Ócska és arcpirítóan drága a rendőri egyenruha

Elvileg kötelező megvenni, sokba kerül, és rettenetes viselni az uniformist. Van kiskapu, de kockázatos.

MNO
2016. 06. 05. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felszerelés nemcsak drága, de még ócska is – ez a sommás vélemény hangzik el, amikor egy (természetesen neve elhallgatását kérő) vidéki civil ruhás rendőrnél érdeklődünk a fülünkbe jutott pletykákról. Ezek arról szólnak, hogy gyakorlatilag a teljes állomány háborog az egyenruhák és egyéb eszközök – hogyan is fogalmazzunk? – ár-érték aránya miatt.

Egy másik, budapesti forrásunk a több mint 37 ezer forintot kóstáló gyakorlóbakancsot emeli ki (de van a Bv. Holding Kft. egyenruhaboltjának vonatkozó árjegyzékében 22 ezres eső- és 44 ezres télikabát, illetve 23 ezres félcipő is), amely a készenléti rendőr szerint formája és kialakítása miatt egyszerűen alkalmatlan arra, amire használni kellene. A cipő nehéz és kényelmetlen, töri a lábat. Ezenkívül hangos, a kemény talpa kopog, a bőr pedig nyikorog. A szellőzése is rossz, ezért nyáron nagyon meleg, télen viszont fázik benne a láb. És ha mindez még nem lenne elég, a bakancs hamar el is használódik: a bőr hajlamos kiszakadni, de a talp is gyakran elválik a felső résztől. Pedig ez elvileg egy úgynevezett taktikai bakancs volna, de a valóságban meg sem közelíti azok minőségét – legalábbis nyilatkozónk szerint. Ő ezért saját költségére vett egy nemcsak jobb, hanem ráadásul olcsóbb lábbelit, ezzel viszont fegyelmi eljárást kockáztat. A hivatásos állomány tagjai ugyanis az egységes megjelenés érdekében a számukra rendszeresített felszerelést kötelesek használni. Ezt nem mi mondjuk, hanem a Belügyminisztérium közölte érdeklődésünkre.

Ugyanakkor azt is elmondták: ha valaki a rendszeresítettel minimum megegyező minőségű és funkciójú helyettesítő eszközt talál legalább ötödével olcsóbban, azt a közbeszerzési szabályoknak megfelelően szerzi be, és mindezt bizonyítani is tudja, az használhatja azt. Létezik tehát valamiféle kiskapu, de az egész nagyon véleményesnek tűnik, pláne hogy a pontos kritériumokat nem árulta el a tárca, azt sem tudni, hogy léteznek-e egyáltalán ilyenek. Mindenesetre fegyelmiről csak akkor lehet szó, ha az illető a nem megfelelő felszerelés miatt képtelen a feladatait ellátni – szögezték le.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az egyenruha-garnitúrák két-három évente változnak, ilyenkor pedig a rendőröknek kötelező megvenni az újat. Ez információink szerint 60-70 ezer forintos tétel, amit saját zsebből vagy a ruhapénz terhére kell kifizetni. Pedig a ruhadarabok nagy részét rabok állítják elő minimális munkadíjért, csak 35 ezer forintot kapnak havonta. Igaz, bizonyos szakmunkákra az elítélteken kívül hivatásos és civil alkalmazottakat is foglalkoztatnak a büntetés-végrehajtáshoz kapcsolódó cégek. A konfekcióruhákat jelenleg az Adorján-Tex Kft. kalocsai és sátoraljaújhelyi telephelyén gyártják, a cipőket a Balassagyarmati Fegyház és Börtön területén működő Ipoly Cipőgyár Kft.-nél, a rendfokozati jelzéseket és más kiegészítőket pedig a Váci Fegyház és Börtön melletti Duna-Mix Kft.-nél.

A jelenleg 96 625 forintos éves ruhapénz (hivatalosan: alapellátás-kiegészítés) természetben is kiadható. Ez a gyakorlatban tulajdonképpen annyit jelent, hogy a már meglévő felszerelés egyes darabjaiból kapnak még egyet a rendőrök, jellemzően azokból, amelyekből amúgy is sok van raktáron. Ilyen például a zubbony, a nadrág, a bakancs, a pólók – mondta a lapunknak megszólaló készenlétis. Ő például eddig csak egyszer kapta meg készpénzben a teljes alapellátás-kiegészítést, pedig nem most kezdte a szakmát. Ez azért gond, mert így nincs miből megvenni az esetleg valamivel jobb minőségű, de olcsóbb kellékeket. A ruhapénz – már amennyi marad belőle – egyébként bármilyen ruházati cikkre elkölthető, ami összefüggésben állhat a szolgálattal, így lehet az civil vagy sportruházat is.

Ami pedig a minőséget illeti, a Belügyminisztérium szerint a központilag előállított termékeknek szigorú, például a kopásállóságra, a szakítószilárdságra vagy a színtartósságra vonatkozó műszaki paramétereknek kell megfelelniük. Hozzáteszik: az érintett bv-cégek ISO 9001 minőségirányítási tanúsítvánnyal rendelkeznek, illetve a NATO előírásainak is megfelelnek. A Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságánál (BVOP) a társaságok pénzügyi eredményeiről érdeklődtünk, és megpróbáltuk megtudni például azt is, hogy mennyibe kerül a fentebb említett bakancs előállítása, illetve hogy annak a konkrét darabnak milyen paramétereknek kellene megfelelnie. Pontos választ nem kaptunk, mindössze annyit írtak: az ellenérték meghatározásakor

„csak valós költségek és ésszerű nyereség”

kerül elszámolásra.

Információink szerint az idei ruhapénz jó részét visszatarthatják, azt rebesgetik ugyanis, hogy mindenki új díszegyenruhát kap. A polgári ruhás rendőröknek viszont erre végképp semmi szükségük, hiszen az ő díszviseletük az öltöny-nyakkendő volt mindig is – mondta forrásunk. Hozzátette: számukra még a gyakorlóruházat is hasznosabb, elvégre megtörténhet, hogy beosztják őket mondjuk a határzár őrzésére. Forrásaink azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az ünnepi garnitúra várhatóan borsos árát több évre előre vonják le a ruhapénzből. Azt egyébként a Belügyminisztérium is megerősítette, hogy már tervezik az új társasági ruhát, de azt, hogy ebből mikorra lesz valami kézzelfogható, hogy kinek kell majd kötelezően beszereznie a kollekciót, illetve mennyibe fog kerülni, még nem tudni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.