Sajátos ünnepvárás a föld alatti világban

Guccsi, Sánel és „valódi” bőrkesztyű a pizzaszagú aluljáróból.

Székely Fruzsina
2015. 12. 24. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a hülyének is megéri – dicsekszik sietve egy tizenéves lány, frissen szerzett parfümjét mutatva barátnőjének a budapesti aluljáróban. – Négyezer egy „guccsiért”! Mi van, ha nem igazi? – kérdezi szemfüles társa, de a lány csak legyintve közli: az a „fészbukon” úgysem látszik! Nevetve haladnak el mellettünk, miközben a több réteg ruhába burkolózó „illatszerárus” nő kiszúr magának. Már felénk lépve nyitja ki ütött-kopott, fehér zacskóját, amelyben a fiataloknak is eladott „márkás” parfümöket tartogatja. – Magukat is érdekli? Olcsón adom! Karácsonyra: családnak, gyereknek; férfiparfümöm is van – hadarja a jól begyakoroltnak tűnő mondatokat. Látszik, hogy a vérében van a kereskedés; észre sem vesszük, de már a kezünkre fújja a legújabb „Sánelt”. Megszólalni sincs időnk, már folytatja: – Másoknak tizenötezer, de maguknak tízért odaadom.

A kérdésre, hogy hogyan lehet ennyire olcsó, csak vállrántva közli velünk, ismerősétől kapta, aki „a gyárban dolgozik”. Hogy melyikben, arra már nem kapunk választ, mert úgy tűnik, nem tetszik neki a sok kérdés. – Na megveszik, vagy nem? Maguk jó embereknek tűnnek, odaadom „nyolcér”. Visszautasítva a szíves ajánlatot, további boltsorok felé vesszük az irányt, miközben elhaló káromkodások közepette az alacsony nő is beveti magát a karácsonyi forgatagba, újabb vevőket keresgélve.

Alig teszünk pár lépést, egy szakadt pléden ülő, szakállas ember kezét emelve kurjant felénk: – Kellemes ünnepeket, és minden jót! Ha pár forinttal segítenének Kisegítjük némi apróval, és bár váltig állítja, hogy nem alkoholra költi majd a pénzt, látótávolságban várakozva pár perc után észrevesszük, ahogy a kínai vegyesbolt felé veszi az irányt. A delikáteszből kilépve két kis átlátszó üvegcsét – „szaknyelven” csavaros kiflit – tart a kezében. Nem lepődünk meg.

Kesztyűárusok is tarkítják az aluljárót, de legtöbben úgy sietnek el mellettük, hogy tudomást sem vesznek arról, valaki hozzájuk szólt. Egy idős férfi botjára támaszkodva esik áldozatul a kereskedőnek, aki egészen addig szegődik a férfi mellé, amíg az ezer forintért – egy karácsonyi akció keretében – meg nem vásárolja a kabátjához illő, fekete, valódi (?) bőrkesztyűt. Lassú sétánk ellenére nem szólít meg minket, célközönsége az idősebb korosztály.

Néhány embert csak a frissen gőzölgő, kétszáz forintos pizzaszelet állíthat meg. Szép teljesítmény ez a gyorséttermektől, tekintve a sosem szűnő, áporodott szagot, amelytől tudat alatt is felgyorsul az ember lába. De tény, ha valaki hosszabb időt akar ezen a helyen eltölteni, annak nyomós okának kell lennie.

Amíg ezen mélázunk, egy fiatal hölgy közelít meg majdnem észrevétlenül. – Hisztek Istenben? – jön a kérdés. Meg sem várja a választ; itt mindenki ilyen rámenős. Gyorsan kezd bele – szinte levegővétel nélkül – monológjába arról, hogyan változtatta meg életét az ő Istenének szeretete. Akaratunk ellenére többek között azt is megtudjuk, régen az „itteniekhez hasonló” prostituáltként dolgozott, de a vallás miatt sikerült azt otthagynia. Jólneveltségünket kihasználva nem szakítja meg mondanivalóját három percen keresztül, amikor már kénytelen egy nagyobb levegőt venni, ugyanis láthatóan a rosszullét kerülgeti. Ezen felbátorodva sürgős intéznivalóinkra hivatkozunk, majd gyors léptekkel távozunk – ideje egy kis friss levegőt szívni.

Visszatérve két sárga mellényes, egyenruhás urat is észreveszünk a tömegben. Mit sem törődve a sorakozó hajléktanokkal, peckesen haladnak végig a tömeg közepén, kihasználva, hogy senki sem próbálja keresztezni útjukat. Egyikük egy bőrkabátos férfit végigmérve biccent egyet, majd folytatják nézelődő sétájukat.

– Kellemes ünnepeket és minden jót! – halljuk meg beszélgetés közben az ismerős jókívánságot. Úgy tűnik, a mámoros ünnepi hangulatban az úr elfelejtette, hogy nem sokkal korábban hasonló párbeszédet folytattunk. Felidézve neki a történteket, zavartan mormog valamit a bajsza alatt, de kis gondolkodási idő után, felszegett fejjel közli: itt mindenki csak rohan a dolgára, mi meg amúgy is, miért vagyunk még itt? Igaza van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.