Egy kórház sem fogadta a beteget, életét vesztette

Három és fél órán át egy kórház sem fogadta a 37 éves nőt szállító mentőt.

MNO
2016. 03. 14. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság online kiadásában azt írja, a külföldi nő előző hét szerdán fél háromkor lett rosszul a budai Böszörményi út egyik irodaháza előtt. A kiérkező mentők agyvérzésre gyanakodtak, értesítették a Szent Imre Kórház sürgősségi ügyeletét, amely a Szent János Kórházba irányította őket, mondván, stroke esetén egy szakcentrumban van a legnagyobb esély a gyógyulásra. A Szent János Kórház ugyanakkor az Országos Mentőszolgálatnál lemondta a betegek fogadását arra hivatkozva, hogy egyetlen szabad ágya sincs.

A mentők végül a Szent Margit Kórházba szállították a beteget, fél négyre érkeztek meg, de az ügyeletes orvos nem akarta átvenni a nőt, mert nem volt neurológus szakorvosa. Végül egy telefonos konzultáció után a Szent Imre Kórház mégiscsak fogadta volna a beteget, ám addigra már leállt a keringése, így nem volt szállítható állapotban. Negyven percig élesztették újra, közben kiderült, hogy valószínűleg nem agyvérzése van, a hasában pedig folyadékot találtak. A Szent Margit Kórház végül hat óra öt perckor átvette a nőt, aki fél hétkor került a műtőbe a hasában elrepedt főütőér miatt. A Nol.hu azt írja, a beavatkozás sikerült, ám a beteg később a kórházban életét vesztette.

Az Országos Mentőszolgálat közleményében azt írta: a Népszabadság cikke valótlanul állítja, hogy „órákig hurcolászták a budapesti mentők a nőt, mire találtak kórházat, és ott meghalt”. A valóság az, hogy a beteget a mentők a szükséges helyszíni ellátás után egyenesen az őt felvevő gyógyintézetbe szállították – teszi hozzá. A segélyhívás 14.32-kor érkezett, a beteg a helyszíni beavatkozások után 15.30-kor megérkezett az átvevő kórházba, így valótlan és félrevezető a cikk azon állítása is, miszerint „a 37 éves nő esélyeit rontotta, hogy órákat töltött a mentőautóban” – hangsúlyozza a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.