Sosem látott képekkel és videókkal emlékezhetünk '56-ra

A forradalomról készülő archívum komplexen mutatja be az akkori eseményeket.

MTI
2016. 03. 10. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petőfi Kör 2016 – Márciusban újrakezdjük címmel indul újra az a vitasorozat, amely hat évtizede a forradalom egyik előzménye volt. A mai programsorozat Magyarország aktuális társadalmi kérdéseit tűzi napirendre különböző nézőpontokból.

Az első rendezvény az első Petőfi körös vita 60. évfordulóján, március 17-én lesz, azután – a nyári szünetet leszámítva – minden hónapban egy vitát tartanak, az utolsó november 4-én lesz.

Az első rendezvényen a szabadság kérdéskörét vitatják meg a felkért előadók, köztük Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) jogi karának dékánja és Dénes Balázs jogvédő, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) korábbi vezetője. A vitasorozat témái között lesz még az igazságtalanság és egyenlőtlenség, a hazaszeretet és szolidaritás, az autonómia és önrendelkezés, továbbá a korrupció.

Rév István kiemelte: a rendezvénysorozat célja nem elsősorban a kormány kritikája, hanem a szembenézés a társadalom helyzetével. „Nem üres, formális megemlékezéseket szeretnénk szervezni, hanem közös gondolkodást a közös történelmi örökségről és jelenről. Reméljük, a viták nyomán értelmes párbeszéd indulhat el a jelenlegi, megkerülhetetlen kérdésekről, és megjeleníthetők a hatalommal szembeni békés, demokratikus alternatívák” – fejtette ki az archívum vezetője.

A rendezvénysorozatnak az ELTE Társadalomtudományi Kara ad otthont. Örkény Antal szociológus, a kar oktatója a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: tapasztalatai szerint az egyetemistáknak alig van történelmi emlékezetük, és a nagy történelmi dilemmák sem foglalkoztatják őket, ezért is szükségesek az ilyen diskurzusok.

„Ne csak emlékezzenek a fiatalok, de kezdjenek el gondolkodni is arról, hogy 1956 eszméi mit jelenthetnek ma” – tette hozzá Örkény Antal.

Rév István elmondta: a Blinken OSA Archívum szabadon és ingyenesen elérhetővé teszi digitális gyűjteményét, amelyben eddig nem látott, elveszettnek hitt gyűjteményekbe kínál betekintést, hogy hiteles dokumentumok alapján váljon megérthetővé, továbbgondolhatóvá a forradalom tanulsága. A digitalizált dokumentumok között szerepel egy 47 perces, a Belügyminisztérium által 1956-os felvételekből nem sokkal később snittenként összeállított film.

A gyűjteményben megtalálhatók még a Magyar Rádió és a Szabad Európa Rádió 1956-os hangfelvételei, iratai és jelentései, a Fortepan csaknem ezer képből álló 1956-os fényképgyűjteménye, Zwack Péter 1956-os sajtóarchívuma, a CIA forradalommal kapcsolatos anyagai, az ENSZ magyar kérdéssel foglalkozó különbizottságának dokumentumai, valamint a Columbia Egyetem magyar menekültekkel készült sok ezer oldalnyi interjúi.

Az archívum a www.1956.osaarchivum.org címen érhető el.

A szabadon felhasználható gyűjteményre alapozva az archívum nyilvános programokat indít. A Ki kicsoda ’56-ban elnevezésű projekt Facebook-oldalán fényképeket és lassított filmfelvételeket tesznek közzé abban a reményben, hogy sokan lesznek, akik felismerik rokonaikat, ismerőseiket vagy éppen saját magukat a hatvan évvel ezelőtti helyszíneken.

Egy másik programban tízmillió forintos díjazással diákpályázat indul, húszévesnél fiatalabbak jelentkezését várják, akik az archívum digitális gyűjteményeinek felhasználásával, a digitális technológia és okos eszközök segítségével érdekes, egyéni módon tudják 1956 történetét újszerű vizualizációs megoldásokkal, különleges szoftveres applikációkkal, játékok fejlesztésével bemutatni.

A történelemtanároknak szóló pályázat célja, hogy elsődleges források felhasználásával készüljenek a diákoknak érthető és átélhető feldolgozások, prezentációk, iskolai megemlékezések forgatókönyvei és más alkotások a forradalomról.

A Blinken OSA Archívum programsorozatának része egy elveszettnek hitt 1956-os menekültdokumentáció hozzáférhetővé tétele. A forradalom után mintegy kétszázezer menekült hagyta el az országot. Az archívum célja, hogy a menekültek szétszóródott kulturális örökségét digitális archívumba rendezze és ennek első eredményeit a forradalom 60. évfordulója alkalmából bemutassa.

A programsorozatot Donald Blinken egykori budapesti amerikai nagykövet és magyar származású, menekült felesége, Vera Blinken több tíz milliós adományából finanszírozzák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.