Tovább nyomoznának Kovács Béla ellen

A politikus védője kifogásolja, hogy a gyanúsítás 2014 előtti történésekre is kiterjed.

Győr Ágnes
2016. 03. 22. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap kerestük az ügyben Kovács Bélát, aki azt mondta, ő és ügyvédje sem kapott még hivatalos értesítést semminemű döntésről, bár ez – tette hozzá – ebben az eljárásban nem szokatlan. Kifejtette ugyanakkor, arra számítanak, hogy három hónappal meghosszabbítják a nyomozást. Ezt többek között azért is tartják valószínűnek, mert Kovács Béla jogi képviselője jelenleg is egyeztet az ügyészséggel a politikus következő kihallgatásának időpontjáról. A Legfőbb Ügyészség legutóbb tavaly év végén döntött úgy, hogy a nyomozást kitolja március 20-ig (azaz múlt vasárnapig).

Kovács Bélát tavaly decemberben hallgatták ki először gyanúsítottként az ügyben. Az ellenzéki politikus tagadta a terhére rótt bűncselekményt, és a gyanúsítással szemben panasszal élt, arra hivatkozva, hogy a gyanúsítás ismertetésekor több olyan eseményt is felsoroltak, amelyek 2010 után történtek, de még azelőtt, hogy 2014-ben hatályba lépett volna a gyanúsítás alapját képező, az Európai Unió intézményei elleni kémkedésről szóló jogszabály. Panaszát – mint tegnap ügyvédjétől, Szikinger Istvántól megtudtuk – időközben elutasította a hatóság, mégpedig arra hivatkozva, hogy a történeti tényállásba ezek a korábbi események is beleférnek.

Az ügyvéd egyébként az Európai Parlament (EP) elnökének is írt az ügyben egy levelet néhány hete. Ebben arra szerette volna felhívni Martin Schulz figyelmét, hogy míg a Kovács Béla mentelmi jogának visszavonásáról szóló határozatban az szerepel, hogy kizárólag 2014 utáni eseményekre terjed ki a nyomozás, ennek álláspontja szerint ellentmondanak a gyanúsításban megfogalmazottak. Mint mondta, amikor Polt Péter legfőbb ügyész először kérte Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését az EP-től, az indoklásban több 2014 előtti eseményt is felsorolt. Ezt azonban később korrigálta, sőt személyesen is megerősítette Brüsszelben az EP jogi bizottsága előtt, hogy a jobbikos képviselő elleni nyomozás kizárólag a 2014 utáni eseményekre terjed ki. Martin Schulz egyelőre nem reagált a levélre.

A jobbikos politikussal szemben az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután Kovács egy aktív, egykor a KGB-nek dolgozó ügynökkel kapcsolatos nyomozás során a magyar szolgálatok látókörébe került. Kérdésünkre korábban, hogy tudja-e, kiről lehet szó, azt mondta, legfeljebb sejtései vannak. Jelezte, vallomásában elismerte, az elmúlt években találkozott több ország diplomatájával, köztük oroszokkal is, mivel ez a munkaköréhez tartozik. Arról azonban, hogy fedett ügynök lett volna bármelyik is, állítása szerint nem volt tudomása. Az ügyészeknek is feltette a kérdést, hogy ha a magyar titkosszolgálatoknak voltak ilyen jellegű információi, miért nem tájékoztatták őt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.