Sorozatos jogsértések a foglalkoztatásban

A munkaügyi ellenőrzések a vizsgált cégek 69 százalékánál találtak szabálytalanságokat.

Markotay Csaba
2016. 03. 22. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a vizsgált munkaadók 69 százalékánál voltak munkaügyi jogsértések – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának napokban közzétett jelentéséből. A hatóságok több mint 17 ezer munkáltatót ellenőriztek, és összesen 222 millió forint bírságot szabtak ki. A munkaügyi ellenőrzések keretében leginkább a dolgozók bejelentését, a munkaszerződést, a munka- és pihenőidő betartását vizsgálják, de nézik a díjazásra, a munkaerő-kölcsönzésre, valamint a munkavállalási engedélyre vonatkozó szabályok alkalmazását is.

A jogsértések között még mindig kiemelkedő szabálytalanság a feketefoglalkoztatás, vagyis amikor a dolgozónak nincs munkaszerződése; vagy van, de nem jelentik be a foglalkoztatást. Ez különösen a személy- és vagyonvédelemben elterjedt. Az egyszerűsített foglalkoztatással, illetve az alkalmi munkával kapcsolatos szabálytalanságokkal pedig az építőiparban, a vendéglátásban, illetve a kereskedelemben élnek vissza legtöbbször. Szintén gyakori a színlelt foglalkoztatás, amikor a munkaszerződés helyett megbízási szerződéssel alkalmaznak valakit, illetve amikor a teljes munkaidős foglalkoztatást részmunkaidősként jelentik be. A feketefoglalkoztatással kapcsolatban a jelentés úgy fogalmaz: ezen a területen „vélelmezhető egyes munkáltatók részéről a tudatosság, mivel – az ellenőrzés elmaradása esetén – a munkaerő költsége így alacsonyabbra szorítható”.

– A munkaadók lényegében azt csinálnak, amit akarnak – mondta a jelentéssel, illetve a 69 százalékos jogsértési aránnyal kapcsolatban lapunknak egy szakértő. Szerinte ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, hiszen 2010 óta csaknem 40 százalékkal csökkent az ellenőrök létszáma. A hat évvel ezelőtti 400-zal szemben most alig 220-an végzik az ellenőrzéseket. Ráadásul 2011-ben olyan szabályt fogadtak el, hogy – az adóhivatal kivételével – a kis- és közepes vállalkozásoknál az első ellenőrzés alkalmával nem is szabhatnak ki bírságot, csak figyelmeztetni lehet őket. Néhány évvel később ebből annyit léptek vissza, hogy bizonyos esetekben már megengedték a bírságolást az első alkalommal is. Az ENSZ munkaügyi szakosított szervének (ILO) egyébként az az ajánlása, hogy 10 ezer munkavállalónként kell lennie egy munkaügyi ellenőrnek. Ez a kormány által emlegetett 4,2 milliós foglalkoztatotti számnál 420 embert jelentene.

Gyakori jogsértés a jelentés szerint a munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályok megszegése is. Egyrészt nem tájékoztatják a munkavállalókat a munkaidő-beosztásukról, amire pedig törvény kötelezi őket, másrészt a munkaidő sok esetben túllépi a maximális napi (általában 12 óra), illetve heti mértéket (általában 48 óra). Ráadásul a munka törvénykönyvében rögzített 20, illetve 45 perces munkaközi szünetet sem minden esetben biztosítják a munkavállalóknak. A jogsértésekben itt is élen járnak a személy- és vagyonvédelemben, vendéglátásban, illetve a kereskedelem területén.

Akadtak problémák a bérezésnél is a vizsgált munkaadóknál. Nem csupán az, hogy egyes munkavállalók a minimálbér összegét sem kapják meg (ez most bruttó 111 ezer forint, tavaly 105 ezer volt), hanem az is, hogy a legalább középfokú végzettséget vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben a munkáltató nem fizeti ki az emelt összegű minimálbért, vagyis a garantált bérminimumot (ami az idén bruttó 129 ezer forint). Gyakori szabálysértés, hogy sokan nem kapják meg a bérüket a következő hónap 10-éig. A jelentés kitér azokra az esetekre is, amikor a szabadságot csak papíron adják ki a dolgozóknak.

A foglalkoztatásfelügyeleti főosztály jelentése arról is szól, hogy bár a munkavállalók többségben kedvezően fogadták az ellenőrzéseket, mert a hatóságtól vártak kedvező fordulatot foglalkoztatásukkal kapcsolatban, mégis nehezen nyilatkoztak az őket érintő szabálytalanságról. Gyakran letagadták a jogsértéseket, és a munkáltató mellé álltak, félve a következményektől, állásuk elvesztésétől.

A munkaügyi ellenőrzéseknél a jogsértési arány egyébként nagyságrendileg megegyezik az egy évvel korábbi adattal, akkor az ellenőrzött foglalkoztatók 73 százalékánál találtak a felügyelők valamilyen szabálytalanságot. Egy hónapja az NGM főosztálya már kiadott egy jelentést, akkor a munkavédelmi helyzetről. Abból az derült ki, hogy ötből négy cég nem tartja be a munkavédelmi előírásokat, minden harmadiknál pedig súlyosan megsértik a szabályokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.