Elhanyagolt MDF-székház

Ombudsmani vizsgálat mutat rá a volt pécsi pártingatlan gyomorforgató állapotára

Horváth Csaba László
2016. 01. 21. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután évek óta tologatták egymás között a hatóságok a néhai pécsi MDF-székházban kialakult áldatlan állapotok ügyét, egy helyi lakos megunta a hivatalos szervek tehetetlenségét és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordult. A panaszos a lakóháza melletti egykori pártszékház elhanyagolt állapota miatt kért ombudsmani beavatkozást. A belvárosi ingatlanba ugyanis évekkel ezelőtt hajléktalanok költöztek be, akik hatalmas mennyiségű hulladékot halmoztak fel, továbbá a környék emberi ürüléktől és vizelettől erősen bűzlött. A beadvány szerint elszaporodtak a rágcsálók és a helyi lakosok fertőzésveszélytől is tartanak, ráadásul egy óvoda is van a székházzal szemben. A Ciszterci Szent Margit Óvoda vezetősége is többször kényszerült kihívni a rendőrséget a hajléktalanok jelenléte miatt.
Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes közös jelentése megállapította, hogy 2011 óta számtalan panasz és állampolgári bejelentés érkezett a hatóságokhoz, és a polgármesteri hivatalhoz is, illetve több rendőri intézkedésre is sor került.

Azonban érdemi megoldást nem sikerült találni az épületet életvitelszerűen használó hajléktalanokkal szemben. A hatóságok egyebek mellett olyan látszatmegoldásokkal próbálkoztak, mint az eredeti tulajdonos, az MDF megbírságolása. A párt 2013 végén közigazgatási eljárásban 50 ezer forint büntetést kapott, mert nem tett eleget az ingatlannal járó kötelezettségeinek. Nem sokkal később a határozatot úgy módosították, hogy a bírság kötelezettje az egykori rendszerváltó párt jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) lett. A vizsgálat eredménye szerint mindez nem vezetett sehova, ugyanis a fél évvel később megismételt helyszíni vizsgálat során bebizonyosodott, hogy továbbra is illegális otthonként használják az ingatlant a hajléktalanok. A 2014-es jegyzőkönyvek szerint a bomló szerves hulladék, ürülék és ezek bomlásából származó bűz miatt az ingatlan potenciális fertőzőforrás, az utolsó szemle óta pedig a helyzet tovább romlott. Mint írták, a nagy mennyiségű bomló szerves hulladék a rágcsálók életterét biztosíthatja, ezért a patkányfertőzöttség nem zárható ki.

Az egyre szaporodó panaszok és a hajléktalanok által elkövetett lopások, illetve az épületben történő tűzeset miatt végül a JESZ nagy nehezen a frekventált belvárosi területhez nem éppen illő módon úgynevezett OSB-lapokkal lezárta az épület alsó szintjét. Ugyanakkor – állapítja meg a jelentés – az épület könnyen megközelíthető emeleti ablakai nyitottak, s az épületben jól látható módon továbbra is életvitelszerűen tartózkodtak a hajléktalanok. Az ombudsmani vizsgálat tapasztalatai és a megkeresésekre adott válaszok egybehangzó tartalma alapján az ingatlan jogi helyzete és természetbeni állapota a szociális biztonsághoz és az egészséges környezethez való joggal összefüggő súlyos visszásságot okoz. A hatósági intézkedések eredménytelensége pedig a jogállamiság elvével és a jogbiztonság követelményével összefüggő visszásság közvetlen veszélyét eredményezi.

Bár a felelősség elsődlegesen a tulajdonost, vagyis a JESZ-t terheli, az alapvető jogok biztosa felkérte Pécs polgármesterét, hogy valamennyi érintett szervezettel együttműködve – akár munkacsoport felállítása útján – haladéktalanul tegyen érdemi intézkedéseket az évek óta fennálló helyzet mielőbbi és hatékony megoldása érdekében. Figyelemre méltó az ügyben az is, hogy a JESZ Baranya megyei elnöke 2012-ben úgy nyilatkozott, hogy a nyár végére rendezik az épület sorsát, majd 2013 végén a párt elnöke, Makay Zsolt már arról beszélt, hamarosan megoldódik a helyzet, ám máig sem történt semmi. Lapunk ezért az elnökhöz fordult tájékoztatást kérve. Makay Zsolt elmondta, a pártot súlyos adósság terheli, Baranya megyében megszűnt a szervezetük, az ingatlan pedig a végrehajtások miatt eladhatatlan. Hozzátette, többször kitakarították és lezárták az épületet, ám mindig feltörték, ezért most végleges lezáráson gondolkodnak. Kerestük az ügyben Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét is, azonban a hivatal későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.