Megvan az egyik budapesti szuperkórház helye?

Az egészségügyi államtitkár szerint három vagy négy szuperkórházra lenne szükség.

MTI
2016. 06. 07. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ónodi-Szűcs Zoltán az M1-en kifejtette: vidéken legalább öt szuperkórház van, ahol az év minden órájában és minden szakterület vonatkozásában van ügyeleti ellátás, míg Budapesten jelenleg egy ilyen sincs. A fővárosi egészségügyi ellátás átalakításának a legfontosabb célja ezért, hogy a kapacitásokat úgy szervezzék újra, hogy a lehető legjobban szolgálják a lakossági igényeket.

Mint mondta, ennek része, hogy bizonyos ellátási egységeket átvisznek az úgynevezett szuperkórházakba, de az A-ból B-be költözés a rosszabból a jobba való költözést jelenti majd.

A szakpolitikus szerint a fővárosban három vagy négy szuperkórházra lenne szükség: egyre Észak-Pesten, egyre Dél-Pesten, Budán pedig egyelőre az Etele tér környéke látszik megfelelőnek. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az Etele tér azért lenne „viszonylag jó területe a fejlesztésnek”, mert jól megközelíthető, van a közelében p+r parkoló, buszpályaudvar, metróállomás és vasútállomás, és vannak üres telkek is. Mint mondta, ide szeretnének építeni egy 800-1000 ágyas centrumot, amely a nap minden órájában nyújtana ügyeleti ellátást. Hozzátette: ebbe a teljesen új komplexumba költöznének egyes ellátási egységek is a teljesebb ügyeleti ellátás érdekében.

Az államtitkár jelezte: a legjobb ellátás érdekében szükség lenne egy negyedik szuperkórházra is a fővárosban, mivel még nem készült el az M0 körgyűrű északnyugati szakasza, a közép-budai hegyekből nehézkes a megközelítése az Etele téri centrumnak. Hozzátette, hogy az épülő M0-s körgyűrű északnyugati nyomvonalának a közelében lenne ideális ennek a helyszíne.

Ónodi-Szűcs Zoltán a költségekkel kapcsolatban megjegyezte: a kormány még nem döntött a forrásokról, az azonban biztos, hogy 200-350 milliárd forint közötti összeget kell a következő négy évben – nagyobb részben hazai, kisebb részben uniós – forrásból elkölteni, hogy a vidéki ellátás színvonalát el lehessen érni a fővárosban is.

A politikus kedd reggel a 180 perc című műsorban is beszélt a budapesti ellátás fejlesztéséről. Itt elmondta, szeretnék a krónikus ágyak egy részét – amelyek a szociális ellátást szolgálják – átadni a szociális ellátó rendszernek, de ott, ahol az egészségügy dominál, például a rehabilitációnál és a krónikus pszichiátriánál, mindenképpen szeretnénk, ha az egészségügy továbbra is domináns szerepet játszana. Ezért azon gondolkodnak, hogy részben uniós, részben hazai forrásokat felhasználva újranyissák az OPNI-t.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: nem hiszi, hogy szuperkórházak nélkül érdemben lehet javítani az ügyeleti ellátás színvonalát Budapesten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.