Harmadára csökkent a Klik tartozása

Korábban a Napi.hu azt írta, hogy az intézményfenntartó a novemberi, decemberi pénzeit költi el most tavasszal.

MTI
2016. 04. 15. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A központ közleményében emlékeztetett arra, az állami intézményfenntartó 38 milliárdos forrás felhasználására kapott engedélyt a kormánytól azért, hogy rendezze a lehető legrövidebb időn belül a tartozásait.

A Napi.hu pénteken arról írt, hogy a Klik az idei, későbbi hónapokra vonatkozó kiadási keretének terhére rendezte tartozásait, s a novemberi, decemberi pénzeit költi el most tavasszal. Ez viszont azt jelentené – szigorúan logikai alapon –, hogy ha a kormány vagy a parlament nem intézkedik, akkor az év végére a közoktatás csődbe jutna, hiszen csaknem egyhavi forrást föléltek már most – olvasható a cikkben.

A központ ezzel összefüggésben azt közölte, hogy a tartozásállománya 64 százalékkal csökkent egy hónap alatt. Nem igazak azok a hírek, hogy ezáltal veszélybe kerülne az iskolák őszi működése, a kormány biztosítja a fenntartó számára a szükséges forrást ahhoz, hogy az iskolák biztonságosan és megfelelő színvonalon el tudják látni a rájuk bízott diákokat – írták.

Kitértek arra is, hogy készül az idei költségvetési törvény módosításának javaslata, amely megnyugtatóan rendezi december 31-ig az állami fenntartású köznevelési intézmények forrásigényét, és fedezi a béreket, köztük a szeptemberi pedagógus-béremelést és az egyéb, a működéshez szükséges dologi költségeket is. Az állami intézményfenntartó jövő évi költségvetése 23 százalékkal, azaz 100 milliárd forintot meghaladó összeggel nő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.