghosszabbodna az itt-tartózkodási idő – jelentette ki Nenad Ivanisevic szociális ügyi államtitkár. A magyar–horvát és a magyar–szerb határon felállított kerítésre utalva kiemelte: a határfalak emelése nem jelent megoldást, nem tudják megállítani a migránsokat az Európai Unióba vezető úton.

Zoran Milanovic horvát kormányfő újságíróknak csak annyit mondott, hogy Zágrábnak mindenre van a forgatókönyve, de ezt nem fejtette ki bővebben. Hozzátette ugyanakkor: sem a horvát-szlovén, sem a szlovén-osztrák zöldhatáron nincs „szögesdrót”, a migránsokat pedig csak „kerítés vagy folyó állíthatja meg”.

Hollik István, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a visegrádi országok összefogtak, álláspontjuk szerint az uniónak egységesnek kell mutatkoznia, és meg kell védenie a schengeni határokat, az intézkedéseket pedig fontossági sorrend szerint rangsorolni. Ebben első helyen szerepel a közös határok védelme – mondta a képviselő.

Közölte továbbá, hogy a visegrádi országok támogatják Magyarországot, mert nagy nyomás helyezkedik rá a migrációs helyzetben. Ezzel szemben az unió legfőbb döntéshozói a legutóbbi csúcstalálkozón a legfontosabb kérdésekben megint nem tudtak döntést hozni, nem határoztak a török–görög határ lezárásáról és a közös határellenőrzésről sem, ehelyett „látszatintézkedésekkel”, így a kvótarendszerrel vannak elfoglalva.

Az Együtt – A Korszakváltók Pártja közleményben reagált. Azt írták, Hollik István téved abban, hogy Magyarország menekültpolitikája európai minta lenne. „Az Együtt meggyőződése, hogy a biztonságot nem teremtő, megosztó és embertelen politika nem példa, hanem szégyen Európában” – fogalmaztak. „Az etnikai és vallási kirekesztésen alapuló orbáni politika” nemcsak káros – írták –, hanem a populista szélsőjobb előretörését is eredményezi Európában. Az Együtt azt követeli, hogy a kormány működjön együtt az Európai Unióval, és a kötelező kvótából vegye ki részét, hiszen ebben Németországgal és Olaszországgal közösek az érdekek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.