Szigorítják az e-cigaretta használatát

Ha elfogadják a törvénymódosítást, zárt légtérben nem szabad majd ilyen eszközt használni.

Kuslits Szonja
2015. 11. 27. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a kijelölt dohányzóhelyeken lesz megengedett a jövőben elektronikus cigaretta vagy dohányzást imitáló elektronikus eszköz használata a dohányzók védelméről szóló törvény tervezett módosítása szerint.

Tilos lesz e-cigarettát szívni a közforgalmú intézmények nyilvános helyiségeiben, közösségi közlekedési eszközön, munkahelyen, aluljárókban, játszótereken és 5 méteres körzetükben és a közterületen. Egészségügyi intézmények esetében nyílt légtérben is csak betegek, a látogatók és a dolgozók szokásos útvonalától legalább 5 méter távolságra lehetne e-cigarettát használni.

A tervezet szerint emellett nem lehet majd e-cigarettát és utántöltő flakont árulni óvodában, iskolában, személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményben, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, valamint egészségügyi intézményben sem. Emellett az e-cigaretta és az utántöltő flakon már árumintaként sem lesz forgalmazható, és az ilyen termékeket tartalmazó automaták üzemeltetését is be kell majd szüntetni. A tervezett módosítás szerint tilos lesz rádióban, tévében vagy nyilvános rendezvényeken népszerűsíteni az e-cigarettát.

A javaslaton többen is felháborodtak, a társadalmi egyeztetés során megfogalmazott észrevételek között szerepelt, hogy az elektronikus cigaretta, illetve a termékek használata nem egyenlő a dohányzással, dohánytermékekkel, és a véleményezők szerint a törvény összemossa a két fogalmat. A tervezet bírálói szerint az elektronikus cigarettát használók nem akarnak egy légtérbe szorulni a dohányzókkal, nem szeretnének beszívni cigarettafüstöt, nem akarnak passzív dohányzókká válni. Véleményük szerint az elektronikus cigaretta nem szennyezi a környezetet, nem szükséges ugyanúgy szabályozni, mint a dohánytermékeket. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az így történő nikotinbevitel nem károsabb, mint például a kávéfogyasztással a szervezetbe juttatott koffein. A véleményezők között egyébként szerepelt a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért és az Orvostechnikai Szövetség is.

Új köntös

Több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés zárult le a Soproni Gyógyközpontban, a beruházás keretében megújult a sürgősségi betegellátó osztály, új eszközöket és műszereket vásároltak – adta hírül az intézmény tegnap. A 2014-ben indult uniós projekt a kormány társfinanszírozásával csaknem 1,3 milliárd forintot biztosított a központi műtő korszerűsítésére, orvosi műszerek és segédeszközök beszerzésére, infrastrukturális eszközök vásárlására.

A tervezett módosítást jegyző Emberi Erőforrások Minisztériuma az észrevételek elutasítását többek között azzal indokolta, hogy az elektronikus cigaretta is egészségkárosító hatású mind a használók, mind a passzív belélegzők egészségére, a dohányzás utánzásának látszatával pedig újra elfogadottá tehetik a cigarettázást mint szokást. A szaktárca szerint az elektronikus cigarettát használók által kifújt, kilélegzett anyagok veszélyeztetik a körülöttük lévőket, a termékek nikotintartalmuktól függetlenül is tartalmaznak káros anyagokat, így a terméktípust szabályozni szükséges.

Korábban már hírt adtunk róla, hogy az e-cigaretta használatát és forgalmazását is szigorítaná a kormány, Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára két hete jelentette be, hogy ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor a jövőben még az interneten sem lehet majd e-cigarettát vásárolni, erre kizárólag a trafikokban lesz lehetőség. Így a változás tulajdonképpen azok forgalmát erősíti majd, hiszen a termékhez csak a dohányboltokban lehet majd hozzájutni, valószínűleg borsosabb áron. A helyettes államtitkár szerint téved, aki azt hiszi, az e-cigaretta nem káros, és segít a leszokásban. Beneda Attila közölte: a kormány a kutatási eredmények alapján döntött úgy, törvényben is szabályozzák az e-cigaretta használatát és forgalmazását, mivel ugyanolyan betegségeket okozhat, mint a hagyományos dohányáruk. A tervezetet bírálók szerint azonban a trafikosok nem rendelkeznek elég tudással, hogy megbízható információt tudjanak adni a termékekkel kapcsolatban, és a módosítás ellehetetlenítené az elektronikus cigarettával foglalkozó vállalkozásokat is.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet szerint 2010-ben a dohányzással kapcsolatos állami bevételek összege meghaladta a 360 milliárd forintot, ugyanakkor a magyar lakosság körében a dohányzás miatt fellépő közvetlen vagy közvetett kiadások összege 441 milliárd forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.