Elég volt a guargumiból és a szulfátokból!

Az organikus borászok nem permeteznek vegyszerekkel, helyette zsurlót, csalánt, narancsolajat, rovarcsapdát használnak.

Velkei Tamás
2016. 03. 21. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enzim, tápsó, citromsav, guargumi, gumiarábikum, cellulózgumi, tanninpor, mustsűrítmény, aszkorbinsav, kén, ammónium-szulfát, vegyszermaradványok, tiamin-hidroklorid, kálium-tartarát, polivinil-polipirrolidon, kálium-ferrocianid, rézszulfát, karamell, kálium-szorbát. Egy átlagos „ipari” borban a szőlő mellett ezek az alkotóelemek fordulhatnak elő, szemben az úgynevezett autentikus borokkal, amelyekbe a szőlőn és a természetes antioxidáns és antiszeptikus hatású kénen kívül nem kerülhet más – világít rá a Terra Hungarica közösség.

Megijedni nem érdemes (nyilván nem minden borban szerepelnek alkotóelemként a lajstromba vett anyagok), elgondolkodni ugyanakkor igen, s azt is érdemes szem előtt tartani, amire a VinCE egyik kurzusán Herczeg Ágnes borszakértő hívta fel a figyelmet. Egy bordeaux-i tanulmány rámutatott, hogy manapság annyi vegyszert használunk a mezőgazdaságban, ami a kisgyerekek szervezetében is kimutatható. Kérdés, hogy az emberiség meddig haladhat, vagy inkább meddig akar haladni ezen a csöppet sem helyes úton.

– Ha körbenézünk a világban, láthatjuk, mennyi szemét van a borban, az élelmiszerekben, a földben. Ezért mondom: csak egy út van, ha átállunk a bio-mezőgazdaságra, másképp nem jutunk ki ebből a kulimászból. Úgy döntöttem, én természetesen gazdálkodom, rám az utókor ne mondja, hogy tönkretettem a földjét és a jövőjét! – hangoztatja János von Beöthy, a csobánci bormanufaktúra egyik oszlopos tagja. A borász 1985 óta foglalkozik biogazdálkodással, korábban Németországban élt, ahol szárnyast és marhát tartott. Meggyőződése, hogy a biomódszerekkel nevelt állatok húsa szintén finomabb, mint a nagyüzemi. – A terroir, a fajtajelleg az organikus módszerrel művelt szőlőből készült borban jön ki a legjobban. Úgy gondolom: ezek a borok jobbak és finomak – szögezi le a csobánci borász.

A 8,5 hektáron gazdálkodó Domaine Edegger borászat szőlőiben 2007 óta nem használnak kemikáliát, erről 2011 óta ökogaranciával is rendelkeznek (a szisztéma egyébként rendszeres ellenőrzést is maga után von).

– A bioművelés kultúráját a tulajdonos Ausztriából hozta magával, ő ebben hisz – mondja Risthaus Éva, a pince munkatársa. A borász szerint itthon egyelőre nem éri meg foglalkozni a bióval, számára ez hobbi. Szerintük a természetes művelésnek köszönhetően jobban kijön az ásványosság, természetesség. A vásárlói visszajelzések szerint a fogyasztóknak általában ízlenek a borok, van, ami jobban, akad, ami kevésbé. A főnök nagy kísérletező, tudjuk meg, szeret házasítani, és idén kijön az úgynevezett „narancsborral”, aminek természetesen nincs köze a déligyümölcshöz, csak a színe hasonlít a narancsra, mert a chardonnay-t sokáig hagyják héjon ázni.

– Megéri foglalkozni az organikus gazdálkodással, a jövő egyébként is a fenntartható gazdaságé; szükség van a természetességre – így látja Csizsinszky Dóra, a Bencze borház munkatársa, aki szerint az emberek ma már egyre inkább figyelnek rá, miből készül az asztalukra kerülő élelmiszer, így a bor is. A Benczénél próbálnak e gondolat jegyében olyan bort készíteni, ami ízlik az embereknek. Nyugaton egyértelműen hozzáadott értéket jelent a bió, véli, s bár az ár nagyon érzékeny terület, mert érvényesíteni kell benne a kézi erővel végzett munkát, sokan hajlandók erre áldozni, osztja meg tapasztalataikat Csizsinszky Dóra.

A húsz hektáron gazdálkodó pince képviselője elmondja: sok odafigyelésre van szükség az organikus gazdálkodás során, így a kézi erővel való gazdálkodás jelenleg még 20 hektáron is meghaladja az erejüket. Ezért a talajt ma még traktorral művelik, egyelőre nem tudják megvalósítani az állati erővel történő munkát, de ez a tervük. A Loire mentén, Ausztriában, Németországban sok hasonlóan működő pincészetet találni, ahol állati erőt alkalmaznak (lovat vagy marhát szántani). Emellett birkákat is tartanak, amelyek a tőkék közt legelve gyomtalanítanak, és lábaikkal egyengetik a földet is.

Hat éve négy barát úgy döntött: ahelyett, hogy kivágnák a szőlőket, és bezsebelnék az érte járó uniós támogatást, inkább további földeket vesznek, hogy azokon megőrizzék vagy (újra) telepítsék a tőkéket, emlékszik a kezdetekre Ecsedi Péter, a Mádi Borház egyik tulajdonosa. Később szigorú terméskorlátozással igyekeztek minél jobb belső minőséget előállítani, pár éve pedig megkezdték a vegyszerek kiszorítását a szőlőkből. Ebben Ecsedi Péternek volt tapasztalata, Nyékládházán már régóta állítanak elő százszázalékos alma- és meggylevet.

Ma már nem használnak gyomirtót, helyette folyamatosan kaszáltatnak. Nem alkalmaznak egyéb kemikáliákat sem, algakivonatokkal és egyéb bioszerekkel küzdenek a lisztharmat és a peronoszpóra ellen. Kézzel gazolnak, szüretelnek, préselnek. Törekednek rá, hogy kizárják a nagyipari gépeket, kíméletesebb Kossuth-prést használnak, s nem alkalmaznak szivattyút – szabadeséses rendszerben kerül a gyümölcs az érlelőhordóba. Utóbbi esetükben kizárólag zempléni tölgyből készülhet. Az erjedés spontán történik, ami, bevallja, olykor rizikós.

Ugyancsak érdekes a mádiak értékesítési politikája, a direkt eladásban hisznek. Hipermarketben, borkereskedésben ezért hiába is keresnénk palackjaikat. Kisebb vinotékákkal és éttermekkel szerződnek, ma már ötven partnerük van, köztük több neves budapesti és három bécsi étterem. E politika ellenére rentábilis a vállalkozás, amely az idei esztendőre vált önfenntartóvá.

Sándor Zsolt bükki borász elmondja: amióta bioszempontok szerint műveli a szőlőt, sok mindent másképp lát. A biotermelés szerinte szemlélet, filozófia kérdése. – Ha a régiek meg tudták őrizni a szőlő egészségét vegyszer nélkül, nekünk is sikerülhet. Nyilván nehezebb, de fontos, hogy legyen határozott elképzelésünk, illetve tiszteljük a természetet – vélekedik. Elismeri, gyakrabban kell permeteznie, ilyenkor ő is algakivonattal, továbbá zsurlóval, kamillával, csalánnal, diófalevélből készült saját főzettel teszi. (Például a zsurló megvastagítja a növény sejtfalát, így a pusztító gomba nehezebben tud a gyümölcs belsejébe férkőzni.) E kontaktszerek a növény felületét védik, nem kerülnek be a gyümölcsbe, ezért is kell folyamatosan erősíteni a szőlő immunrendszerét, ami mindennapos jelenlétet igényel a vincellértől, akár reggel 4-5 órától is kint dolgozik a szőlőben, amíg feladat akad.

A biodinamika a gazdaságot mint organizmust szemléli, és figyelembe veszi a táj alkotóelemeit és öszszefüggéseit. Ezekhez a ritmusokhoz (az év körforgása, a nap és a hold ritmusa) igazodik a vetési naptár is, amely egy hangsúlyos eleme ennek a gazdálkodási formának – írja a Nyitottkert.hu. Itthon Tokajban a Pendits, Villányban a Wassmann, Sopronban a Weninger, Szentantalfán a Dobosi pincészet foglalkozik ezzel a különleges művelési móddal. (MN)

Herczeg Ágnes borszakértő – aki magát ugyancsak biogazdálkodónak tartja – szerint az alapos tudású szőlészt sok meglepetés nem érheti; az organikus művelést a természet és a tudomány találkozásaként aposztrofálja, nem véletlenül. Lássuk, miket kell számba venni! Az első fontos kérdés a talaj vizsgálata, hiszen még egy tagban is eltérő lehet, hát még külön dűlőkben, az eróziót nem is említve. A borszakértő szerint az ültetés előtt érdemes két méter mélyre leásva talajmintát venni a kiszemelt dűlőben, nem mindegy ugyanis, hogy a növény mennyi tápanyaghoz, vízhez jut; milyen a hőmérséklet, illetve milyen ásványok találhatók a mélyben. Fontos a dűlő talajának felszíne is, másképp viselkednek ugyanis a palával, kaviccsal borított, másként a különféle színű talajok: elnyelik vagy visszaverik a napfényt, s másképp közvetítik a hőmérsékletet.

A különböző fajták gyökere nem azonos mélységbe hatol, ami a tápanyagfelvétel miatt rendkívül fontos. Figyelni kell arra is, merre halad a víz a mélyben, annak mentén ugyanis jobban fejlődik a gyümölcs, ezt számos képpel is illusztrálta. A zöldtrágya, a takaróréteg kihelyezése ugyanakkor tárolja a vizet.

Számos ökomódszert osztott meg, így például ha gyógynövényt telepítünk a sorok közé, azzal gondoskodunk egyfajta természetes gyomnövényvédelemről, a növények által kibocsátott illóanyag pedig visszaköszönhet a borban. A földigiliszták rengeteg nitrogénnel gazdagítják a talajt, nem beszélve arról, hogy haladásuk során levegőssé teszik a földet. A feromoncsapda összezavarja a rovarokat; a narancsolaj pedig a kitinpáncél ellen jó, mert felpuhítja a kitinjüket, és így védtelenné teszi a rovart.

A szőlész-borász előtt tornyosuló számos nehézség ellenére a siker és a szermentes művelés nem járnak külön utakon. Amint az a Művelt Alkoholista honlapon olvasható, például a francia Michel Chapoutier 1990-ben, fiatalon változtatta meg gyökeresen a cége borkészítési gyakorlatát. Csökkentette a hozamokat, biodinamikus művelésre állította át a szőlőket, és lecserélte az öreg hordókat. Mára évi nyolcmillió palackos kihozatalával a Maison M. Chapoutier Észak-Rhone második legnagyobb termelője. És ha mindez Franciaországban, a gasztronómia és a bor hazájában megvalósítható, a sokkal kisebb volumennel apelláló magyar gazdaságokban sem lehetetlen.

A növényvédőszer-használat aránya a mezőgazdaság folyó termelőfelhasználásán belül folyó alapáron számítva a 2000. évi 5,1-ről 2014-re 8,3 százalékra emelkedett – olvasható a KSH Növényvédőszer-felhasználás című kiadványában. Mivel az 1995-ös bázisévhez viszonyítva a növényvédő szerek ára nem emelkedett olyan mértékben, mint a többi, a mezőgazdaságban szükséges terméké és szolgáltatásé, a folyó termelőfelhasználáson belüli arány növekedését a felhasznált mennyiség növekedése okozta, amit az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai is alátámasztanak. Az intézet évente gyűjti a mezőgazdasági termelőknek eladott növényvédő szerek mennyiségét a négy fő szercsoport (gombaölő, rovarölő, gyomirtó és egyéb szerek) körében. Az adatok alapján a gazdasági válság éveit leszámítva a mezőgazdasági termelők részére értékesített növényvédő szerek mennyisége 2000 óta szinte folyamatosan nőtt. A forgalomba hozott szerek összes mennyiségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) évente gyűjti közvetlenül a forgalmazóktól. 2014-ben a forgalomba hozott növényvédő szerekben 8971 tonna hatóanyag volt; a legnagyobb mennyiségben jelen levő a glifozát és a kén volt.

A legnagyobb mennyiségben forgalmazott hatóanyagok közül a statisztikai hivatal felmérésében szereplő hat növényi kultúrában kénből és S-metolaklórból használtak a legtöbbet. A forgalmazott és felhasznált mennyiség közötti különbséget az okozza, hogy ezeket a hatóanyagokat nemcsak ezekben a kultúrákban, továbbá nemcsak a mezőgazdaságban használják fel.

A glifozát (gyomirtó hatóanyag) felhasználása jelentősen nőtt világszerte: a forgalmazott mennyisége hazánkban is növekedett az utóbbi években, 2014-ben a legnagyobb mennyiségben forgalmazott hatóanyag volt, ami 47 százalékos növekedés 2013-hoz képest. Felhasználása jelentős részben történhet azonban a mezőgazdaságon kívül (konyhakertekben, parkokban, esetleg sportpályákon) is, illetve a 2014. évi forgalmazott mennyiségben történt jelentős növekedés még nem jelent meg a 2014. gazdálkodási évi felhasználásban (amely az őszi vetésű növények esetében 2013-ban kezdődött). A szántóföldi kultúrákban (az őszi búza kivételével) inkább a gyomirtó szerek alkalmazása dominál, míg az alma és szőlő esetében a gombaölő szerekből használnak fel sokat a gazdálkodók. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.