Illatos út: nincs veszélyes hulladék a telephelyen

A megsemmisítés a nyáron fejeződik be.

MTI
2016. 01. 06. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közlése szerint a IX. kerületi telephelyről 2493 tonna veszélyes hulladékot szállítottak el. Azok többségét – 1870 tonnát – már meg is semmisítették, a maradék megsemmisítése a nyáron befejeződik.

A feladat elvégzése nettó 1 milliárd 661 millió forintba került. Ezt az összeget az állam megelőlegezte, de ezt a tulajdonosokon keresztül a felszámolónak kell majd állni – mondta Tarnai Richárd.

Szavai szerint a veszélyes hulladékok elszállításával egy 140 éves probléma oldódott meg. „Hosszú évtizedek óta mindenki tudta, hogy mi a helyzet” a telephelyen, de senki nem tett semmit – jelentette ki, hozzátéve: a kormány „a közigazgatás átalakításának eszközét használva” megoldotta a problémát.

Közölte, hogy a veszélyes hulladékok elszállítását követően a „tényfeltárás időszaka” kezdődik meg. Meg kell nézni, mi maradt még a telephelyen, a talajban és a környezetben – magyarázta.

Emlékeztetett: a telephelyről 2015. április 28-án vitték el az első, veszélyes hulladékot tartalmazó hordót.
Tarnai Richárd közölte azt is, hogy becsléseik szerint az elszállíttatás költségének mintegy tizedébe kerül majd a tényfeltárás. Ennek elvégzése a felszámoló feladata, vele fel is veszik a kapcsolatot – tette hozzá.
Mint mondta, az érintett társaság jelenlegi tulajdonosi szerkezete „egy Sándor György-féle szabásmintára emlékeztet leginkább”, átláthatatlanok a viszonyok, rengeteg tulajdonos van, és erre hivatkozva nem intézkedett senki a korábbi évtizedekben.

Tarnai Richárd közölte, tavaly augusztustól a korábbi felszámoló helyére egy állami felszámoló került. A tényfeltárás költségeit a felszámolón keresztül szintén a tulajdonosokra kívánják hárítani – tette hozzá.
Szólt arról is, hogy Győrben, Dorogon és Tiszaújvárosban, valamint egy külföldi helyszínen történik a hulladékok megsemmisítése.

Tarnai Richárd közölte azt is: a mérések azt mutatták, hogy egészségkárosító hatás nincs a környezetben.

Elmúlt a közvetlen veszély azzal, hogy a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről elszállították a veszélyes hulladékokat – mondta Baranyi Krisztina (Együtt) ferencvárosi önkormányzati képviselő.

„Az akut, közvetlen veszély elmúlt, de van olyan veszély, amit a kármentesítés szüntethet majd meg” – fogalmazott az ellenzéki képviselő, hozzátéve: a hordók kiporzásából adódó veszély megszűnt, de vannak olyan területek, amelyek mérgekkel vannak átitatva. Szavai szerint a médiának és Greenpeace-nek nagyon nagy szerepe volt abban, hogy a kormány elvitette a mérgeket a telephelyről.

Baranyi Krisztina azt mondta: senki nem tudja, hogy milyen mélységben, milyen anyagok szennyezték a telepet és a környező lakott területeket az elmúlt 140 év alatt. Egyes vélemények szerint 6-8 méter mélységig szükséges talajcsere – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.