Törvényt sért a többhetes óvodai szünet

Sok helyen anélkül zárnak be nyáron óvodákat több hétre, hogy ügyeletről gondoskodnának a gyerekeknek.

Hutter Marianna
2016. 06. 03. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nevelési év az óvodában szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-ig tartó időszak – áll a köznevelési törvényben. Ehhez képest az ország több pontjáról érkeztek jelzések lapunkhoz arról, hogy négy-hat hétre is bezárnak az óvodák nyárra anélkül, hogy kijelölnének ügyeletes intézményt. Ez azért is aggályos, mert az idén szeptembertől már hároméves kortól kötelező az óvoda, és a törvény szerint a gyermekeknek a fejlődésük érdekében mindennap négy órát ott kellene tölteniük.

A bezárt óvoda súlyos gondot okozhat azoknak a szülőknek, akik nem tudják megoldani a gyermek felügyeletét ilyen hosszú időre. Egy szekszárdi anyuka arról számolt be lapunknak, náluk is úgy tart nyári szünetet az óvoda júliustól, hogy nem gondoskodik ügyeletről.

Sőt már a „nyári szünet” előtt is csak fél gőzzel működik az intézmény, összevont csoportokban vannak a gyerekek a május végi ballagás után, és arra is megkérték a kisebb testvérek miatt gyesen lévő anyukákat, hogy egész nyáron ne hozzák óvodába a gyerekeiket. Egy budapesti, huszadik kerületi apuka megértően állt a kérdéshez: náluk is lesz óvodai szünet, igaz, ott adnak ügyeletet, ám ők ezt nem kívánják igénybe venni. Szerinte az is fontos szempont, hogy a család több időt töltsön együtt a nyáron.

– Sok óvoda azokat a gyerekeket sem hajlandó már nyáron fogadni, akik ősszel iskolába mennek, holott az ő nevelésüket is biztosítani kellene szeptember 1-jéig – nyilatkozta Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének szóvivője, aki szerint országosan évről évre egyre több panaszt kapnak az óvodák nyári bezárása miatt. Úgy véli, a probléma az önkormányzatok felelőssége. Keszei szerint az önkormányzatok sokszor arra hivatkoznak, hogy nem tudják kiadni az óvodapedagógusoknak a szabadságot, ezért zárnak be az intézmények. Erre szerinte megoldást jelentene, ha olyan óvodapedagógust vennének fel a nyári időszakra, aki helyettesítené a szabadságon lévő kollégát, de „az önkormányzat elspórolja ezt a pénzt”. Keszei egy másik problémára is rávilágított: ha bezár az óvoda, és ügyelet sincs, akkor a rászoruló gyermekeknek járó ingyenes étkeztetés sincs megoldva, így előfordulhat, hogy az otthon maradó gyerekeknek nincs mit enni. Azt javasolta: a jogsérelmet tapasztaló szülő forduljon a helyi jegyzőhöz vagy következő lépésként az illetékes kormányhivatal vezetőjéhez, aki akár hatósági vizsgálatot is kezdeményezhet.

– Törvényi kötelessége az óvodáknak ügyeletet biztosítani – erősítette meg Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Gémesi, aki Gödőllő városát vezeti, elmondta, ők a lakosság igényeihez mérve biztosítják a gyermekfelügyeletet, az ügyeletet pedig minden évben másik óvodának kell vállalnia. A MÖSZ elnöke azt javasolja a szülőknek: ha jogsértést tapasztalnak, forduljanak a polgármesterhez. A kérdésre, hogy a bezárt óvodák után is jár-e a normatíva, nemmel felelt, az óvodák ugyanis a bent lévő gyerekek száma alapján kapják a pénzt. Sőt sokszor akkor sem fizetnek az óvodának, ha a szülő későn viszi be a gyereket.

A jogtalanul bezáró óvodákról lapunk nem először ír, két éve kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megerősítette, hogy az óvodai nevelési év szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-ig tart, és ez nem korlátozható sem helyi rendelettel, sem közjogi szervezetszabályozó eszközzel. Hozzátették: az óvodai nevelés megszervezése a helyi önkormányzatok kötelező feladata, az óvodai nevelést az arra jogosult gyermekeknek folyamatosan kell biztosítani. Ha az óvodában tervezett nyári felújítások az egész óvodaépületre kiterjednek, és az intézmény részleges működtetése sem oldható meg, akkor az önkormányzatnak kell eldöntenie, hogy miként szervezi meg az ellátást igénylő gyermekek megnyugtató elhelyezését. A Magyar Nemzet az idén is szerette volna a minisztérium állásfoglalását kérni az ügyben, de a humántárca háromszori megkeresésünkre sem érezte fontosnak az állásfoglalást a gyermekek esetleges jogsérelme ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.