Fizetős vécék a szabad strandokon

A legtöbb önkormányzat idén még nem kér pénzt a mellékhelyiségek használatáért.

Győr Ágnes
2016. 04. 15. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizetősekké válhatnának az illemhelyek a jövőben a természetes vizek mellett található ingyenes standokon. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által beterjesztett törvénymódosítás szükségességét a tárca azzal indokolja, hogy az ilyen módon befolyt pénzt az üzemeltetők a fürdőhellyel kapcsolatos fejlesztések elvégzésére és az ellátás színvonalának további emelésére fordíthatnák.

Lapunk megkereste a Balatoni Szövetséget, hogy megkérdezzük, mi a véleményük a tervezetről és várható hatásairól. Válaszában Balassa Balázs, a szövetség elnöke és egyben Szigliget polgármestere jelezte: a Balaton-parton jelenleg negyven szabad strand működik, számuk azonban évről évre csökken. A szabad strandokat a tulajdonos önkormányzatok üzemeltetik, ez a tevékenység azonban jelentős költségekkel jár. Mivel a strand jellegénél fogva belépőjegyekből bevétel nem keletkezik, az üzemeltetés közben jelentkező kiadásokat más forrásból kell a településnek kigazdálkodni. Válaszában az elnök kitért arra is, hogy a szövetség megkérdezett több szabad strandot üzemeltető önkormányzatot, és nagy részük arról számolt be, az idei nyáron még biztosan nem vezeti be a vécéhasználati díjat. Hozzátette, hogy a tengerparti strandokon is – amelyek jelentős része szabad strandként működik – jellemzően fizetősek az ilyen jellegű szolgáltatások.

A mostani előterjesztés nem érinti a fizetős strandokat, azaz e helyeken továbbra is mindenképpen ingyenesen kell biztosítani majd a mellékhelyiségek igénybevételének lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.