A Várból irányítják az augusztus 20-ai eseményeket

Országszerte rendőri razziákra kell számítani.

MTI
2016. 08. 10. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kádár Pál dandártábornok hozzátette: az állami ünnep programjai közül az esti tűzijáték biztonságos lebonyolítása jelenti a legnagyobb kihívást, a vezetési pontról azonban a teljes rendezvényhelyszín áttekinthető lesz.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) tervezési és koordinációs osztályának vezetője elmondta: az OT augusztus 20-án reggel 7 órakor kezdi meg munkáját a HM-ben. Folyamatosan figyelemmel kísérik, értékelik az eseményeket, kapcsolatot tartanak valamennyi rendezvényhelyszínnel, és szükség esetén dönthetnek a rendezvények átütemezéséről, illetve törléséről.

Az operatív törzsben a HM, az Országos és a Budapesti Rendőr-Főkapitányság, a Készenléti Rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ és a tűzijátékot lebonyolító cég is közreműködik.

Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos tűzoltósági főfelügyelője felidézte, hogy egy öt évvel ezelőtt megalkotott kormányrendelet részletesen szabályozza a szabadtéri tömegrendezvények biztonságos lebonyolítását. Ennek nyomán a különböző rendezvények szervezőinek már nemcsak az a fontos, hogy minél többen vegyenek részt programjaikon, hanem a rendezvény ideje alatti biztonságra, valamint az onnan történő biztonságos hazajutásra is kiemelt figyelmet fordítanak.

Elmondta: a tűzijátékok engedélyeztetése megtörtént, a biztonságos lebonyolításhoz tizenhét kikötést fogalmaztak meg. Az OKF az eszközök telepítésénél is hatóságként működik közre, majd augusztus 20-án valamennyi kilövési pontnál – a Gellért-hegyen, a rakpartokon és a Dunán – kint lesznek a katasztrófavédelem egységei. A Gellért-hegy előáztatását – az időjárás függvényében – már reggel megkezdhetik a tűzoltók.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatósága közrendvédelmi főosztályának vezetője elmondta: nemcsak a rendezvényhelyszíneken, hanem az odavezető utakon is lesznek rendőrök. Hozzátette: az ünnepi rendezvények miatt nem csak a fővárosban, hanem országszerte várhatók lezárások, rendőri ellenőrzések. Ezekről részletes információkat tesznek közzé a rendőrség honlapján.

Kérdésre válaszolva azt mondta: jelenleg nincs információjuk arról, hogy fennállna terrorcselekmény veszélye. Ha ilyen információt kapnak, akkor annak megfelelően alakítják át a biztosítási terveket.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója elmondta: a sokéves tapasztalat alapján felkészültek az állami ünnep egészségügyi biztosítására, mentési terveiket elkészítették. Hozzátette, hogy a mentőszolgálat részéről is az esti tűzijáték igényli a legnagyobb erőket, külön mentési tervek alapján helyezik el egységeiket. Összesen 36 mentőegység – köztük nyolc rohamkocsi, tizenegy esetkocsi, tizenöt mentőgépkocsi, két tömeges baleseti egység – felel majd kifejezetten az állami ünnepi rendezvények egészségügyi biztosításáért, továbbá a különböző rendezvényhelyszíneken gyalogos elsősegélynyújtók is lesznek.

Elhangzott az is, hogy a friss időjárási előrejelzések alapján döntenek majd a különböző programokról.

Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20. a hivatalos állami ünnep. Az ünnepi rendezvényeket idén is a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala szervezi. A programok augusztus 20-án fél 9-kor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása.

A tűzijáték a hagyományoknak megfelelően 21 órakor kezdődik. Ebben az évben a Lánchíd déli járdájáról, a Gellért-hegyről, valamint a Dunáról három pontonról és egy új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról is lőnek majd fel a tűzijátékot a pirotechnikusok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.