Magyar kamionos vád alatt

A britek szűrik a potyautasokat, és szigorúan büntetik az embercsempészeket.

Győr Ágnes
2016. 03. 21. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tagadta a bűnösségét az a magyar férfi, akit az Egyesült Királyságban azzal vádolnak, hogy tehergépkocsiján több mint ötven bevándorlót próbált illegálisan bejuttatni az országba – jelentette a minap a BBC. A férfi komppal érkezett Hollandiából tavaly június 14-én a kelet-angliai kikötővárosba, a North Lincolnshire-i Killingholmba, ahol a hatóság emberei ellenőrzés közben negyvenkilenc albán és két szíriai utast találtak a gépkocsiján. Közülük az egyik egy várandós asszony volt. H. László büntetőpere csak idén novemberben kezdődik el, addig a férfi szabadlábon védekezhet. Néhány hete hasonló vád alapján egy angol férfit négyéves börtönbüntetésre ítélt egy canterburybeli bíróság.

Ezerháromszáz százalékkal nőtt azoknak a száma az elmúlt három évben, akik illegális úton próbálnak bejutni Nagy-Britanniába – erről a The Economist számolt be a közelmúltban. A brit lap által megszerzett statisztikák szerint míg 2008 és 2012 között a próbálkozók száma havonta átlagosan ezer volt, 2014-ben ez a szám már négyezer volt, tavaly pedig már elérte a 13 ezret. A tendenciát a szakértők a szíriai konfliktus fokozódásának terhére írják, ugyanakkor megemlítik azt is, hogy egyre elszántabbak azok, aki megkísérlik az illegális bejutást a szigetországba.

A növekvő migrációs nyomás hatására a brit hatóságok a korábbinál is keményebb ellenőrzéseket vezettek be a határátkelőknél. A tehergépkocsik rakományát például megröntgenezik, és szén-dioxid-szondákat, illetve kutyákat is bevetnek a kikötőkben azért, hogy megtalálják a rejtőzködő migránsokat.

A brit hatóságok egyébként már 2000 óta igen magas bírságot rónak ki a fuvarozócégekre és vezetőikre, amennyiben rakományuk között illegális bevándorlókra bukkannak, és ha úgy találják, a cég és munkatársa nem tett eleget annak, hogy kiszűrje a potyautasokat. Egy migránsért akár kétezer fontnyi (több mint hétszázezer forint) büntetést is kiszabhatnak, s ez érthetően fejfájást okoz az érintett cégeknek.

A minap közülük ketten – egy román és egy holland – jogi úton támadta meg a rájuk kiszabott „aránytalanul magas” büntetést. Szerintük ugyanis minden biztonsági előírás betartása mellett sem lehetett megakadályozni az illegális bevándorlók felkapaszkodását a kamionokra.

A témával kapcsolatban a napokban több ízben is kerestük a Waberer’s International szállítmányozócéget. Szerettük volna megtudni tőlük, mi a véleményük a brit bírságolási rendszerről. Korábban ugyanis több magyar kamionsofőr is arról mesélt lapunknak, hogy miközben a britek vasszigorral büntetnek, a francia hatóságok Calais-nál például alig tesznek valamit azért, hogy ne férkőzhessenek idegenek a határon várakozó tehergépkocsik közelébe. Egyelőre a cég nem reagált megkeresésünkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.