Lánczi tovább árnyalja a közpénzt

A Corvinus frissen megválasztott rektora szerint az MNB-alapítványok vagyona közpénz, de...

MNO
2016. 05. 19. 8:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elég régóta kapacitálnak, hogy legyek dékán, vállaljak el különböző posztokat. Nem akartam dékán lenni” – közölte Lánczi András a Figyelővel. Hozzátette: tisztában kell lenni azzal, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemnek már nincs hová továbblépni, ennél kisebb már nem lehet, elvesztett hét karból négyet.

Véleménye szerint a legfontosabb változtatás az lenne, hogy a tanárok és a hallgatók számára is úgymond főállás legyen az egyetemi élet.

Kitért arra is, hogy minden kollégát három értékelési szempont alapján minősítenek: van önértékelési kérdőív, hallgatói visszajelzés, továbbá a középszintű egyetemi vezetők is értékelik az alájuk tartozó kollégákat. „A tényleges teljesítmény alapján lehet elkezdeni az oktatói fizetések emelését” – fűzte hozzá.

Mint mondta, ezt saját forrásokból ki lehet gazdálkodni. „Az egyetem több pénzhez jut az államtól, ugyanakkor azokon az egyetemeken, amelyeken szerencsésen alakult a kancellár együttműködése a rektorral, sokat el lehet érni. A Corvinus jócskán átfordult nyereséges gazdálkodásba” – hangsúlyozta Lánczi András. Hozzátette, hogy nem egyszerű bérkiegészítésre gondol, hanem valóban piacképes jövedelmekre.

A frissen megválasztott rektor szerint ha el tudják érni, hogy tendenciaszerűen elindulnak felfelé az oktatói fizetések, akkor előállhat az a helyzet, hogy a tanár itt marad, és az itteni oktatásra fordítja minden energiáját. További cél, hogy a Corvinus Közép-Európa legjobb társadalomtudományi egyetemévé váljon.

„Az, hogy valaki botrány akar csinálni, a politika mindennapi logikája. A Századvégnek nincs botránya. A Századvég egy szabályosan működő szervezet” – mondta kérdésre válaszolva Lánczi András, hozzátéve: a kritizálók a szerződéseket sosem a valós tartalmuk szerint bírálják.

„A Századvég Alapítvány elnöke vagyok, és eddig minden költségemet a saját keresetemből fizettem. A Századvégen belül mindvégig azt képviseltem, hogy amit én nem csinálok, elvárom, hogy más se csinálja. Ezért vagyok felháborodva, amikor a Századvég Alapítvánnyal kapcsolatban botrányról beszélnek” – közölte a Figyelővel. Kitért arra is, hogy a rektori megbízatása kezdetekor, július 1-jétől lemond az alapítvány elnöki posztjáról.

Az MNB alapítványaival kapcsolatban úgy vélekedett: Matolcsy György sikeres gazdaságpolitikai szereplő, az alapítványok működése törvényesen szabályozott. Mint mondta, az MNB-alapítványok vagyona közpénz, bárkinek joga van ahhoz, hogy rálátása legyen ezekre. „De azért gondolkozzunk el azon az állításon, hogy ha többszörösen átzsilipelt pénzek működtetnek valamit, akkor az már nem közpénz” – fűzte hozzá. Szavai szerint a Magyar Nemzeti Bank tevékenysége politikai koncepcióba illeszkedik, nem az immoralitás világába, ez a politikai realitás.

Lánczi András beszélt arról is: szerinte a Fidesz megtanulta, hogy a politikában a legfontosabb a vállat vállnak vetve küzdés, és hogy lojalitás nélkül nincs politikai siker. „Ugyanakkor minden politikai hitele addig tart, amíg nem lehet rábizonyítani olyasmit, amit például a szocialistákra zsinórmértékül lehetett” – vélekedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.