Százmilliókat követelhetnek az álfogásztól

A szakember szerint azt is vizsgálni kell, a pályázat kiírójánál történt-e bármilyen törvénysértés.

Kuslits Szonja
2016. 05. 21. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabálytalansági eljárás keretében vizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a pályázatot, amelynek köszönhetően 2013-ban legalább 300 millió forinthoz jutottak olyan cégek, amelyek információink szerint a valóságban nem végeztek betegellátást. A 11 fogászatról (Babek, Bright, Brilliant, Csengeri, Felsink, Great, Painless, Perfect, Perla, Shinning, Sonra Dental Kft.) lapunk derítette ki, hogy a cégjegyzékben található dorogi, balatonalmádi és szolnoki telephelyeken nincs fogászati ellátás, és 2015-ben mindet ugyanaz a magánszemély, Dankó István Zoltán vásárolta meg. Dankót az utóbbi hetekben kerestük a cégek székhelyén, a fővárosi Bajvívó utcában és a telephelyeken is, sikertelenül. A cégek korábbi tulajdonosai sem tudták az elérhetőségét, a cégjegyzékben megadott e-mail címe pedig nem működik.

Az ügyben az NGM azt közölte lapunkkal: amennyiben a nyertes cégeknek nem sikerül igazolniuk, hogy a támogatási szerződés feltételeinek továbbra is megfelelnek, a kifizetett támogatást visszakövetelhetik. Részleteket ugyanakkor nem árultak el, azt írták,  a vizsgálat ideje alatt annak céljáról nem adhatnak ki információt.

Az Innováció a fogászatban című pályázat kiírója a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt, amely azóta megszűnt, feladatait pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium vette át. Csakúgy, mint a pályázatok értékelését és elbírálását végző Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (Mag) Zrt. feladatait. A Mag Zrt. könnyített elbírálás szerint értékelte a pályázatokat, külső szakértő bevonása nélkül.

Bassola Bálint ügyvéd, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportjának vezetője úgy látja, aggályos lehet, hogy olyan fogászatok kaptak több tíz milliós támogatást, amelyek a valóságban nem kezelnek betegeket. Kifejtette: ha valaki európai uniós támogatáshoz jut, akkor nagyon szigorú működési és működtetési feltételeknek kell megfelelnie, s minden esetben részletesen rögzítik is ezeket a szerződésben. – Ez a szerződés nem nyilvános, az azonban biztos, hogy ténylegesen működtetni kellett volna a cégeket – szögezte le. Vagyis lehetséges, hogy Dankó István Zoltán és a cégek korábbi tulajdonosai szerződést szegtek, így pedig vissza kellene fizetniük a felvett összeget. A pályázati kiírásban az szerepelt, hogy a projekt befejezésétől számított 5 évig, kis- és középvállalkozások esetében 3 évig, a kedvezményezettnek be kell számolnia a szerződés teljesüléséről.

Bassola kijelentette: ha valóban történtek visszaélések, akkor nem szabad figyelmen kívül hagyni az ellenőrző és pénzosztó szerv, ez esetben a Mag Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség utódjának számító NGM hatáskörének vizsgálatát sem. A szakember úgy véli, jogilag azt is vizsgálni kell, hogy a kiírónál, azaz az NGM-nél történt-e bármilyen visszaélés, amely büntetőjogi kategóriába tartozik. Az is problémás lehet, hogy a pályázati kiírás szerint egy cég maximum 30 millió forintos támogatásra pályázhat, Dankó pedig 11 támogatott cégnek tulajdonosa, tehát 2015-ben ő már 300 millió forintnál is több pályázati pénzzel rendelkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.