Csak ősztől nőhet az anyatej ára

Hiába harangozták be az emelést, híre-hamva sincs az erről szóló jogszabálynak.

Hutter Marianna
2016. 08. 24. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ráadásul az, hogy a „várhatóan őszi” időpont pontosan mit jelent – szeptember elejét vagy november végét-e –, nem derült ki a válaszból. A minisztérium azt követően küldött tájékoztatást, miután lapunk megkérdezte a tárcát vezető Lázár Jánost múlt heti kormányinfóján, hogy a kormány által egy hónapja bejelentett emelés mikor lép életbe.

Mindennek előzménye, hogy Novák Katalin július végén közölte, az édesanyák által a gyűjtőállomásokon leadott anyatej literenkénti ára 1800 forintról 2700 forintra nő.

Lapunk ugyanakkor kiderítette, hogy ennek érdekében azóta sem történt konkrét intézkedés – legalábbis a mai napig nem jelent meg a kérdést szabályozó rendelet. Az áremelés igencsak időszerű lenne, hiszen az anyatejért a fizetség 2002 óta nem növekedett, sőt emiatt évről évre kevesebb édesanya dönt a leadás mellett.

Arról is a Magyar Nemzet számolt be, hogy Budapesten jelenleg mindössze 25 anyuka vállalkozik anyatejleadásra, holott a beérkező mennyiség legalább három-négyszeresére lenne szükség a rászoruló csecsemők megfelelő ellátásához. Ezenfelül azoknak az sem könnyű a dolguk, akik az anyatejleadás mellett döntenek. A kritériumoknak megfelelő édesanyáknak több bonyolult szűrővizsgálaton is részt kell venniük, ám ezek nem minden kerületben, illetve településen ingyenesek, és ez sem növeli az anyatej-leadási kedvet. Maga a begyűjtés sem egyszerű: a nőknek otthon maguknak kell lefejniük a tejet, szigorúan szabályozott körülmények között.

A gyűjtőállomásokon leadott anyatejért kapott juttatás adómentes jövedelem, ugyanakkor ingyenes a rászorulók számára. A Miniszterelnökség is rámutatott, hogy bár Magyarország az OECD-országok közül élen jár a négy-hat hónapos csecsemők anyatejes táplálásában, még így is csak minden második gyermek kapja meg a lehetőséget, hogy féléves koráig így táplálják. Arra is kíváncsiak voltunk, a kormány tervezi-e más intézkedéssel vagy kedvezménnyel népszerűsíteni az anyatejleadást az édesanyák között; és arra is választ vártunk, pontosan mikor lép életbe az emelés, a Miniszterelnökség azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumához irányította kérdéseinket, ahonnan lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.