Sokszor az áldozatnak kell szégyenkeznie

Párkapcsolaton belüli erőszak: tudást és nem együttérzést várnak a bíróktól.

Győr Ágnes
2016. 05. 18. 8:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tudja-e, milyen érzés az, amikor valaki úgy megveri, hogy bepisil? Amikor fojtogatják? Amikor a szeme láttára üti meg a gyerekét?

– A maga hibája, minek szült egy ilyen kapcsolatba négy gyereket!

Ez a párbeszéd egy másodfokú tárgyaláson zajlott le egy feleség és a bíró között. Az asszony, akinél az alperessel négy közös gyermeküket elhelyezték, szerette volna elérni, hogy rövidítsék le az apa számára első fokon megítélt kapcsolattartás idejét. Ennek a kérésnek a bíróság nem adott helyt. Ezután hangzott el a hajmeresztő párbeszéd.

A Patent Jogvédő Egyesület a közelmúltban lezárult 14 hónapos, 85 tárgyalást megfigyelő programja tárt fel hasonló eseteket. Sándor Beáta, a szervezet kutatója szerint a párkapcsolaton belüli erőszak iránti közömbösség nemcsak a bíróságokra, hanem az egész társadalomra jellemző. Ugyanakkor az igazságszolgáltatás szerveinek élen kellene járniuk abban, hogy ez az attitűd megváltozzon – mondta lapunknak a kutató. A szakember – aki az említett programot vezette – úgy véli, a jövő bíráinak, ügyvédeinek, ügyészeinek képzését éppen ezért át kell alakítani, ami azonban önmagában még nem elég. Azoknak a jogi szakembereknek a párkapcsolaton belüli erőszakkal kapcsolatos ismereteit is bővíteni kell, akik jelenleg a bíróságokon dolgoznak. Sándor Beáta hangsúlyozta, senki sem azt várja a bírótól, hogy az áldozat meghallgatása közben elárassza az együttérzés és a sajnálat. Amikor a szervezet célként a jogi szakemberek „érzékenyítését” jelöli meg, az a gyakorlatban nem egy érzelmi szintű fejlesztést jelent, hanem a párkapcsolati erőszakhoz köthető, hosszú idő óta rendelkezésre álló anyagok megismerését és a nemzetközi irányelveknek a magyar jogszabályokba való pontos átültetését. Ilyen többek között, hogy a 18 éven aluli áldozatokat nem az elkövető és a tanúk jelenlétében hallgatják meg azzal kapcsolatban, miként folyt a bántalmazása. A vonatkozó európai uniós irányelv tartalmazza azt is, hogy amennyiben az áldozat még gyermek, a nyomozás közben minden kihallgatásról felvétel készüljön. A büntetőeljárás alatt ezeket a hang- és képfelvételeket bizonyítékként lehet kezelni, ahelyett hogy – miként ez gyakran előfordul – az éveken át húzódó eljárásban időről időre meg kelljen jelennie a bíróság előtt az áldozatnak, és újra elmondani, mi és hogyan történt vele.

A jogvédő egyesület nem most végzett először megfigyelést. Hasonló, a Norvég Civiltámogatási Alap segítségével megvalósított programjuk 2013–2014-ben is volt. Akkor ugyanazt tapasztalták, mint most.

Nehezítette a kutatást, hogy a tárgyalási jegyzékek nem voltak előre megismerhetők; a tárgyalásokat gyakran indoklás nélkül, olykor kifejezetten a bíró sugallatára tették zárttá. A tárgyalások közben azt tapasztalták az önkéntes megfigyelők, hogy a bírók, ügyvédek, ügyészek gondolkodását gyakran sztereotípiák határozzák meg. Ilyen például az, hogy a bántalmazott hazudik, a feljelentést azért tette, mert bosszút akar állni a párján, ő maga is felelős a bántalmazásért, s anyai helytállása kétségbe vonható, ha nem tudta megakadályozni a családon belüli erőszakot. Az egyik perben például (amelynek tárgya kiskorú veszélyeztetése volt, az apa az elsőrendű, míg az anya a másodrendű vádlottként jelent meg) a bíró azt rótta az anya szemére, hogy „ilyen embert választott”.

Egy válóper vagy gyermekelhelyezés esetén nem vette figyelembe a bíróság, hogy a pár egyik tagja ellen már volt vagy folyamatban van bántalmazás miatti büntetőeljárás – hoz egy másik példát Sándor Beáta. Arra hivatkoztak: nem ez a fórum, ahol meg kell oldani a családon belüli problémákat. A polgári peres eljárásban a bíró a tárgyalás kezdetén rögtön leszögezte, a korábbi tényállásokat (így többek közt a bántalmazás miatt az apa ellen tett feljelentéseket) nem veszi figyelembe, mivel azok „nem ide tartoznak”. A jogvédő szervezet szakembere szerint a bírák el akarják távolítani maguktól ezeket az ügyeket, és sokszor arra biztatják a bántalmazói kapcsolatban érintett feleket, hogy a gyermekek érdekeire való tekintettel „viselkedjenek felnőttként”, beszéljék meg problémáikat, és béküljenek ki. Egy ilyen esetben a nő jelezte, hogy a kibékülés lehetetlen, hiszen eleve azért költözött el a férfitól, mert az életét féltette. A bíró erre azt válaszolta, hogy mivel már nem élnek együtt (a pár időközben elvált és szétköltözött), már nincsen életveszélyben. Az egyébként, hogy a felek kibékülését szorgalmazta a tárgyalás vezetője, olyan esetben is előfordult, amikor testi sértés vádja miatt zajló büntetőügyről volt szó.

Gyakran jelen van olyan előítélet, hogy a sértett hazudik, holott Sándor Beáta szerint tanulmányokkal bizonyított, hogy a hamis vád nagyon ritka, és egyáltalán nem jellemzőbb, mint más bűncselekmények esetében. Ennek ellenére előfordul, hogy egy-egy büntetőügyben évek telnek el azzal, hogy kizárólag a sértett szavahihetőségét vizsgálják a hatóságok. A bántalmazó pedig értelemszerűen mindent elkövet, hogy a maga oldalára állítsa a hatóságok tagjait, kétségbe vonja a nő őszinteségét, s ebben gyakran sikerrel is jár.

A megfigyelők arról is beszámoltak, hogy a felperes a tárgyalás alatt végig a nő kárára viccelődött, megalázó megjegyzéseket tett és közbeszólogatott, a bíró azonban nem tett semmit. Mi több, rendre kihagyott a jegyzőkönyvből minden olyan momentumot, amely terhelő lett volna az apára. Mit lehet ilyen esetben tenni? Kérheti-e a bántalmazott például – jelenjen meg bármilyen szerepben is magában az eljárásban –, hogy az ügyet más bíró vezesse, vagy tehet-e panaszt a viselkedése miatt valamilyen hivatalos fórumon? – Nem, erre nincs lehetőség – mondta a Patent Jogvédő Egyesület szakértője. Hozzátette, hosszú távon a bíróságfigyelő programoknak éppen az a céljuk, hogy ilyesmi minél ritkábban forduljon elő.

A tapasztalt jogvédőt a felmérés nem döbbentette meg, de az valóban meglepetés volt számára, hogy néhány esetben már azt jelezték vissza a megfigyelők: a bíró a párkapcsolati erőszak valamennyi dimenzióját igyekezett feltárni. Hozzátette, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) mindazonáltal nem tart igényt olyan hosszú távú, szisztematikus és rendszeres képzésre a témáról, amelyben a „terepen” működő, bántalmazott nőkkel foglalkozó jogvédő szervezetek munkatársai is részt vennének.

Ezzel szemben lapunk megkeresésére az OBH arról számolt be, hogy elemezték és hasznosnak tekintik a jogvédő egyesület által készített két jelentést. Hozzátették, azokon a területeken, ahol változás szükséges, megteszik az ezzel kapcsolatos intézkedéseket. Mint írták, az OBH jelenleg három országos programja is érinti a családon belüli erőszakot, de ezeken kívül számos képzést és „érzékenyítést” tartanak központi, helyi és regionális szinten is. Ezek célja, hogy „a családon belüli erőszak felismerése és az áldozatok érzékeny kezelése a mindennapi bírói tevékenység során evidens legyen”. A hivatal megjegyezte, örülnek ugyanakkor, hogy több esetben pozitív élményekről is beszámoltak a megfigyelők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.