Drágábbak lettek a gyógyszerek

Egyre inkább nem támogatott terméket értékesítenek, egyre drágábban.

Kuslits Szonja
2015. 11. 27. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól látszik a Magyar Gyógyszerészi Kamara lapunkhoz eljuttatott, novemberi összesített adatai alapján, hogy bár valamivel kisebb a forgalom, mint a korábbi években, a bevétel mégis nőtt, vagyis tavalyhoz képest emelkedtek a gyógyszerek árai – tudtuk meg. A támogatott gyógyszerekből kevesebbet adtak el, de 2013-asnál magasabb egységáron. A nem támogatott, de vényköteles gyógyszerekből viszont többet értékesítettek annak ellenére, hogy azok esetében is áremelkedés tapasztalható. A nem támogatott gyógyszerek dobozonkénti ára a 2011-es 1511 forintról 2015-re 1701 forintra, a vény nélküli gyógyszereké pedig 1200-ról 1623 forintra emelkedett. Az étrend-kiegészítők is drágultak, ezeket jelenleg átlagosan 1800 és 1900 forint között árulják.

Az áremelkedést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelentése is megerősítette, eszerint a receptre kiváltott gyógyszerek fogyasztói árai, a térítési díjak és a tb-támogatás összege is nőtt. Az adatok szerint Budapesten 18 millió, Pest megyében 12 millió doboz felett, a többi megyében 2 és 6 millió dobozszám között váltottak ki támogatott gyógyszert 2015 első fél évében.

Az adatok azt mutatják, hogy túl vannak a gyógyszertárak a 2010-es gazdasági válságon. Ismét fellendülőben van a forgalom, és egyre kevesebb a veszteséges patikák száma az országban: míg 2010-ben 528, addig 2014-re már csak 178 veszteséges gyógyszertárat tartottak számon – ezt már Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke közölte egy tegnapi háttérbeszélgetésen. Összesen 13 734 gyógyszertár működik jelenleg Magyarországon, a szállítói tartozások, kifizetetlen számlák értéke is csökkent, és a tartozásokat már nem 45, hanem 35 napon belül ki tudják egyenlíteni a gyógyszertárak.

A külföldi munkavállalás miatt hazánkat elhagyó gyógyszerészekről Hankó Zoltán úgy tájékoztatott, nem feltétlenül megy el mindenki, aki kikéri a szükséges igazolást, sokan meggondolják magukat, vagy néhány év után visszajönnek. A külföldön munkát vállaló gyógyszerészek számára Anglia, Németország és Ausztria a fő célpont, utóbbi ország esetében az is előfordul, hogy a gyógyszerészek a nyugati határ magyar oldalára költöznek, és onnan járnak át dolgozni. A fizetések alakulásával kapcsolatban az elnök felhívta a figyelmet arra is, a gyógyszerészek, szakasszisztensek és asszisztensek átlagos havi bruttó fizetése 2014-ben 209 ezer forint volt, de a tulajdonosok közül sokan osztalékban veszik ki a bérüket, ami további pluszbevételt jelenthet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.