Ma felelniük kell az elnökjelölteknek

Már csak két hét van hátra az MSZP tisztújító kongresszusáig, de továbbra is nyitott a verseny.

Katona Mariann
2016. 06. 11. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma hallgatja meg a jelölőbizottság a Magyar Szocialista Párt vezetői posztjaira jelentkezőket, így a négy elnökjelöltet is. Tóbiás József jelenlegi elnök, illetve Szanyi Tibor, Harangozó Tamás, valamint Molnár Gyula is a 25 fős testület elé áll, ahol elképzeléseiket mutathatják be, majd a kérdésekre is válaszolniuk kell. A meghallgatás csupán formai, hiszen mindannyian automatikusan jelöltté válnak azzal, hogy leadják a párttagoktól összegyűjtött 1500 aláírást, illetve elnöki pályázatukat. Érdekessége a mai napnak, hogy ezúttal nemcsak a jelölőbizottság, hanem az éppen ülésező választmány is meghallgatja mindannyiukat.

Habár az MSZP tisztújító kongresszusáig már csak két hét van hátra, a meccs még közel sem látszik lefutottnak, szocialista forrásaink az esélyeket illetően továbbra is igen megosztottak. Habár többen kész tényként kezelik, hogy Tóbiás Józsefnek el kell búcsúznia az elnöki széktől, hiszen akkora már vele szemben az elégedetlenség, némelyek szerint ez azért nem ennyire egyértelmű. A kongresszusi küldöttek közül ugyanis sokan vannak, akiknek múltjában több közös pont van a jelenlegi elnökkel, akadnak, akikkel már a Baloldali Ifjúsági Társulásban is együtt dolgozott.

Kihívóival kapcsolatban forrásaink abban azért egyetértenek, hogy a legesélyesebbnek Molnár Gyula, Újbuda egykori polgármestere látszik. Az elmúlt években háttérbe húzódott politikust sokan győzködték, hogy induljon el az elnökségért, döntését éppen ezért nagy reményekkel várták. A belépője azonban mégsem sikerült túl jól – mert nyilatkozataiban arról beszélt, hogy nyitna a többi baloldali párt felé –, bár forrásaink szerint mostanra sikerült helyrehoznia a dolgot.

Harangozó Tamással kapcsolatban szinte mindenki elismerte, hogy az elmúlt időszakban rengeteget dolgozott, és a pártszervezetek előtt tartott beszédeivel sokakat meg is győzött. Ez meg is mutatkozott abban, hogy több esetben is az első helyen szerepelt, amikor informális, úgynevezett szimpátiaszavazást tartottak néhány megyében. Forrásaink ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, ez még közel sem jelenti, hogy a küldöttek bizalmát is elnyerte.

Szanyi Tiborral szemben állandó kritika, hogy Brüsszelből irányítaná a pártot, habár az európai parlamenti képviselő szerint külföldi elfoglaltsága semmivel sem több, mint például egy miniszternek. Programját a legtöbben jónak ítélték meg, de azt is felidézték, hogy sok konfliktusa volt már korábban a párton belül, ez pedig nem múlik el nyomtalanul.

A kongresszusi küldöttek nagyjából negyedét a budapesti szervezet adja, a fővárosiak éppen csütörtökön hallgatták meg mind a négy indulót. Hivatalosan azonban nem mondták ki senkinek sem a támogatását, ahogyan szimpátiaszavazást sem tartottak. A Magyar Nemzetnek az ott lévők közül többen is arról beszéltek, hogy Molnár Gyula aratta a legnagyobb sikert, bár volt, aki éppen ellenkezőleg élte meg az estét, és kritizálta, hogy túl sokat viccelődött egy ilyen komoly helyzetben. A budapesti MSZP-ről leginkább azt hallani, hogy a volt újbudai polgármester mellett voksolnak majd, ám az is biztosra vehető, hogy nem áll be a sorba mindenki, Szanyi Tibornak és Tóbiás Józsefnek is vannak fővárosi támogatói.

Ugyancsak ma hallgatja meg a jelölőbizottság a választmányi elnöki posztra pályázó Botka Lászlót, illetve Hiller Istvánt. Forrásaink szerint utóbbi politikus látszik esélyesnek, hiszen a szegedi polgármester stílusával – ahogy a választmányi üléseket vezeti – sokan elégedetlenek. Erre utalhat az is, hogy Budapest és több fontos megye – például Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy éppen Szabolcs – egyedül Hiller Istvánt jelölte a tisztségre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.