Orbán „lassacskán enged” a követeléseknek?

A magyar belpolitikai helyzetről közölt beszámolót a FAZ.

MTI
2016. 04. 05. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FAZ Visszatérés a belpolitikába címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte, hogy Orbán Viktornak iskolai demonstrációkkal és korrupciós vádaskodásokkal kell szembesülnie. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal kapcsolatban azt írta, hogy az intézmény létrehozása az igazságosság, az egységesség és a hatékonyság növelését célozta, de „az eredmény ennek majdnem pontosan az ellenkezője lett”, és attól lehet tartani, hogy nem túlzóak a beszámolók, amelyek szerint egy villanykörte kicserélését hetekig tartó engedélyezési eljárás előzi meg. Hozzátette, hogy a „Fidesz-kormány a megszokott ignoranciával reagált” a tiltakozásokra, és a baloldali ellenzék rosszindulatú kampányának tulajdonította őket, de „lassacskán enged” a követeléseknek.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosításáról hozott alkotmánybírósági döntéssel összefüggésben kiemelte, hogy a fejlemény „veszélyes” Orbán Viktor számára, és „erősen emlékeztet” a 2014-es választási győzelme után kialakult helyzetre, amelyben pártja és személyes támogatottsága „példátlan sebességgel” csökkent. Mint akkor, most is a korrupció és a kormány hibái jelentik a témát, és ezek sokkal kényesebbek Orbán számára, mint a Nyugaton megfogalmazódó, ám Magyarországon visszhangra alig találó kijelentések arról, hogy Vlagyimir Putyin Oroszországának mintájára irányított demokráciává akarja tenni Magyarországot – fejtette ki a FAZ szerzője.

Hozzátette, hogy a kormányfő 2015-ben egy „vakmerő” manőverrel, a migráció témájára építve oldotta meg a helyzetet, de úgy tűnik, hogy Magyarországon ez az ügy már elintézettnek számít, és így „visszatér a belpolitika”.

A Handelsblatt Lovaggá ütés Orbánnak címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar kommentárját, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor mestere önmaga kedvező fényben való bemutatásának, és a növekvő hazai elégedetlenség miatt szüksége van Európa elismerésére, olyan nagy „csillogást” pedig nemigen biztosíthat neki senki, mint Helmut Kohl.

A találkozó a volt német kancellárral „lovaggá ütés Orbán Viktornak, és arculcsapás Angela Merkelnek”. Helmut Kohl „éppen az »illiberális demokrácia« modelljének feltalálóját” tiszteli meg magánfogadással. A találkozó nem meglepetés, mert „Merkel tudja, hogy egykori nevelőapja már régen jóváhagyja Orbán Viktor politikáját, a kerítések idegenellenes politikáját” – fogalmaz a gazdasági napilap szerzője. Hangsúlyozta: Kohl a találkozóval azt kockáztatja, hogy szertefoszlik a róla mint tiszteletre méltó idős államférfiról kialakult kép. Felmerül a kérdés, vajon nem ismerte fel, hogy csak díszletként szolgál Orbánnak ahhoz, hogy „lemossa riválisát, Merkelt” – vetette fel.

Kifejtette: Orbán „politikai hittérítőnek tartja magát”, szívesen exportálná a „gazdasági nacionalizmusra és ellenfelei kirekesztésére alapuló »illiberális demokráciáját«”, de e modell ősi származását, történelmi jelentőségét is igazolnia kell ahhoz, hogy tekintélyét növelje a jobboldalon. Ebben mérföldkő, ha Helmut Kohl növendékeként állítja be magát. „Kár, hogy Kohl már nem látja át ezt az egyszerű politikai játszmát” – írta a Handelsblatt szerzője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.