Átkelés a határzáron kesztyűvel és takaróval

Érkeznek menedékkérők a magyar határkerítés szerbiai oldalára, és működnek a csempészhálózatok.

Gidró Kriszta
2016. 03. 09. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tartanak attól a magyar–román határ romániai oldalán lévő települések lakói és vezetői, hogy térségüket is elérné a migránshullám. Sőt, a tervezett magyar kerítésnek is örülnének. Úgy vélik, akkor egészen biztosan nem arra vinnék az embercsempészek a migránsokat. Aggódnak viszont amiatt, hogy ha folytatódik a csapadékos idő, nehéz lesz kerítést építeni, a határ mentén ugyanis most szinte járhatatlanok a földutak.

 

Kovács Imre, az 1800 lakosú, Romániához tartozó Németpereg polgármestere lapunk kérdésére elmondta: egyáltalán nem zavarná őket, ha az anyaország kerítéssel zárná le a határt. – Lényegében a mi biztonságunkat is növelné a magyar kerítés – fogalmazott.

A határtól mindössze másfél kilométerre lévő, felerészben magyarlakta településen tavaly nyáron jelentek meg migránsok. Ezt már nem a polgármester mondta, hanem a tanács épülete előtt hallottuk. Egészen pontosan két afgán férfit láttak a településen, akikről kiderült, hogy eltévedtek, és amikor meghallották, hogy Romániában vannak, elsírták magukat.

A határ menti magyarországi települések lakói pedig arra hívták fel a figyelmünket, hogy a sár miatt heteken keresztül még biztosan nem lehet kerítést építeni, még gyors telepítésű drótakadályt sem. Kübekháza térségében például úgy felázott a talaj, hogy legfeljebb mezőgazdasági munkagéppel lehet megközelíteni a kerítés tervezett helyszínét.

A magyar–szerb szakaszon, bár a sok eső ott is gondot okoz, más problémák vannak. Az utóbbi hónapok nyugalma után most napi 20-30 migráns fordul meg Szabadkán, akiknek egy része Magyarország, vagyis a lezárt zöldhatár felé próbálkozik, a másik részük pedig a nyugat-balkáni útvonalat használva Horvátország felé indul tovább. Erről beszélt lapunknak Maglai Jenő, a magyar határtól alig néhány kilométerre fekvő Szabadka polgármestere. A város környékén tavaly nyáron volt a legsúlyosabb a helyzet, akkor 2-3 ezer ember is megfordult ott, az utóbbi hónapokban viszont csak elvétve jelentek meg migránsok. Ez növekedett most napi 20-30 emberre, de mint mondta, egyelőre „stabil a helyzet”. – A csempészhálózatok továbbra is működnek, bár kisebb intenzitással, mint korábban. A szerb hatóságok „nem törik össze magukat”, hogy fellépjenek a migráció ellen – fogalmazott a szabadkai polgármester.

A településen 150 férőhelyes befogadóközpont működik, ahová időnként a szerb–horvát határnál lévő Sidről visznek embereket, de mivel ők is néhány nap után továbbmennek Horvátországba, nyugodt a település, az emberek nem igazán foglalkoznak a migrációval. Néhány menedékkérő azonban a magyar határzár felé veszi az irányt. Ez az útvonal a polgármester szerint azután éledt fel ismét, hogy Ausztria és Horvátország szigorított, sőt információi szerint „van mozgás” Románia felé is, de arra csak néhány migráns próbál meg átjutni.

– Folyamatosan vannak menedékkérők a magyar kerítés szerbiai oldalán. Előfordul, hogy csak 2-3 ember érkezik, de olyan is, hogy 15 fős csoport. – Ezt már a határon, Röszkével szemben fekvő Horgos polgármestere mondta lapunknak. Bacskulin István is látta, ahogy migránsok mentek a kerítéssel párhuzamosan a szerb oldalon. Ők arra vártak, hogy a magyar járőrök elhaladjanak, és ahol nincs kontroll, ott átvágják a kerítést – közölte. – Ehhez mindössze egy harapófogó, néhány kesztyű és takaró szükséges, utóbbit egyszerűen rádobják a drótakadályra, és már át is jutottak.

Hasonló állapotokról számolt be lapunknak a múlt héten Röszke első embere, Borbásné Márki Márta is. Arról beszélt, hogy „visszatért a migráció fogalma és érzése Röszkére”, a helyiek aggódnak az egyre nagyobb számban érkező illegális határátlépők miatt. A rendőri és katonai jelenlét ugyan a korábbinál jóval erősebb a térségben, helikopterekkel is járőröznek, de nem tudnak egyszerre jelen lenni mindenhol. Ezt kihasználva a menedékkérők már nemcsak a kerítést megrongálva, hanem a csatornákon, illetve a Holt-Tiszán át is érkeznek, vagyis azokon a helyeken, ahová nem lehetett kerítést építeni – mondta Borbásné Márki Márta.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.