Polt szerint nincs miért lemondania

A legfőbb ügyész felesége az MNB alapítványainál tölt be tisztségeket. Állítólag ezen nem múlik semmi.

MTI
2016. 05. 24. 4:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polt Péter hozzátette azt is, az ügyészségen nem egy emberen múlik, hogy miből lesz ügy és miből nem. Ezért szerinte alaptalan az a felvetés, hogy nem várható pártatlan eljárás az ügyészségtől az Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai ügyében amiatt, hogy a felesége két felügyelőbizottságban is tevékenykedik.

„Eddig sem azon múlt, hogy indult-e eljárás vagy sem, hogy kik vagy kinek a kijei dolgoztak egy adott helyen. Mindenkor a tények és a törvények határozzák meg, miből lesz ügy és miből nem” – fogalmazott. Egyértelmű a törvényi szabályozás, hogy mely esetekben, mely ügyészségeknek van hatáskörük és illetékességük eljárni – mondta.

A legfőbb ügyész a korrupciós ügyekről szólva azt mondta, vannak ilyen ügyek, bár kétségtelenül jóval kevesebb, mint amennyi lehetne. Úgy fogalmazott, egy olyan világjelenséggel állunk szemben, amelynél az egyre kifinomultabb elkövetési módszerek, valamint a vesztegetők és a megvesztegetettek érdekazonossága miatt az ügyek igen nehezen deríthetők fel.

Véleménye szerint nem elsősorban büntetőjogi eszközökkel lehet igazán hatékonyan fellépni a korrupció ellen, hatékonyabb tud lenni a megelőzés, amihez elengedhetetlen a döntési folyamatok egyszerűsítése, átláthatóvá tétele.

Polt Péter sikerként értékelte a hazai futballcsalások elleni eljárást és a Vizoviczki-ügyet, mert – mint mondta – az egyik legveszélyesebb korrupciós jelenség, amikor az alvilág a bűnüldöző szervekbe épül be. Ugyancsak az egyes ügyeken túlmutató jelentőségű az a sikersorozat, amelyet a határátkelőkön értek el az utazókat és a fuvarozókat megsarcoló hatósági korrupcióval szemben – sorolta.

Úgy vélte, hogy korrupciós ügyeket titkosszolgálati eszközök nélkül ma már szinte lehetetlen felderíteni és bizonyítani. Nem egy ügy azonban még a vádemelésig sem jut el, mert formai okok miatt a bíróság előzetesen kirekeszti a bizonyítékok közül az így szerzett adatokat. Meggyőződése, hogy van olyan megoldás, amely az emberi jogok tiszteletben tartása mellett is segíti, egyszerűsíti az efféle bizonyítékok felhasználását a bíróságok előtt, és lát is ilyen törekvéseket, de idő kell, hogy e törekvések törvénnyé váljanak. Rendkívül hatékony eszköznek bizonyult a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálata a rendvédelem és bizonyos köztisztviselői körök ellenőrzésére – tette hozzá.

A Quaestor-ügyről szólva a legfőbb ügyész kijelentette, szó sincs az ügy megszüntetéséről, lesz tárgyalás. Kiemelte, ilyen monstre ügyben, ilyen gyors nyomozásra még nem volt példa. Jelezte, a bíróság nem is vitatta a vád törvényességét, csupán kellékhiányosnak minősítette azt. Hozzátette, amennyire csak lehetséges, igyekeznek teljesíteni a bíróság kérését. Megjegyezte, nemrég a Buda-Cash-ügyben pontosan ugyanazon a módon nyújtották be a vádiratot, ahogy a Quaestor-ügyben, és abban az ügyben a bíróság nem emelt kifogást a módszerünk ellen, és szó nélkül befogadta a vádiratot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.