Javaslat fizetős előválasztásra

Háromezer forintba kerülne a baloldali előválasztás a Párbeszéd Magyarország javaslata szerint.

Katona
2016. 06. 15. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzt kérne a Párbeszéd Magyarországért (PM) azoktól, akik részt vesznek egy általuk szorgalmazott baloldali előválasztáson. Nem is akármennyit, fejenként nagyjából háromezer forinttal számolnak. Kérdés, hogy egyáltalán érdekli-e ez a többi pártot.

Okulva a 2014-es baloldali-liberális összeborulás kudarcából, az érintett ellenzéki oldalon már egy ideje szó esik valamifajta előválasztásról, a PM pedig most elő is állt egy komplex javaslattal. A közvélemény-kutatásokban alig mért párt az összes egyéni jelöltet, a miniszterelnök-jelöltet, de még az országos listán megjelenő politikusokat is ilyen módszerrel választaná ki.

Az az elképzelésük, hogy olyanok szavazhatnak majd, akik „osztják a kormány demokratikus ellenzékének a közös értékeit”. Éppen ezért egyfajta szűrőt építenének a rendszerbe, például telefonszám, e-mail cím, postacím megadásához kötnék a részvételt. Nem lenne kötelező személyesen voksolni, hanem egy internetes felületet is létrehoznának, a PM szerint megoldható, hogy „nagy valószínűséggel” kizárják ezzel együtt a hackereket. Az elképzelés legérdekesebb része az előválasztás finanszírozási háttere. Úgy számolnak, hogy a teljes költség valószínűleg megközelítené az egymilliárd forintot is. Nyugat-európai példákra hivatkoznak, melyek szerint ott 3-4 százalékos a részvétel, ami itthon nagyjából 300 ezer embert jelentene. Úgy vélik, „minimális részvételi díj mindenkitől elvárható”, és egy jó adománygyűjtő kampánnyal „reálisnak tűnik egy átlagosan 3000 forintos adomány összegyűjtése az előválasztáson részt vevő szavazóktól”. Ez fedezné a költségek túlnyomó többségét, és persze a jelöltállító pártoknak is be kellene szállniuk.

A pártnak az a koncepciója, hogy az előválasztáson részt vevők három szavazólapot kapnának: az egyiken az egyéni jelöltek, a másikon a kormányfőjelöltek közül választhatnak, míg a harmadik szavazatukkal a listára aspiráló jelöltek erősorrendjéről dönthetnének. Ahhoz, hogy valaki jelöltté válhasson, bizonyos számú aláírást kellene összegyűjteni, a miniszterelnök-jelöltkénti induláshoz például ötezret.

Az nem egyértelmű, hogy pontosan kitől, nagy eséllyel az előválasztásra regisztrálóktól.

A PM úgy tervezi, jövő július végéig megállapodnának a részletekről, nyáron lenne a kampány, és év végén, október és december között megtarthatnák magát az előválasztást.

Az azonban nagy kérdés, hogy egyáltalán lesz-e partnerük ebben. Az MSZP sajtóosztálya a Magyar Nemzettel azt közölte, egyelőre nem tartják aktuálisnak a kérdést. Információink szerint egyébként nincs nagy esélye, hogy egy ilyen eljárást támogassanak majd, a pártban ugyanis korábban legfeljebb a miniszterelnök-jelölt személyéről tudtak volna elképzelni előválasztást. Az elutasítottságot jelzi az is, hogy az előző év végén, az alapszabályuk módosításakor is csak lehetőségként került bele az előválasztás a dokumentumba. Ráadásul a szocialisták álláspontja függ attól is, hogy jövő vasárnap kit választanak meg a párt új elnökének, hiszen mindenki alapvetően az MSZP megerősítését tartja a legfontosabbnak.

A Demokratikus Koalíció (DK) kivár. Szóvivőjük lapunknak azt mondta, az elnökségük fogja megvitatni a PM terveit, majd az után foglalnak állást. Gréczy Zsolt ugyanakkor különösnek nevezte, hogy pénzt kérjenek az emberektől, szerinte ez „nem elegáns, és csökkenti a hatékonyságot”.

Az Együtt volt eddig egyedüliként az a párt, amely kifejezetten nyitottnak mutatkozott. Szigetvári Viktor megkeresésünkre arról beszélt, hogy az előválasztást a győzelemhez vezető út részének tekintik, és úgy látják, ez a szavazótábort is bővítheti. A pártelnök úgy gondolja, a javaslat kellően konkrét, a részletekre ugyanakkor nem tért ki.

Az LMP már korábban is elutasított mindenféle összefogást a baloldallal, a Jobbikkal pedig a PM egyáltalán nem is számol, miután nem sorolják Vona Gáborékat a „demokratikus ellenzék” pártjai közé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.