Működik a határzár a magyar–horvát határon

Éjféltől lépett életbe a határzár, Magyarország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a szlovén határon.

MNO
2015. 10. 17. 6:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán kormányszóvivő jelentette be a Somogy megyei Zákányban tartott sajtótájékoztatón, hogy lezárták pénteken éjfélkor a magyar–horvát zöldhatárt, és ugyanazt a határrendészeti módszert vezették be, mint a magyar–szerb szakaszon. Hozzátette, hogy két tranzitzónát alakítottak ki, ahol az országba belépőket regisztrálják majd. A legális belépés továbbra is lehetséges a magyar–horvát határon is.

„Ez azt jelenti, hogy a zöldhatárt, a természetes határokat lezártuk, a határátkelőhelyek szigorított ellenőrzés mellett nyitva maradnak, tehát a törvényes belépés lehetősége mindenki számára rendelkezésre áll”

– mondta.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó arról számolt be, hogy a magyar–horvát határon pontosan ugyanazt a határrendészeti megoldást alkalmazták, mint a szerb határszakaszon. Közölte: a horvát határszakasz közel kétszerese a szerb szakasznak, ami nem kis logisztikai kihívást jelentett a határzár megépítésében résztvevőknek. Ezzel a lépéssel a jogi státusz is változik, a határzár illegális átlépése, megrongálása bűncselekmény – jelezte, hangsúlyozva: széleskörű nemzetközi egyeztetés, megfelelő előkészítés után vezették be a határzárat a horvát határszakaszon.

Jelentős rendőri és katonai készültség volt tapasztalható pénteken éjszaka, már az éjfélt megelőző órákban Letenyén, a két magyar–horvát átkelőhelyen, ahol azonban szinte alig volt civil járműforgalom – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. A jelentés szerint a régi határátkelőnél az elmúlt hetekben kialakított tranzitzónában csupán néhány fegyveres katona járőrözött. A határzár időpontja előtt órákkal a Mura folyón, a két határátkelőnél átívelő hidakon, közvetlenül a középen meghúzott határvonal előtt sorakoztak fel rendőrautók.

Kerestük a rendőrséget azzal kapcsolatban, hogy a készültség továbbra is fennáll-e, emailünkre ezt válaszolták: „A rendőrség a szükséges létszámmal biztosítja az államhatár rendjének védelmével kapcsolatos feladatait.”

Angela Merkel szerint a menekültválság miatt eljött az ideje annak, hogy a kelet-európai uniós tagországok viszonozzák az Európai Unió bővítésével kapott szolidaritást – írta az MTI. A német kancellár erről péntek este beszélt pártja, a konzervatív CDU ifjúsági szervezetének (Junge Union) háromnapos hamburgi konferenciájának megnyitóján. A pártelnök-kancellár hangsúlyozta, hogy a válság kezelésében mindenkinek részt kell vennie „képességeinek és lehetőségeinek megfelelően”.

Láthatóan eltérő elképzelések vannak arról, hogy milyennek kellene lennie az európai társadalomnak, ami önmagában nem gond, „de az nem lehet, hogy az emberi méltóság csak azt illeti meg, aki keresztény” – fogalmazott, hozzátéve: az emberi méltóság „egy muzulmánt is megillet, és igen szerencsétlen, hogy ezt muszáj külön elmondani”.

Úgy vélte, hogy ez EU-ba igyekvő ezrek nyomását kerítések nem fogják visszatartani, a bezárkózás pedig az okostelefonok korában kudarcra van ítélve. Inkább a görög–török külső határ hatékony biztosítására kell összpontosítani, és ezért az EU-nak tárgyalnia kell Törökországgal, és törekedni kell a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére – mondta a német kancellár.

Magyarország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar–szlovén határon – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton. A kormány információi szerint megkezdődött a magyar–szlovén határra szállítása azoknak az illegális bevándorlóknak, akik a zöldhatár péntek éjféli lezárása miatt nem tudják átlépni a magyar–horvát határt – indokolta a döntést a miniszter. „Az intézkedés a schengeni egyezmény adta kereteken belül történik” – hangsúlyozta.

Közölte továbbá, hogy a magyar kormány a döntésről értesíti a szlovén külügyminisztériumot és az Európai Bizottságot is. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a schengeni szabályokat Európában „közösen alkottuk, és közösen is kell betartanunk“.

Nem az a kérdés, hogy mi is lezárjuk-e a határt, hanem az, hogy mikor – ezzel a címmel jelent meg vezércikk szombaton a Vecernji list című horvát napilapban. A cikk szerzője szerint Magyarország döntése, hogy lezárja zöldhatárát, gyökeresen megváltoztatja Horvátország pozícióját és megnehezíti a dolgát.

Kérdés, hogy áthidalhatatlan-e a probléma – írta Davor Ivankovic, hozzátéve, hogy a válasz hamarosan kiderül. Az útvonal módosulása megváltoztatja a teljes logisztikát, továbbá az is kérdés, hogy a szlovének készek-e a migránsok gyors fogadásra – hangsúlyozta. A szerző felteszi a kérdést, vajon mit lehet tenni, ha nem sikerül véghezvinni azt az „optimista tervet”, amely szerint majd Szlovénia helyettesíti Magyarországot – amelynek határára a horvát hatóságok az elmúlt egy hónapban 190 ezer illegális bevándorlót szállítottak –, és ha kiderül, hogy Ljubljana mégsem fogad naponta ötezer menekültet. Horvátországba továbbra is özönlenek a menedékkérők, és ha nem tudják ugyanolyan ütemben elhagyni az országot, akkor egy héten belül elviselhetetlenné válik a helyzet – szögezte le.

Ivankovic arra figyelmeztetett, hogy Szlovénia csak rövid távú megoldás. Szerinte hosszú távon már biztos, hogy Horvátországnak is valamilyen módon le kell zárnia zöldhatárát, és nem az a kérdés megteszi-e, hanem az, hogy mikor.

A horvát hatóságok 1800 migránst szállítottak a horvát-szlovén határra autóbuszokkal és vonattal szombaton késő délután a csáktornyai vasútállomásról – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Három különböző határátkelőre vitték az embereket, annak érdekében, hogy a szlovén hatóságok képesek legyenek fogadni a migránsokat. Mint azt Matia Kosovec, a Csáktornya megyei önkormányzat vezetője a helyszínen újságíróknak elmondta, az akciót egyeztették a szlovén hatóságokkal.

Ennek megfelelően a szerb-horvát határról Tovarnikból induló vonat utasai közül 12 autóbusszal szállítottak 300-300 embert a muraszerdahelyi, illetve a macelji határátkelőkre, 1200 migránst pedig vonattal Drávamagyaródra vittek.

Mivel a menekülthelyzet miatt a vasúti közlekedés szünetel Horvátország és Szlovénia között, a migránsok csak a határ átlépése után folytathatják az útjukat.

Szlovénia megkezdte rendőri erőinek megerősítését a horvát határnál, a logisztikai feladatok ellátására pedig a katonaságot is kirendelte – közölte a ljubljanai Dnevnik napilap, mely arról is írt, hogy a szlovén vasúttársaság is részt vesz a migránsok szervezett szállításában a horvát határról Ausztriába. A társaság egyébként péntek este felfüggesztette a nemzetközi vasúti közlekedést Horvátországgal. A lap szerint erre azért van szükség, hogy a menedékkérők ne özönöljenek ellenőrizetlenül az országra.

A Dnevnik úgy tudja, hogy szombaton migránsügyben több egyeztetést is tartanak a kormányon belül, utána a kabinet várhatóan az operatív terveiről is beszámol, amit eddig még nem tett meg.

Miro Cerar kormányfő a menekültkérdéssel foglalkozó kormányülést követően tartott sajtótájékoztatóján  leszögezte: a katonák határra vezénylése nem jelenti azt, hogy rendkívüli állapotot léptettek életbe Szlovéniában, de a kabinet már a határnál ellenőrzés alá akarja vonni a menekülthelyzetet.

Kiemelte, hogy Szlovénia tranzitország, de ha azok az országok is szigorítanak intézkedéseiken, amelyekbe a menekültek tartanak, akkor Szlovénia is erre fog kényszerülni.

„Szlovénia a falak Európája ellen van, de újabb intézkedéseket hozunk, köztük a határszakasz technikai őrizetére vonatkozóan is, ha Ausztria és Németország is így tesz” – mondta a szlovén miniszterelnök.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára azt mondta, katonák csak akkor vennének részt a határ őrizetében, ha a rendőrség képtelen lenne megbirkózni a feladattal, de egyelőre nem ez a helyzet.
Ugyanakkor azt is közölte, hogy Szlovénia napi 2500 menekültet tud fogadni, miközben csak szombaton 5220-an érkeztek a horvát–szlovén határra.

Gyakorlatilag megszűnt a déli határszakaszon az illegális migránsok érkezése az országba – mondta a kormányszóvivő szombat este az M1-en.

A déli határszakaszon a szerb, a horvát, valamint a szlovén részen hat embert fogott el a rendőrség a nap folyamán. Közülük egyet már a szlovén határszakaszon ideiglenesen visszaállított határellenőrzésnek köszönhetően – közölte Kovács Zoltán, akit élőben kapcsoltak Letenyéről.

Összegzése szerint bár korai még bármilyen kijelentést tenni, az intézkedések, amelyeket a magyar, illetve az európai határok, a schengeni övezet védelme érdekében hoztak, az első napon láthatóan működtek. A szlovén határon bevezetett ideiglenes ellenőrzéssel összefüggésben jelezte: szombaton – a reggelt leszámítva – nem volt szükség ilyen típusú intézkedésre, a forgalom, az áruforgalom a megszokott rendben zajlott.

Kovács Zoltán hozzátette: a szlovén határon – mivel Szlovénia és Magyarország egyaránt a schengeni övezet tagja – fizikai határzárat nem lehet létesíteni, de élőerővel, megerősített járóőrözéssel, szükség esetén egy-egy pont védelmével meg lehet valósítani a határ őrizetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.