Publicus: A szocialisták beelőzték a Jobbikot

Szocialisták és jobbikosok = fideszesek – legalábbis ha a létszámot tekintjük, derült ki a Publicus kutatásából.

MNO
2016. 03. 26. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 10. és 17. között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát – írta közleményében az intézet.

A Fidesz támogatóinak aránya pár hónapnyi csökkenés után megállt, 23 százalékon stagnál. Ezzel a párt továbbra is egyértelműen vezet, ám úgy tűnik, hogy az elvesztett szavazók visszaszerzésére tett kísérletek egyelőre nem vezettek eredményre – véli a Publicus. A Fidesz szavazóinak aktivitása átlagosnak mondható szerintük.

Az MSZP szavazóinak aránya az elmúlt egy hónapban egy százalékpontot növekedve, 12 százalékon áll. „A párt az NVI-botrány okán rá irányuló figyelem, és a Salgótarjánban megszerzett választási siker árnyékában ezzel, a választások óta először – hibahatáron belül ugyan –, de megelőzte a Jobbikot” – írta közleményében a Publicus Intézet. Mivel szerintük az MSZP szavazói a legaktívabbak, ezért ez az előnye a biztos szavazó, pártot választani tudók körében már a hibahatáron van.

A Jobbik támogatóinak száma nem változott az elmúlt hónapban, így 11 százalékon stagnál. A párt támogatóinak közel egy éve tartó lassú csökkenése ezzel a mélypontján stabilizálódni látszik – véli az intézet. A Jobbik szavazói továbbra is a legkevésbé lelkesek, tízből csupán minden hatodik szavazójuk menne el az urnákhoz, ha most vasárnap lennének a választások.

A többi párt megítélésében lassú változás figyelhető meg a Publicus szerint. Az LMP és a DK is egy-egy százalékpontot növekedett az elmúlt egy hónapban, és mindkét párt 4-4 százalékon áll. Márciusra az Együtt is elérte az 1 százalékot, így elmondható, hogy az egykori Összefogás pártjai (MSZP, DK, Együtt), és az LMP négy százalékpontot növekedtek az elmúlt egy hónapban – véli az intézet. A PM és a MLP ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2016. március 10–17. között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.