Kun-Mediátor-ügy: közel ezer sértett

A jövő hétfőn lejáró nyomozást pedig vélhetően a következő napokban meghosszabbítják.

Markotay Csaba
2016. 03. 07. 4:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hét múlva jár le a karcagi Kun-Mediátor Kft. ügyében indított nyomozás határideje, de várhatóan meghosszabbítják a hatóságok, mivel még javában tart a lassan egy éve indított eljárás. – Megalapozott gyanú közlésére még nem került sor – válaszolták érdeklődésünkre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon. Mint írták, a nyomozás jelenleg is ismeretlen tettes ellen folyik, a Kun-Mediátor Kft. mint jogi személy tevékenységével, működésével, illetve vezetőjével kapcsolatban.

A Kun-Mediátor Kft. vezetője, a szökésben lévő Dobrai Sándorné (akit a helyiek bróker Marcsiként emlegetnek) a jelenlegi adatok szerint csaknem ezer embert károsított meg piramisjátékra hasonlító módszerrel, a kár meghaladhatja a 10 milliárd forintot, sőt, egyes becslések a 20 milliárdos kárértéket sem tartják kizártnak. A rendőrség továbbra is keresi a többségi tulajdonost. Hogy hol bujkál, nem tudni. Korábban Karcagon az a hír terjedt el, hogy Dobrai Sándorné Mexikóban van, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg, ahogy más „tippeket” sem kommentál a rendőrség. Tavaly nyáron épp a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a hatóságok már valószínűleg tudják vagy legalábbis sejtik, hogy melyik országban bujkálhat „Marcsika”, de a pontos tartózkodási helyéről nincsenek információk. Ám ezt sem erősítették meg, most pedig a rendőrség annyit közölt, hogy nem kívánnak válaszolni a Dobrai Sándornéval kapcsolatos kérdésekre. Dobrainé mindenesetre továbbra is szerepel az Interpol körözési listáján.

Arról viszont beszámolt a rendőrség, hogy a nyomozás során már csaknem 800 sértettet hallgattak ki, bár azt nem részletezték, hogy mekkora lehet a kárösszeg, illetve azt sem, hogy tartottak-e újabb házkutatásokat. A cég kisebbségi tulajdonosa, Dobrainé veje, Kemecsi László tavaly már részletes vallomást tett a rendőrségen, és nyilatkozatában azt állította, hogy a Kun-Mediátor pénzügyi befektetéseihez nem volt köze.

Annak ellenére, hogy sok pórul járt ember jelentkezik a hatóságoknál, egyelőre hiába kérik a Kun-Mediátor károsultjai, hogy hozzanak létre számukra kártérítési alapot. A károsultak egy részét képviselő ügyvéd, Dobrossy István korábban lapunknak arról beszélt, hogy szerinte jelentős az „állami és banki felelősség” abban, hogy milliárdokkal károsíthatta meg az ügyfeleket a hivatalosan utaztatással foglalkozó cég.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.