Titkosított lehallgatás

A meggyanúsított rendőr védője szerint törvénytelen az eljárás.

Szemán László
2016. 05. 19. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz évre titkosították még 2014-ben a Germán8 fedőnevű nyomozást a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (NVSZ). A Germán8 akció részeként az iratokban „Jürgen” néven említett rendőrtiszt mellett a Blikk főmunkatársáról, Csikós Klaudiáról is gyűjtöttek információkat. Mint kiderült, az ügy egyik technikai – vélhetően lehallgatási – aktáját 2024. december 31-ig titkosították, „Bizalmas” minősítéssel látták el, ez pedig azt jelenti, hogy valamennyi, szintén a lehallgatásokról szóló irat is titkos.

„Jürgen” főtisztet az NVSZ feljelentése alapján hivatali visszaéléssel gyanúsították meg, ezzel a titkos nyomozást nyílttá téve, csakhogy védője, Fridman Róbert kiszúrta az iratismertetés során, hogy az ügy előzményeként az NVSZ felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés és aktív vesztegetés gyanúja miatt az újságírónőt hallgattatta le, illetve folytatott ellene titkos nyomozást. Az egyik nyílttá tett lehallgatási jegyzőkönyvből az is kiderült, hogy Csikós Klaudiát a hangja alapján azonosították be, azaz a titkos nyomozást végzők rendelkeztek az újságírónő hangmintájával. Ennek ellenére az újságírót nem gyanúsítják semmivel, hanem a lehallgatása során keletkezett információk alapján „Jürgen” főtisztet gyanúsították meg hivatali visszaéléssel. Az ügyvéd álláspontja szerint törvénytelen volt az újságírónő elleni információgyűjtés.

– Az iratokból kiderül, hogy vélhetően törvénytelenül folyt Csikós Klaudia lehallgatása, ezáltal erre alapozva nem lehet jogszerű eljárást folytatni a rendőrtiszt ügyfelemmel szemben sem – szögezte le kérdésünkre Fridman Róbert, aki indítványozta, hogy tegyék nyílttá a titkos információgyűjtésre vonatkozó dossziékat. Az ügyvéd leszögezte: a védelem és a terhelt alapvető joga, hogy megismerhesse, mi alapján gyanúsították meg.

A Blikk újságírója egyébként még januárban feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, mert bizonyos jelekből arra következtetett, hogy az érdi, idős házaspár meggyilkolásáról szóló cikke után jogosulatlanul lekérték a híváslistáját és azután érdeklődtek, hogy ki informálja őt a rendőrségen belülről. A feljelentést elutasították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.