Bukhat az MSZP és a DK összefogása

Nem lesz közös baloldali ellenzéki jelölt, ha a két párt jelöltje külön kezd neki az ajánlások gyűjtésének.

Markotay Csaba
2016. 04. 16. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz közös baloldali ellenzéki jelölt a szavazólapokon június 5-én a dunaújvárosi időközi önkormányzati képviselő-választáson, ha a DK és az MSZP jelöltje is külön kezd neki ma az ajánlások gyűjtésének. A kéthetes aláírás-gyűjtési időszak ugyanis ma kezdődik, és bár egy jelöltnek később is, akár a szavazás megkezdéséig van lehetősége a visszalépésre, de a szavazólapokon akkor már nem szerepelhet ott a pártjának a neve amellett a jelölt mellett, akinek a javára visszalépett. Vagyis a 2014. őszi állapot, amikor DK–MSZP–Együtt közös jelöltek álltak rajthoz, már szinte biztosan nem áll elő júniusban Dunaújvárosban.

– Ma mindenképpen elkezdjük az aláírásgyűjtést – mondta lapunknak Gréczy Zsolt, a DK szóvivője, aki reagált a szocialista pártelnök válaszára is. A napokban előbb Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke küldött figyelmeztetésként is értékelhető levelet az MSZP vezetőjének, hogy a szocialista párt tartsa magát a baloldali ellenzéki pártok 2014-es önkormányzati választásokkor született megállapodásához. Aszerint ugyanis a DK állíthatott közös jelöltet, épp Huszti Zsoltot, akit a Demokratikus Koalíció most is indítana.

Az MSZP viszont Selyem József személyében most saját jelölttel vág neki a választásnak, annak ellenére, hogy a DK az eddigi időközi választásokon tartotta a korábbi egyezséget, és beállt a szocialisták mögé például Újpesten, Tapolcán és Salgótarjánban is. Gyurcsány Ferenc levelére Tóbiás József MSZP-elnök az Origónak azzal válaszolt: együttműködésre törekednek, ám „az új választói igényeknek” megfelelően. Ez azt jelenti, hogy az MSZP előválasztást tartana, hogy azon derüljön ki, melyik párt adja a közös jelöltet. Ezt viszont a DK utasítja el. Mint Gréczy Zsolt elmondta, egyértelmű, hogy ha van egy megállapodás, akkor „nem találunk ki menet közben más variációkat”.

Dunaújvárosban június 5-én tartanak időközi választást, miután lemondott egyéniben szerzett mandátumáról a gyilkossággal gyanúsított fideszes Gál Roland. Az ominózus 4-es körzetben a DK-s Huszti Zsolt 2014-ben mintegy kétszáz szavazattal maradt le a fideszes győztes mögött. Tovább rontja a baloldali esélyeket, hogy a PM ezúttal is önállóan indul Dunaújvárosban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.