Rendőröket hívtak a kereskedőkre

Átlagosan ötven százalékkal emelték a bérleti díjakat a 92 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő szegedi piacon.

Gidró Kriszta
2016. 04. 02. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedő bérleti díjak, elégedetlen vevők és kereskedők, demonstráció és aláírásgyűjtés, rendőri intézkedés, MSZP-s aktivista piacigazgató, ingatlanpanama-gyanú. A szegedi Cserepes sori piacon az elmúlt hetekben történtek összefoglalása címszavakban. A vásártér egy klasszikus bolhapiac, ahol jellemzően a szegények szerzik be a ruhát, cipőt, lakástextilt, alapvető higiéniai termékeket, de magánszemélyek is ott adják el például a gyermekeik által kinőtt ruhákat.

A piac ügyvezetője az év eleje óta Rácz Attila, aki március 3-án kelt levelében arról értesítette az ott áruló kereskedőket, hogy április elsejétől egységesítik a bérleti díjakat, mert az előző cégvezető idejében nem mindenki fizetett annyit, mint a többiek. Van, akinek a korábbi tarifa dupláját kell fizetni, másoknak pedig csak tíz százalékkal emelkedik a bérleti díjuk. Emellett mostantól kiszámlázná a piac az áfát is, amit eddig nem tett meg, így ez önmagában 27 százalékos emelkedést jelent mindenkinek. A kereskedők nagy része ráadásul visszaigényelni sem tudja a forgalmi adót, mert két kivételt leszámítva senki sem tartozik az áfakörbe.

Az árusok már demonstrációt is tartottak a piacon, illetve aláírásgyűjtésbe kezdtek. Jogi képviselőjük, Szabó Bálint csütörtökön tárgyalt a piac vezetőjével, akivel megállapodott abban, hogy a megegyezésig a kereskedőknek a korábban érvényes díjszabás szerint kell fizetniük. Szabó szerint a szerződés egyoldalú módosítása tisztességtelen piaci magatartásnak számít. A bérleti szerződéssel rendelkező, pavilonokban áruló kereskedők a megegyezés után be is fizették az esedékes díjakat a piac pénztárában. Tegnap reggel azonban a napidíjat fizető, ezért szerződéssel nem is rendelkező árusoktól az emelt díjat próbálták meg beszedni. A cégnél valószínűleg számítottak a kereskedők ellenállására, mert biztonsági őr is kísérte a díjbeszedőt. Miután az árusok nem akarták kifizetni az emelt díjat, a piac vezetése kihívta a rendőrséget. A három-négy autónyi egyenruhás igazoltatta a kereskedőket, és adataikat is elkezdték rögzíteni, Szabó Bálint szerint azonban ez is jogszerűtlen volt.

Az árusok végül úgy döntöttek: nem dolgoznak addig, amíg nem születik meg a végleges megegyezés. A zárva tartás mellett döntöttek azok is, akik már csütörtökön befizették bérleti díjaikat. Rácz Attila egyébként a Délmagyarországnak azt mondta, hogy már száznál több kereskedővel írta alá a bérleti szerződést a megemelt díjról. Szabó Bálint lapunk kérdésére ugyanakkor közölte, hogy a piacon összesen 208 bérlő van, akik közül 170-en őt kérték fel képviselőnek: ők biztosan nem írták alá az új szerződést.

Rácz saját bevallása szerint is MSZP-s aktivista, 2002 óta a párt tagja, korábban dolgozott az önkormányzati tárcánál és a kancellárián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.