Terror: szilveszterkor is marad a készültség

A szakszolgálatok a kiemelt rendezvények biztosítására összpontosítanak december 31-én.

Tompos Ádám
2015. 12. 31. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A november 13-i párizsi terrortámadás után pont azokra a rendezvényekre, például koncertekre figyelnek kiemelten a szakszolgálatok, amelyeket szilveszterkor esetleg terrorveszély fenyegetne – mondta a Magyar Nemzetnek Tálas Péter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai védelmi kutatóközpontjának vezetője mindjárt hozzá is tette, az év utolsó napjánál sokkal nagyobb lehetett volna a terrorveszély, és nagyobb erejű pusztítást is lehet volna végrehajtani egy támadással a karácsonyt megelőző bevásárlások idején. „A plázák ilyenkor puha célpontnak számítanak” – fűzte hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a minap kiszivárgott hírszerzési értesülések szerint karácsony és újév között terroristák támadásokra készülhetnek az osztrák fővárosban és más európai nagyvárosokban, Tálas Péter úgy nyilatkozott: ez általános fenyegetés, amelynek nincs ugyan konkrétan megjelölt célpontja, de két csoport is van, amelynek szól.

A terroristák ugyanis egyrészt üzennek a titkosszolgálatoknak, hogy már magával a hír fogadtatásával is energiákat kössenek le. Másrészt üzennek a társadalomnak is, fokozva az általános fenyegetettségérzetet. Ez akkor is így van – magyarázta Tálas Péter –, ha rengeteg terrorfenyegetés nem valósul meg. Lényegében az erre adott kettős válaszként értékelte a biztonságpolitikai szakértő azt, hogy fegyveres katonák, rendőrök jelentek meg a közterületeken. Ott van ebben a lépésben a hatóságok gyors fellépésének a lehetősége – folytatta a szakember –; ez mindenképpen elbizonytalanító tényező a terroristák számára abból a szempontból, hogy a hatóságok készülnek a megelőzésre. A társadalomnak pedig biztonságot sugallnak a szolgálatok, hiszen a fegyveres katonák és a rendőrök puszta jelenléte csökkentheti a félelemérzetet.

Arra a felvetésre, miképpen biztosíthatók maximálisan egy nagyváros szilveszteri rendezvényei, Tálas Péter elmondta, bizonyos nagyszabású események – mint például akár egy olimpia – biztosítása mára már külön szakmává vált, ez azonban nem érvényes az újévi utcai rendezvényekre, már csak azért sem, mert jóval rövidebb ideig tartanak, és kevesebb embert vonzanak. A szakszolgálatok a kiemelt rendezvényekre koncentrálnak, amilyen például egy koncert vagy egy nagyobb szabadtéri rendezvény. Ehhez kapcsolódva Tálas Péter kifejtette, a terroristák szokták alkalmazni az úgynevezett késleltetett támadást. Ennek lényege, hogy egy kisebb zűrzavart tudatosan kihasználva a merénylők megvárják, hogy a helyszínre érkezzenek a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a média, s ezután hajtanak végre egy jóval nagyobb támadást.

Lapunk érdeklődésére a Terrorelhárítási Központ korábban azt közölte, folyamatos kapcsolatban vannak az osztrák partnerszervezetekkel, de a jelenlegi rendőri erő biztosítani tudja a közterületek biztonságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.